Tato marmeláda má 30x víc vitaminu C než citrusy. 100 ml vás vyjde na 3 Kč. Vyrobit ji můžete pouze na podzim
Podzim je období, kdy spousta lidí zavařuje potraviny a zpracovává se vše, co se sklidilo. Zároveň je to období nepříjemných chřipek a nachlazení, které umí naše dny pořádně znepříjemnit. Když tyto dvě věci zkombinujete, může vám z toho vzniknout marmeláda s opravdu vysokým obsahem vitaminu C. A ta už si s kdejakým bacilem snadno poradí.
Zdraví máme jen jedno, proto bychom o něj měli náležitě pečovat. To lze udělat různými způsoby. Ale věděli jste, že své zdraví můžete podpořit i pouhou změnou marmelády, kterou si mažete na pečivo? To není vtip. Vděčíme za to ovoci, které obsahuje ohromné množství vitaminu C. Pokud si ji pořídíte nebo uvaříte, můžete tím výrazně podpořit svou imunitu na podzim a v zimě, kdy je tělo nejvíc náchylné k onemocnění.

Marmeládu nabitou důležitými vitaminy nejvíc využijete na podzim a v zimě
Na podzim je sezóna šípků v plném proudu. Stačí jít na pole, do lesa nebo zkrátka někam do přírody, kde rostou, a natrhat si jich tolik, abyste si mohli připravit svou marmeládu. Nebo si ji můžete třeba koupit na trhu. To je na vás. Nicméně byste ji měli mít doma, protože obsahuje tolik cenných látek, že si na vás žádná nemoc netroufne.
Tip redakce: Jak poznáte zralé šípky? Jsou tvrdé, lesklé a jasně červené. Při sběru nezapomeňte používat rukavice a vzít si plátěnou tašku. Ideálně sbírejte za slunečného dne.
Šípky obsahují spoustu vitaminu C, ale také vitamíny B, K a P (flavonoidy). Nechybí jim ani minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor a železo. Jejich blahodárné účinky nejvíce oceníte na podzim, protože pomáhají posilovat imunitní systém a bojují proti zánětům v těle, což z nich činí ideální kombinaci v boji proti nemocem. Vaše tělo je ale ocení kdykoliv během roku. Pro srovnání si připomeňme, že citrony obsahují zhruba 40 mg vitaminu C, kdežto šípky asi 500-1700 mg (v závislosti na způsobu zpracování) – a to je skutečně významný rozdíl.
Konzumací šípkové marmelády snižujete riziko vzniku srdečních onemocnění i některých druhů rakoviny, a zároveň má pozitivní vliv na nervovou soustavu i cévy. Mají pozitivní vliv na zásobování buněk kyslíkem, ale také pomáhají se soustředěním a uklidňují nervový systém, proto jsou ideální pro studenty a lidi, kteří při své práci namáhají mozek. Není divu, že je to nejoblíbenější marmeláda mnohých zastánců zdravého životního stylu!

Jak si připravit šípkovou marmeládu
Pokud nechcete šípkovou marmeládu kupovat, můžete si ji připravit sami. Přinášíme jeden z nejjednodušších receptů, podle kterého přípravu hravě zvládnete. Potřebovat budete hlavně šípky, zbytek surovin nejspíš máte doma.
Co budete potřebovat:
- 2 kg natrhaných šípků
- 800 g cukru krystal
- citronová šťáva a kůra (zhruba 1-2 citrony, podle chuti)
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Postup přípravy:
- Šípky zbavte stopek, květů či lístků a umyjte je
- Dejte je do hrnce, zalijte vodou (musí být zcela ponořené) a vařte zhruba 15-30 minut do změknutí
- Uvařené šípky rozmixujte tyčovým mixérem, poté několikrát propasírujte přes husté síto
- Vzniklou směs vraťte do hrnce, nechte vařit na mírném plameni, přidejte cukr, citronovou šťávu i kůru
- Vařte zhruba 10 minut (do zhoustnutí marmelády)
- Horkou marmeládu nalijte do připravených čistých sklenic a pevně je uzavřete.
Zdroje: nzip.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Denik.cz, Recepty.cz, Toprecepty.cz