Každá kuchyně skrývá tuto věc. Odborníci varují: Je plná bakterií a vy si je denně přidáváte do jídla
Kuchyň je místností, kde bychom měli udržovat co největší čistotu. To mnozí z nás pravidelně dělají. Na druhou stranu při úklidu často opomíjíme věc, které je plná patogenů. Navíc nemusí být v kuchyni pouze jediná.
Dokázali byste uhodnout, na kterých místech v kuchyni se nachází nejvíc choroboplodných zárodků? Některá z nich možná odhadnete správně, ale existují místa, jež obvykle unikají naší pozornosti. Přesto jsou semeništěm patogenních bakterií, jako jsou salmonely či E.coli, které mohou způsobovat akutní i chronické zánětlivé procesy. Rozhodně tedy nepodceňujte čištění těchto věcí. Můžete tak předejít závažným problémům nejen u sebe, ale také u svých nejbližších.
Tahle běžná věc je plná bakterií
Podle NSF International, což je celosvětová organizace vyvíjející normy v oblasti veřejného zdraví, patří mezi místa s největším rozšířením bakterií těsnění mixérů. Jedná se o součástku umístěnou mezi nádobu a nůž. NSF uvádí, že právě těsnění mixérů má pozitivní testy na přítomnost salmonel, E-coli, kvasinek a plísní. Příčina? Většina lidí mixér nerozebírá, aby byl důkladně umyt po každém použití. A to není všechno. Mnoho z nás nevěnuje příliš času ani nožům mixéru, protože máme obavy z toho, že bychom se mohli pořezat. I zde se tedy mohou nacházet zbytky jídla a patogeny ve větším množství.

Při čištění mixéru je doporučováno jeho naplnění horkou saponátovou či octovou vodou (jeden díl octa, dva díly vody) a následné zapnutí. Obě tyhle metody se však nedostanou pod těsnění. K jeho čištění bohužel neexistuje jednoduchá metoda. Nezbude vám tedy nic jiného, než mixér alespoň jednou za čas rozebrat. Následně jednotlivé části umyjte v horké vodě s čisticím prostředkem. Ovšem pozor! Před opětovnou montáží nechejte umyté díly pořádně vyschnout. V opačném případě vytvoříte vlhké prostředí, v němž budou patogeny prosperovat.
Dotýkáme se jich denně a nečistíme je
Mezi nejpoužívanější kuchyňské předměty patří solničky a pepřenky. Přesto řadu z nás ani nenapadne, že bychom je měli pravidelně čistit. Mnozí je dokonce nečistí vůbec. Nejenže na nich může podle odborníků ulpívat prach, mastnota a další nečistoty, ale kvůli častému dotýkání také bakterie. Pravidelné čištění je tedy rozhodně žádoucí. Jak na to? Na vnější části můžete použít vlhký hadřík či octový roztok. Pro čištění vnitřku solničku i pepřenku rozmontujte a namočte do vody s čisticím prostředkem. Dát je obvykle můžete také do myčky nádobí.

Myčka nádobí jako problém? Ano, může být. Čištění tohoto spotřebiče se někdy zanedbává. Existují čisticí prostředky, jež do myčky hodíte, a jednou za čas ji necháte zapnutou bez nádobí. Přesto bývá někdy doporučováno i vydrhnout gumové těsnění zubním kartáčkem, zbytky drobků setřít vlhkým hadříkem, vytáhnout stojany a zkontrolovat odtok, zda neobsahuje části potravin či další usazeniny.
I tady se hromadí patogeny
Problematické může být rovněž těsnění u lednice, kde je vlhko a drobky, což je ideální líheň pro bakterie. U chladničky bývají problematické také přihrádky na zeleninu či na maso, stejně jako dávkovače vody nebo ledu. I tyhle části kuchyně si zaslouží vaši pravidelnou pozornost. Choroboplodné zárodky se mohou nacházet i na otvírácích na konzervy, které je vhodné ručně či v myčce důkladně umýt po každém použití, což se často zanedbává. Zvláštní pozornost byste měli věnovat rovněž kuchyňským gumovým stěrkám, které jsou rovněž nenápadným zdrojem bakterií.
Kde si dát ještě pozor? Zaměřte se také na bloky na nože. Ty obvykle při úklidu úplně opomíjíme. Proto se v nich mohou nacházet zbytky potravin a další nečistoty, které patogeny ocení.
Zdroje: nsf.org, menshealth.com, delish.com, bhg.com, svscr.cz, bezpecnostpotravin.cz