Nahraďte citron v čaji touto pochoutkou a určitě nebudete litovat
Na trůn usedla zima, a tak se mnozí z nás začínají poohlížet po možnostech, jak si toto období zpříjemnit. Pokud nejste milovníky zimních sportů, máte to o něco těžší a pravděpodobně musíte najít některou z příjemných aktivit, které je možné provozovat v domácím prostředí. Jednou z nich může být například popíjení kávy, čaje nebo jiného horkého nápoje u dobrého filmu. Obě tyto činnosti k zimním měsícům zkrátka patří, a tak může být jejich kombinace příjemným vyplněním volného času.
Pokud pijete horké nápoje často, určitě jste alespoň jednou přemýšleli nad tím, jak si tuto činnost zpestřit. Jednou z prvních přísad, která se dává do spojitosti s čajem, je bezesporu citronová šťáva. Ta ovšem nemusí být pro všechny tím pravým ořechovým, ať už za to může její kyselá chuť, nebo něco jiného. V každém případě se vám bude hodit, když si budete pamatovat, kterými pochoutkami je možné citron nahradit.
Cukr na různé způsoby
Některým bude stačit, když si do svého oblíbeného horkého nápoje přidají cukr. Neomezujte se však pouze na „klasický“ bílý cukr, protože existuje mnoho druhů tohoto dochucovadla. Sáhnout můžete například po jeho hnědé třtinové variantě, která obohatí váš čaj o lahodné karamelové tóny. Dále můžete použít i cukr javorový, který se vyrábí ztuhnutím a rozdrcením javorového sirupu. Tento cukr je typický pro obyvatele Kanady, kteří ho mají obzvlášť v oblibě. V neposlední řadě stojí za zmínku třeba cukr datlový. Ten se mimo jiné může pyšnit svou specifickou karamelovou chutí a marcipánovou vůní, která dokáže dokreslit atmosféru vánočních dnů.
Pro některé tedy možná postačí citron nahradit různými druhy cukrů, pro jiné ovšem tato možnost nepředstavuje ideální řešení. Může to být z více důvodů. Některým nemusí být příjemná sladká chuť cukru, takže preferují raději jiné typy chutí, jiní se cukru vyhýbají ze zdravotních důvodů. Nejen diabetici proto ocení různé další tipy.

Ovoce z našich lesů a zahrádek
Citron není ani zdaleka jediné běžně dostupné ovoce, které se dá použít jako dochucovadlo horkých nápojů. Mezi jeho skvělé náhrady můžeme zařadit prakticky jakékoliv ovoce, které najdeme na našich zahradách nebo v českých lesích. Ať už si do čaje přidáte borůvky, nebo zvolíte raději maliny, vaše chuťové pohárky vám poděkují. A nejen to. Střídáním různých druhů lesního ovoce docílíte stabilnější rovnováhy vitaminů a minerálů ve vašem těle. Rozmanitý jídelníček zkrátka patří mezi hlavní pilíře vašeho zdraví. Další výhodou tohoto druhu ovoce je, že si jej můžete sami vypěstovat, nebo si ho natrhat v lese.

Sáhnout můžete i po exotickém ovoci
Kromě ovoce, které si můžete bez problému vypěstovat sami, si do horkých nápojů můžete přidat i ovoce exotické. Zvolit můžete například prakticky kteréhokoliv zástupce citrusů, mezi něž patří například pomeranč, grapefruit, limetka nebo mandarinky. Správným výběrem mandarinek se vyhnete vysušeným kusům s celou řadou pecek uvnitř, z nichž byste stejně moc šťávy nevymačkali. Za zmínku stojí taktéž maracuja neboli mučenka, jejíž chuť může být ve spojení s horkými nápoji opravdovou lahůdkou.
Anglická alternativa
Například v Anglii je mléko v čaji naprosto běžnou záležitostí. Tuto kombinaci si nicméně oblíbili lidé po celém světě. Může to být například z toho důvodu, že dokáže neutralizovat hořkost některých čajů. Ve výsledku se pak setkáte s jemnou chutí, která potěší ústa nejednoho milovníka čaje. Mimo nejčastěji používané kravské mléko můžete do čaje přidat i jeho rostlinné alternativy. To ocení především ti, kdo trpí laktózovou intolerancí, nebo se potýkají s alergií na mléčné bílkoviny.

Bylinky
V neposlední řadě stojí za zmínku bylinky, kterými můžete obohatit vaše horké nápoje o celou paletu různých aromat. Mezi nejpopulárnější bylinky, které se do horkých nápojů přidávají, patří například máta nebo meduňka. Zvolit si ovšem můžete prakticky kteroukoliv jedlou bylinku, kterou máte rádi.
Zdroje: zdraverady.cz ireceptar.cz