Mikrovlnka z nich dělá nebezpečný jed. Tyto 3 běžné potraviny mohou být po ohřevu toxické
Mikrovlnka je spotřebič, který má doma asi každý – a většina z nás jej aspoň občas použije. Bohužel ne každý ví, že některé potraviny do mikrovlnné trouby zkrátka nepatří. Důvodem je, že se jim během ohřívání mění struktura a následkem toho mohou být velmi nepříjemné zažívací obtíže.
Některé potraviny po ohřátí ztrácí svou nutriční hodnotu. To znamená, že po pobytu v mikrovlnce už vašemu organismu nedodají to, co by dodat mohly, pokud by byly čerstvé. Je to sice škoda, ale ani to není nic, co by nás nějak přímo ohrožovalo. V některých případech to ale může být podstatně horší.
Existují potraviny, které by raději mikrovlnku neměly vidět ani v zatáčce z rychlíku. Ohřev totiž může způsobit různé změny, se kterými se vaše zažívání bude smiřovat jen velmi těžko. Nyní si je projdeme pěkně postupně.

Mikrovlnka se nekamarádí s vejci
První z potravin, které se opravdu nehodí do mikrovlnky dávat, jsou vejce. Na internetu je mnoho návodů, jak je pomocí mikrovlnné trouby uvařit, ale ve skutečnosti to není příliš vhodné.
Pokud totiž vejce vložíme do mikrovlnky i se skořápkou, prudké zahřátí uvolní mnoho sirných sloučenin, které skořápka obsahuje. Kromě toho, že vás z takového vejce poté může pořádně rozbolet břicho, síra způsobí nepříjemný zápach. Proto by se ani nejednalo o lahůdku, na které byste si s chutí smlsli.
Určité nebezpečí hrozí také v případě špenátu a další listové zeleniny. Jejím problémem je to, že obsahuje dusičnany. Ty se při zahřívání mohou přeměnit na dusitany, které se mohou dále transformovat na nitrosaminy. Jedná se o látky, které v současnosti věda spojuje hned s několika druhy rakoviny. A karcinogenní oběd je nejspíš to poslední, co byste potřebovali.
Chilli a mikrovlnka by spolu zlikvidovaly nepřátelskou armádu
Doslova zbraní hromadného ničení se také za použití mikrovlnky mohou stát chilli papričky. Ty totiž obsahují kapsaicin, což je látka způsobující pálivou chuť. Jakmile ji ale prudce ohřejeme, stane se z ní štiplavá pára. Ta po otevření trouby unikne ven a může vám vážně podráždit oči nebo dýchací cesty. „Chemická látka kapsaicin, díky níž jsou chilli papričky pikantní, je stejná sloučenina, díky které je pepřový sprej účinnou zbraní,“ varuje například web Tasting Table.
Dalším problémem mikrovlnné trouby je, že některé potraviny v ní mohou explodovat. To se týká již zmiňovaného vejce ve skořápce, hroznového vína, nebo třeba až příliš husté rajčatové omáčky. Tu proto raději ohřejte v kastrůlku na sporáku.
Důležitou zásadou je také neohřívat jedno jídlo vícekrát, než jednou. Jakmile zbytky vyndáte z lednice, ihned je ohřejte a snězte. Rozhodně by se nemělo stát, že než se konečně dostanete ke stolu, ohřejete stejný talíř třikrát.

Ujistěte se, že váš talíř do mikrovlnky smí
„Ohřívání zbytků z chladničky nebo mrazničky je jednorázová záležitost. Je to proto, že čím víckrát potraviny ochladíte a ohřejete, tím vyšší je riziko růstu bakterií a otravy jídlem a také zvýšená pravděpodobnost vzniku nepříjemných pachů,“ varuje portál Chatelaine.
Pozor si dejte také na to, v jaké nádobě potraviny do mikrovlnky dáváte. Pokud zvolíte nevhodnou, můžete si toxickými látkami obohatit také jídla, která by jinak mohla být zcela neškodná.
Obzvlášť některé plasty mohou při ohřívání uvolňovat nebezpečné látky, jako je bisfenol A (BPA). Tyto sloučeniny mohou narušit hormonální rovnováhu a například u dětí vést k závažným poruchám. Ujistěte se proto, že vaše nádobí je do mikrovlnky skutečně vhodné. Poznáte to tak, že bude označeno kódem 5 – PP nebo 2 – HDPE. Pokud si nejste jistí, raději sáhněte po keramické nebo skleněné misce.
Zdroje: Vlasta.cz, Denik.cz, Dumazahrada.cz