Chybují i profesionální kuchaři. Vařte brambory správně
Uvařit brambory umí snad úplně každý. Možná i ten, kdo jinak zvládne jen polévku z pytlíku. Jenže ve skutečnosti to zase tak jednoduché být nemusí. Chyby dokonce někdy dělají i profesionální kuchaři.
Brambory se sice do Evropy dostaly až v souvislosti s Kolumbovými výpravami do „Západní Indie“, tedy do Ameriky, nicméně od té doby se staly nedílnou součástí kuchyně „Starého světa“. Jsou totiž chutné a zdravé (obsahují mnoho vitamínů a minerálů) a zároveň se jednoduše připravují. Na druhou stranu je nutné doplnit, že ne vždy probíhá jejich příprava úplně správně.
Správný postup začíná správným výběrem
Brambory existují v několika variantách. K dispozici máte kupříkladu hned tři varné typy, které se od sebe v několika ohledech odlišují. Chcete-li tedy tyto plodiny vařit správně, měli byste je rozeznat.
- Varný typ A – má tenkou slupku a pevné hlízy, takže se jen tak nerozvaří. Dané brambory lze tedy tepelně upravovat déle, přičemž se hodí „na loupačku“, případně do (bramborového) salátu (někdy se jím ostatně říká „salátové“).
- Varný typ B – tyto brambory zaujmou především univerzálním využitím (na vaření, pečení atd.). Na rozdíl od předešlého typu se ovšem při delší tepelné úpravě mohou rozpadat.
- Varný typ C – moučnaté brambory, jež se rozpadají ještě snadněji. Hodí se tedy kupříkladu na kaši, těsto na knedlíky, placky či těsto pro některé druhy sladkého pečiva.
K dispozici máte nejen klasické žluté brambory, ale také brambory červené či fialové. První se jen tak nerozvaří, chutnají trošku jinak a hodí se na přílohy. Druhá varianta má fialovou nejen slupku, ale také dužinu. Může být tedy zajímavá nejen chuťově, ale také čistě vizuálně.
Upozorňujeme: pořídit si lze také tzv. sladké brambory. Ve skutečnosti však nejde o hlízy lilku bramboru, ale povijnice batátové. Svým vzezřením sice brambory připomínají, jak ale napovídá sám název, mají nasládlou chuť. Z batátů si lze udělat např. netradiční kaši.

Jak správně vařit brambory?
Řada odborníků doporučuje vařit brambory ve slupce. Důvod? Pak si zachovají více účinných látek. Pokud už je slupky zbavíte, nakrájejte je spíše na větší kousky, protože v takovém případě si vitamíny a minerály udrží rovněž ve větším množství. Každopádně byste je měli důkladně očistit a zbavit klíčků a zelených částí. Proč? Neučiníte-li tak, budou obsahovat více ne právě zdravého glykoalkaloidu solaninu.
Dále se nabízí otázka, zda brambory nasypat do studené či teplé vody. V prvním případě se budou méně rozpadat, ve druhém si vlivem kratší doby varu zachovají více zdraví prospěšných látek. Musíme ovšem doplnit, že existuje ještě třetí, a to možná nejlepší možnost. Pokud totiž budete vařit brambory v páře, nejenže si zachovají tvar, ale zároveň i velké množství vitamínů a minerálů.
Jak dlouho brambory vařit a kdy jsou hotové?
Obecně se doporučuje, aby se brambory vařily cca 15 až 35 minut. Záleží na typu, na tom, zda jsou oloupané, ale také na velikosti. Proto byste je měli vždy krájet na zhruba stejně velké kusy. Obecně přitom platí, že nové brambory budou uvařené rychleji než ty staré, a to díky většímu obsahu vody. Použijete-li navíc k jejich tepelné úpravě tlakový hrnec, můžete dobu jejich varu ještě zkrátit.
Jak poznáte, že jsou brambory hotové? Klasicky. Stačí je propíchnout vidličkou, a pokud její hroty hladce projdou, máte hotovo. Následně byste měli ihned slít horkou vodu, neboť pokud je v ní necháte déle, mohly by přijít o další zdraví prospěšné látky. Uvařit tuto přílohu zkrátka skutečně není velké umění, na druhou stranu lze chybovat v mnoha částech celého varného procesu.
Tip na závěr: brambory je vhodné nejen osolit, ale vaří se rovněž s kmínem. To se přitom nedělá pouze kvůli chuti, ale dané koření neutralizuje škodlivý solanin. Navíc je samo o sobě zdravé. Naše babičky přitom k bramborám často přidávaly rovněž libeček.
Zdroje: Potato Goodness, The Kitchn, Taste of Home