Tři podzimní potraviny, které ředí krev lépe než chemie. Jezte je co nejvíce a neriskujte trombózu
Sychravé počasí je často důvodem, proč se méně hýbeme a uchylujeme se ke konzumaci vydatnějších jídel, což krevnímu oběhu úplně nesvědčí. Strašák jménem trombóza, mrtvice nebo infarkt pak může být blíž, než je to v době, kdy jsme více aktivní. Přečtěte si, jaké potraviny napomáhají k ředění krve, možná je dokonce budete mít ve spíži.
Naše tělo má přirozenou schopnost srážet krev, což je život zachraňující proces, když se například řízneme. Problém nastává, když se krev sráží tam, kde nemá, a to uvnitř cév. Lidé s určitými zdravotními potížemi, jako je nepravidelný srdeční rytmus, vrozené srdeční vady nebo stavy po operaci srdeční chlopně, musí často užívat léky, aby tomuto riziku předešli. Tyto léky fungují dvěma hlavními způsoby: buď zpomalují proces srážení nebo brání krevním destičkám, aby se shlukovaly. Zajímavé je, že některé látky s podobnými účinky najdeme i v přírodě.

Zázvor: Víc než jen lék na rýmu
Zázvor rádi dáváme do čaje, zejména v chladném počasí, díky tomu, že má schopnost nás zahřát, nebo když jsme nemocní. Ale jeho přínosy zdaleka nekončí u léčby nachlazení. Tato protizánětlivá superpotravina může hrát roli i v prevenci krevních sraženin. Podle studií by měl snižovat produkci tromboxanu, což je hormon, který způsobuje právě ono nežádoucí shlukování krevních destiček. Zázvor navíc obsahuje salicyláty, stejné přírodní chemikálie, jaké najdeme v mnoha rostlinách a z nichž je synteticky odvozena kyselina acetylsalicylová, známější jako aspirin. Právě aspirin se běžně používá k prevenci infarktu a mrtvice. Ačkoli je třeba dalšího výzkumu k plnému pochopení jeho síly, pokud si uděláte čaj z čerstvého zázvoru nebo si ho přidáte do smoothie nebo asijských pokrmů, je to rozhodně krok správným směrem.
Česnek: Aromatický ochránce cév
Česnek je v kuchyni nepostradatelný a pro naše cévy jakbysmet. Díky své antitrombotické aktivitě může pomáhat v prevenci vzniku krevních sraženin. Studie z roku 2020 zase ukázala, že česnekové doplňky stravy pomohly snížit krevní tlak a měly mírné antitrombotické účinky u lidí s hypertenzí. Funguje především jako antiagregancium, tedy brání destičkám ve srážení. Kromě ochrany cév je známý svými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi.

Kurkuma: Zlatý poklad plný kurkuminu
Kurkuma, ať už jako součást zlatého mléka nebo v poctivém kari, je hvězdou podzimní kuchyně. Lidé ji po staletí používají nejen pro barvu a chuť, ale i pro její léčebné účinky. Její hlavní aktivní složka, kurkumin, má podle studií silné protizánětlivé a také antikoagulační (krev ředící) vlastnosti. Kromě toho pomáhá při trávení, podporuje imunitu, zdraví kloubů, kostí a pokožky. Mezi další přínosy patří podpora mozkových funkcí a kardiovaskulárního systému. Pro maximální vstřebatelnost se doporučuje konzumovat kurkumu spolu s černým pepřem a zdravými tuky.
Co ještě může pomoci
Tato silná trojka není v boji za zdravé cévy sama. Existuje řada dalších potravin a látek, které vykazují podobné vlastnosti, i když důkazy o jejich účinnosti se někdy různí: Skořice obsahuje kumarin, látku, ze které je odvozen i běžně používaný lék warfarin. V malém množství v jídle může podpořit ostatní potraviny, ale pozor, dlouhodobá konzumace velkého množství skořice, zejména levnější varianty cassia, bohaté na kumarin, může způsobit poškození jater. Některé zdroje uvádějí, že díky vysokému obsahu salicylátů by mohl mít silný účinek na ředění krve i kajenský pepř. Vitamin E rozpustný v tucích je také považován za mírný antikoagulant. Najdeme ho v mandlích, slunečnicových semínkách a olejích nebo v arašídovém másle. Mezi další zkoumané látky patří například extrakt z hroznových jader, ginkgo biloba nebo třeba bromelain, enzym z ananasu.
Kdy je ředění krve potřeba a na co si dát pozor
Je zásadní pochopit, že cílem není mít řidší krev ve smyslu její konzistence, ale snížit riziko vzniku život ohrožujících sraženin, které mohou ucpat cévy a způsobit infarkt nebo mrtvici. Lidé s vysokým rizikem, např. po operaci chlopně nebo s fibrilací síní, proto potřebují spolehlivou ochranu ve formě léků. A tady přichází to nejdůležitější: přírodní prostředky nejsou náhradou za léky předepsané lékařem. Přírodní látky nebývají tak účinné jako léky na předpis. A co víc, nedokážou rozpustit již existující krevní sraženinu. Jejich role je čistě preventivní. Neměli byste ani kombinovat tyto potraviny, zejména ve formě doplňků stravy, s léky na ředění krve, aniž byste se poradili se svým lékařem.
Zařazení česneku, zázvoru a kurkumy do jídelníčku je skvělý způsob, jak podpořit své celkové zdraví a přirozeně přispět k lepšímu průtoku krve. Berte je ale jako chutnou součást pestré stravy, nikoli jako samoléčbu. Jakékoli experimentování, zvláště pokud již užíváte léky, musí vždy probíhat pod dohledem lékaře.
Zdroje: health.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, verywellhealth.com