Tři závažné choroby, na které pomáhá jablečný ocet. Stačí po ránu jedna polévková lžíce
Jablečný ocet zažívá obrovský comeback. Kdysi základ kuchyní našich babiček je dnes hvězdou wellness blogů a sociálních sítí. Vypadá to, že ho všichni pijí v salátových zálivkách, ve vodě po ránu, někteří si ho dokonce přidávají do koupele. Tvrdí se o něm, že je to téměř zázračný všelék na všechno od hubnutí po lupy.
Pojďme si ale nalít čistého octa… zředěného, samozřejmě! Jablečný ocet vzniká procesem fermentace. Není to nic složitého, v podstatě jde o dvě fáze. Nejprve kvasinky přemění cukry z jablek na alkohol. Ve druhé fázi přijdou na řadu bakterie, které alkohol rozloží na kyselinu octovou. Právě ta dává octu jeho typickou kyselou chuť, vůni a pravděpodobně i většinu zdravotních přínosů. Možná jste v obchodě narazili na dva typy: čirý, filtrovaný ocet, a ten kalný, nefiltrovaný, který je tvořený přátelskými bakteriemi (probiotiky), kvasinkami a enzymy. Právě nefiltrovaný ocet je považován za ten zdravější, protože je bohatý na antioxidanty a probiotika, která přispívají ke zdravé střevní mikroflóře.

Jablečný ocet a zdraví
Jednou z nejsilnějších a nejlépe prozkoumaných oblastí, kde jablečný ocet boduje, je regulace krevního cukru. Kyselina octová podle všeho zpomaluje trávení sacharidů, čímž snižuje rychlost, jakou se cukr dostává do krevního oběhu. Také může zlepšit citlivost na inzulín. Několik menších studií ukázalo, že konzumace jedné až dvou polévkových lžic jablečného octa může zmírnit nárůst hladiny cukru v krvi po jídle. Jablečný ocet může být ale jen doplňkovou součástí léčby, ale rozhodně nejde o náhradu za léky na cukrovku a zdravý životní styl. Díky tomu, že ocet pomáhá účastníkům zlepšit poměr „zlého“ LDL a „hodného“ HDL cholesterolu, je prospěšný i pro naše srdce.
Pomůže vám ocet doopravdy zhubnout?
Tohle je asi nejčastější důvod, proč lidé sahají po lahvi s octem. Odborníci se však shodují, že přidání octa do jídelníčku vám samo o sobě postavu snů nezajistí. Pokud chcete zhubnout, jsou vyvážená strava, každodenní pohyb, zvládání stresu a dostatečný spánek mnohem důležitější než jakýkoli doplněk stravy.
Jak ocet bezpečně pít
Než začnete pít ocet rovnou z lahve (což rozhodně nedělejte!), je důležité vědět, jak na to. Jablečný ocet je totiž silná kyselina a může napáchat více škod než užitku. Nikdy tedy nepijte ocet neředěný. Může vám poleptat jícen a vážně poškodit zubní sklovinu. Držte se doporučené dávky 1 až 2 polévkové lžíce denně. Nejlepší je rozmíchat lžíci octa ve velké sklenici vody a vypít. Někteří doporučují pít ho brčkem, aby se minimalizoval kontakt se zuby. Vyhněte se také pití octa nalačno, ocet by vám mohl způsobit nevolnost nebo podráždění žaludku. A také, jablečný ocet není pro každého. Vyhnout by se mu měli lidé se žaludečními vředy nebo gastritidou, s onemocněním ledvin nebo užívající určité léky.

Víc než jen nápoj
Jablečný ocet neuplatníte jen v kuchyni. Překvapivě si našel pevné místo i v péči o tělo. Doporučuje se především pacientům s lupy, seboroickou dermatitidou nebo lupénkou. Funguje jako úžasný čisticí prostředek, který uvolňuje šupinky. A jak na to? Zřeďte ocet se čtyřmi díly vody, nastříkejte na pokožku hlavy, nechte 10 minut působit a poté smyjte. Pokud ho použijete jako oplach na vlasy, pomůže odstranit nánosy stylingových přípravků a zanechá vlasy lesklejší.
Recept na domácí jablečný ocet
Budete potřebovat:
- Zdravá jablka
- Cukr
- Vodu
- Velkou sterilizovanou sklenici
- Plátýnko
- Gumičku
Základní poměr:
Na 400 g nastrouhaných jablek připadne 100 g cukru a 1 litr vody
Jablka omyjte, odstraňte stopky a „bubáky“ a nahrubo je nastrouhejte. Vodu svařte s cukrem a nechte vychladnout. Nastrouhaná jablka dejte do velké sterilizované sklenice. Naplňte ji jen do cca tří čtvrtin, protože směs nabude. Zalijte vychladlou cukrovou vodou tak, aby byla všechna jablka ponořená. Hrdlo sklenice překryjte čistým plátýnkem a zajistěte gumičkou. Sklenici postavte na teplé, světlé místo, ale ne na přímé slunce, a nechte ji stát 10 dní. Každý den (ideálně dvakrát) směs promíchejte čistou vařečkou, aby se jablka na povrchu nekazila. Po 10 dnech směs přeceďte přes plátýnko do čisté nádoby. Jablka v plátýnku pořádně vymačkejte. Nádobu opět překryjte čistým plátýnkem, zagumičkujte a tentokrát ji dejte na 3 týdny do chladu a temna. Že je hotový, poznáte tak, že se v tekutině přestanou tvořit bublinky. Ocet pak můžete slít do lahví a uskladnit.
Zdroje: webmd.com, bbcgoodfood.com, theguardian.com, eatingwell.com

 
                                                             Sledovat v Google Zprávách
      Sledovat v Google Zprávách
     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                    