Po těchto potravinách se zanítí střeva do 8 hodin. Lidé nad 60 let by je vůbec neměli jíst
Některé potraviny našim střevům vyloženě nesvědčí. Po jejich konzumaci se může objevit plynatost, bolesti břicha, průjem anebo naopak zácpa. Vyhýbat by se jim měli zejména senioři.
Říká se, že střeva jsou vlastně naším druhým mozkem. Odehrává se v nich celá řada procesů, dochází tam ke vstřebávání živin, výrazně se podílí také na našem psychickém zdraví a v neposlední řadě ovlivňují stav našeho imunitního systému. Uvádí se, že až 80 % našich imunitních buněk se nachází právě ve střevech.
Je proto naprosto stěžejní se o naše střeva dobře starat. A to hlavně s pomocí stravy. Spousta lidí ovšem pravidelně konzumuje potraviny, které tomuto orgánu vyloženě nesvědčí. Vlastně jej zanášejí, narušují jeho sliznici a mohou v něm dokonce způsobovat záněty.
To se velmi často projevuje například potížemi s vyprázdněním. Některá jídla mohou způsobovat průjmy, zácpy, bolesti břicha anebo také plynatost.
Právě těmto potravinám by se měli obloukem vyhýbat hlavně senioři. Starší lidé se častokrát už tak potýkají s různými střevními obtížemi v důsledku snížené pohyblivosti, špatného pitného režimu anebo třeba užívání různých léků. O kterých jídlech je tedy řeč?
Průmyslově zpracované potraviny
Tím nejhorším, co můžeme sníst, jsou bezpochyby průmyslově zpracované potraviny. Ty jsou plné cukru, soli, konzervačních látek, barviv a umělých dochucovadel. Všechny tyto látky výrazně narušují střevní mikroflóru, a tak není divu, že po jejich konzumaci má do několika hodin spousta lidí střevní potíže.
Mezi průmyslově zpracované potraviny patří hlavně instantní jídla, polotovary, uzeniny, sušenky, chipsy, balené pečivo, ale také třeba i kupované salátové dresinky. Raději se tedy všem těmto potravinám vyhýbejte obloukem.

Tučná jídla
Velmi často se uvádí, že tuk je nositelem chuti. A tak není divu, že si mnozí pochutnávají na tučnějším mase. Jenže i to našim střevům pořádně škodí. Tuky z masa, zejména pak z toho červeného, patří totiž mezi nasycené tuky, které mohou podporovat zánět ve střevech.
Raději tedy dávejte přednost libovému masu. Při přípravě pokrmů se vyhýbejte sádlu a máslu. Namísto nich používejte kvalitní olivový olej, případně avokádový olej. Pozor si ale dávejte také na plnotučné mléčné výrobky.
Je pak rovněž více než vhodné se vyhýbat i smaženým jídlům. Dát si hranolky se smaženým sýrem je všehovšudy lákavé, je to ale ten poslední pokrm, který vaše střeva ocení.
Alkohol
Alkohol významně narušuje střevní sliznici a střevní mikrobiom. Ničí prospěšné bakterie a naopak podporuje množení škodlivých bakterií. Lidé, kteří pravidelně popíjejí alkoholické nápoje, jsou proto mnohem náchylnější ke vzniku různých střevních obtíží. A nejen to.
Jak už bylo řečeno, střeva hrají významnou roli v obranyschopnosti našeho těla. Ti, jež holdují alkoholu, tak častěji trpí různými nemocemi od těch běžných až po ty závažnější. A aby toho nebylo málo, nadměrná konzumace alkoholu může vést až k rakovině střeva.

Těžko stravitelné ovoce a zelenina
I když se má obecně za to, že prakticky všechny druhy ovoce a zeleniny jsou zdraví prospěšné, některé z nich mohou dráždit střeva a přispívat k průjmům či naopak zácpě. Na tom má podíl hlavně jejich vysoký obsah nestravitelné vlákniny.
Ze zeleniny je řeč například o tepelně neupraveném česneku, cibuli, zelí anebo třeba paprice. Některé osoby ale mohou dráždit kvůli své slupce i rajčata.
Naopak z ovoce jde pak o třešně, jahody, ananas anebo ostružiny.
A pozor byste si měli dávat i na luštěniny. Když se rozhodnete si je připravit, vždy dbejte na to, aby byly dostatečně uvařené. Jinak umí také pořádně zanášet střeva.
Zdroje: medicalnewstoday.com, bbc.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov