Ledvinové kameny a pomeranče: Co byste měli vědět?
Pomeranče jsou ovoce, které se před rokem 1989 dalo vesměs koupit pouze na Vánoce. Dnes už je ovšem běžně dostupné, takže ho lze konzumovat denně. To může mít jistý vliv na naše ledviny.
Pomeranče jsou plody pomerančovníku čínského (Citrus sinensis). Známé jsou především pro vysoký obsah vitamínu C, který je důležitý pro naše celkové zdraví. Nabízí se ovšem otázka, zda každodenní konzumace pomerančů či pomerančových šťáv prospěje našim ledvinám. Obecně sice můžeme konstatovat, že ano, nicméně existují určitá rizika. Na následujících řádcích se tedy zaměříme nejen na zdravotní benefity častého příjmu daného ovoce, ale také na existující nebezpečí.
Proč bychom měli přijímat „céčko“?
Pro začátek je možné uvést jednoduché pravidlo – čím více vitamínu C přijmete, tím lépe pro vaše ledviny. Takové tvrzení je pozitivní nejen pro každodenní konzumaci pomerančů, ale také pro další citrusové plody jako citróny nebo grapefruity. V současné době máte navíc k dispozici i dosti exotické ovoce, které obsahuje „céčka“ neboli kyseliny askorbové ještě mnohem více než citrusy. Jedná se např. o kvajávu (guavu nebo guave), případně o camu-camu, což je ovoce z Jižní Ameriky.
Upozorňujeme: zatímco se kvajáva dá v českých obchodech pořídit, byť ne ani zdaleka všude, camu-camu si lze zakoupit pouze ve formě prášku nebo v kapslích.

Vliv pomerančů na naše ledviny
Vraťme se nyní k pomerančům a vlivu jejich časté konzumace na naše ledviny. Lidské tělo si vitamín C neumí samo vyrobit, proto jej musí přijímat ve stravě. Jeho příjem je tedy opravdu důležitý pro naše zdraví, a to včetně ledvin. Některé studie navíc uvádějí, že kyselina askorbová může snížit příznaky zánětu ledvin, případně jejich oxidační poškození. Pomeranče jsou ostatně známé i proto, že působí antioxidačně. Navíc existuje metanalýza z roku 2022, která naznačuje, že vitamín C může snížit riziko vzniku karcinomu ledvin, byť je potřeba učinit další studie.
Sluší se doplnit, že ač pomeranče obsahují hodně „céčka“, nachází se v nich především hodně vody. Z dané skutečnosti vyplývají jejich diuretické účinky. Působí tedy močopudně, což může podpořit právě funkci ledvin. Na druhou stranu i v případě řady druhů ovoce platí, že příliš mnoho škodí. Tyto plody jsou pochopitelně vesměs sladké, takže obsahují cukry, byť přírodní. Příliš vysoký obsah cukru v krvi má negativní vliv na membránu ledvin, což může snížit jejich propustnost, a tím pádem i filtrační schopnosti. Na to je třeba pamatovat.
Kdy konzumaci pomerančů omezit?
Pomeranče a pomerančové džusy sice mohou (v rozumném množství) ledvinám prospět, existují ovšem situace, kdy je třeba jejich konzumaci omezit. Platí totiž, že se zhruba 1 % nevyužitého vitamínu C v těle přemění na oxalát neboli šťavelan vápenatý. Zatímco ledviny zdravého člověka si s touto látkou vesměs poradí a tělo ji vyloučí v moči, u lidí s poruchou ledvin konzumace velkého množství vitamínu C způsobuje, že se může oxalát v daném orgánu začít hromadit. To někdy vede k určitým zdravotním problémům, jako je tvorba ledvinových kamenů.

Právě při ledvinových kamenech nejsou pomeranče příliš doporučovány, a to kvůli obsahu kyseliny šťavelové, jejíž soli se nazývají právě oxaláty (či šťavelany). Musíme navíc doplnit, že pomeranče obsahují rovněž minerály. Jde např. o bohatý zdroj draslíku. Ačkoli je to obecně dobře, z daného důvodu nejsou doporučovány při ledvinové dietě, protože u pacientů s pokročilým postižením ledvin bývá běžná vysoká hladina právě tohoto minerálu. Pokud tedy trpíte onemocněním ledvin, konzumaci pomerančů se raději vyhněte. Minimálně je nejezte každý den.
Tip na závěr: používat ovšem můžete jiné druhy ovoce. Nižší obsah draslíku, než mají pomeranče, se nachází např. v hroznech, jablcích nebo v brusinkách. Můžete si tedy připravit džusy právě z těchto plodů.
Zdroje: MedicineNet, Healthline, MedicalNewsToday, NZIP