Tajemství čerstvé mouky: Jak ji uchovat v top stavu po celý rok
Mouka je jednou ze základních surovin, kterou máme doma snad všichni. Často se ale stává, že ji skladujeme špatně a ona rychle ztrácí čerstvost, vůni nebo je dokonce napadena škůdci. Jak tomu předejít? Poradíme vám několik osvědčených tipů, díky kterým mouka vydrží v perfektním stavu i po celý rok. Tady jsou osvědčené tipy, jak mouku správně skladovat.
Prvním krokem ke správnému skladování je zvolit vhodné místo. Mouka by měla být uchovávána na chladném, suchém a tmavém místě, kde nebude vystavena vlhkosti ani přímému slunečnímu světlu. Ideální je spíž nebo skříň, která není blízko trouby nebo topení.

Vyberte správné místo
Mouka potřebuje ke skladování hlavně sucho, chlad a tmu. Ideální je mouku uložit tam, kde teplota neklesne pod 10 °C a nepřekročí 15 °C. To je totiž klíč k tomu, aby se neobjevily plísně a mouka zůstala dlouho čerstvá. Naopak zapomeňte na místa blízko trouby, sporáku nebo topení. Horko mouce prostě nesvědčí, může ji vysušit, zkazit chuť a celkově zhoršit její kvalitu. Takže spíž nebo chladná skříň jsou pro mouku jasná volba. Pokud nemáte spíž, můžete mouku skladovat i ve skříni, ale vyhněte se místům s vysokou vlhkostí.
Papírový sáček nestačí
Papírové sáčky, ve kterých si mouku přinesete z obchodu, možná vypadají prakticky, ale ve skutečnosti mouku moc dobře neochrání. Vlhkost, škůdci, nebo dokonce pachy z okolí se do nich snadno dostanou. Proto je nejlepší mouku přesypat do vzduchotěsné nádoby, ideálně skleněné nebo plastové s pořádně těsnicím víkem. Takové nádoby nejen udrží mouku v suchu, ale taky ji ochrání před tím, aby nasála vůně z ostatních potravin. Nezapomeňte ale, že nádoba musí být dokonale čistá a suchá. Jakákoliv vlhkost nebo zbytky předchozí mouky by mohly mouku zkazit.
Prevence proti škůdcům
Aby se k vaší mouce nedostali škůdci jako např. potravinoví moli, můžete použít několik jednoduchých triků:
Zmrazení. Po zakoupení vložte mouku na několik dní do mrazáku. To zničí případná vajíčka molů nebo jiných škůdců.
Přírodní odpuzovače. Do nádoby s moukou přidejte bobkový list nebo hřebíček, jejichž vůně moly odpuzuje.
Čistota. Pravidelně kontrolujte zásoby mouky a nádoby, ve kterých ji skladujete, aby nedocházelo k hromadění zbytků nebo škůdců.
Skladování celozrnné mouky a speciálních druhů
Celozrnná mouka je díky vyššímu obsahu tuků náchylnější ke žluknutí než běžná hladká nebo polohrubá mouka. Proto je vhodné ji skladovat v lednici nebo mrazáku. V lednici vydrží čerstvá až 6 měsíců, v mrazáku klidně i rok. Podobně skladujte i mouky s vysokým obsahem tuku, například mandlovou nebo kokosovou mouku, které jsou ještě náchylnější ke znehodnocení. Aby byla vaše mouka vždy v nejlepší kondici, vyplatí se dodržovat několik zásad. Na nádoby pište, jaký typ mouky obsahují (hladká, polohrubá, celozrnná) a datum zakoupení. Při dokupování nové mouky vždy spotřebujte nejprve tu starší.

Když mouku skladujete správně, zachová si nejen svou chuť a kvalitu, ale i všechny důležité živiny. Naopak, když na správné skladování zapomenete, může mouka zplesnivět, přitáhnout škůdce nebo úplně ztratit své vlastnosti. To se pak projeví nejen na chuti, ale i na výsledku vašeho pečení. Naštěstí není nic těžkého mouku uchovat v dobrém stavu. Stačí pár jednoduchých triků a vydrží vám čerstvá, chutná a bezpečná po celý rok.
Zdroj: wikihow.life, ireceptar.cz, zdravoslav.cz