Nejlepší kloktadlo proti bolesti v krku se trhá po prvních mrazech. Vyžene z těla i těžkou angínu
Podzimní plískanice a první mrazíky nejsou jen poslové zimy. Přinášejí s sebou i sezonu škrábání v krku a angín. Většina z nás při prvních příznacích běží do lékárny pro pastilky, zatímco ten nejúčinnější lék si můžeme utrhnout přímo na zahradě. Ale má to háček, měl by nejdřív pořádně přemrznout.
Když večer uleháme s pocitem, že až se ráno probudíme, bude nás polykání bolet jako čert, pak to bývá skutečně tak. Začíná to nenápadně, jen takovým lechtáním, ale během pár hodin je jasné, že tohle jen tak nezaspíme. Bolest v krku umí být neskutečně otravná, a když se rozjede do plnohodnotné angíny s čepy na mandlích, jde veškerá legrace stranou. Než ale začnete polykat všelijaké pilulky a stříkat do krku chemické spreje, vyzkoušejte přírodní metody, které znaly už naše prababičky.

Zapomenutý poklad našich babiček
Řeč je konkrétně o mišpuli obecné, latinsky Mespilus germanica. Není to vůbec žádná superpotravina z druhého konce světa, ale tak trochu neznámý keř nebo menší strom s pokřiveným kmenem, který možná roste i u vás za domem nebo ve staré aleji. Na jaře krásně kvete velkými bílými květy, a jeho plody vypadají… no, řekněme svérázně. Jsou hnědé, kulaté, tvrdé jako kámen a na spodní straně mají podivně otevřený bubák, pozůstatek po kalichu. A hlavně, celý rok jsou naprosto nepoživatelné.
Proč byste měli čekat na mráz
Trik je v tom, že mišpule potřebuje, jak se lidově říká, přejít mrazem. Sklízí se až pozdě na podzim, ideálně v listopadu nebo dokonce až v prosinci, právě když udeří první silnější mrazíky. Teprve mráz totiž nastartuje proces zvaný zhniličkování. To sice nezní moc lákavě, ale pro chuť je to naprosto zásadní. Mráz naruší pevnou buněčnou strukturu plodu, taniny, které způsobují onu příšernou trpkou a svíravou chuť, se začnou štěpit a odbourávat. Plod změkne, zhnědne, dužina získá konzistenci husté marmelády a hlavně zesládne. Teprve takto zpracované plody jsou jedlé a především léčivé.
Více než jen podivné ovoce
Tohle podivné ovoce je doslova nabité látkami, které dělají bolavému krku nesmírně dobře. Jsou to hlavně ty zmíněné třísloviny, taniny. I po přemrznutí jich tam zůstává dost na to, aby měly silné adstringentní, tedy stahující účinky. Představte si to tak, že oteklou, zanícenou a překrvenou sliznici v krku stáhnou a uklidní. Tím se zmírní otok i bolest. Kromě toho obsahují mišpule i slizovité látky, které naopak fungují jako hojivý balzám, potáhnou podrážděný a vysušený krk jemným ochranným filmem, který ho zvlhčí a tlumí nepříjemné škrábání a bolest při polykání. K tomu přidejte slušnou dávku vitamínu C a vitamínů skupiny B pro podporu imunity a máte v ruce bojovníka proti nachlazení. Ve starých herbářích se mišpule pro své stahující vlastnosti doporučovaly dokonce i na zastavení silných průjmů nebo při různých střevních a žaludečních potížích.

Přírodní kloktadlo proti angíně
Ale nás teď zajímá především ten krk. Jak si tedy připravit ono opěvované kloktadlo, které prý vyžene i těžkou angínu? Budete potřebovat zhruba dvě hrsti mrazem změklých mišpulí. Plody důkladně omyjte, zbavte je stopek a tvrdých zbytků okvětí, tedy toho „bubáku“. Není třeba je loupat ani se trápit s peckami, kterých je uvnitř docela dost. V hrnci je lehce rozmačkejte, aby pustily šťávu, zalijte asi půllitrem studené vody, přiveďte k varu a nechte mírně vařit, jen tak probublávat, zhruba 10 až 15 minut. Vznikne vám tmavý, lehce kalný odvar. Ten pak přeceďte přes jemné sítko nebo čisté plátýnko, abyste se zbavili pecek a tuhých částí. Nechte vychladnout na příjemnou teplotu a máte hotovo. Tímto odvarem si pak kloktejte poctivě, každé dvě až tři hodiny. Snažte se kloktat co nejhlouběji v krku a tekutinu pak samozřejmě vyplivněte.
Další pomocníci v boji proti nachlazení
Pokud vás skolila těžká bakteriální angína s vysokými horečkami, ta už si prostě žádá antibiotika od lékaře. Ale jako podpůrná léčba, nebo jako první pomoc při škrábání v krku, je mišpulový odvar k nezaplacení. A když ho nemáte nikde po ruce, pak můžete vyzkoušet osvědčené kloktání slanou vodou. Lžička soli ve sklenici teplé vody skvěle dezinfikuje a osmotickým tlakem potlačí otok sliznice. Skvělá je také šalvěj lékařská; její odvar má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, je to v podstatě přírodní dezinfekce. Podobně dobře poslouží i uklidňující heřmánek nebo tymián či mateřídouška. A hlavně, zůstaňte v teple, hodně pijte bylinkové čaje s medem a dopřejte tělu absolutní klid na regeneraci. A na krk si dejte třeba starý dobrý Priessnitzův obklad.
Zdroje: academicjournals.org, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, healthybenefits.info, passeportsante.net, doctissimo.fr, bylinkyprovsechny.cz