Tuhle žlutou vodu lijete denně do dřezu, přitom je to nejlevnější elixír mládí. Pleť je po ní čistá jako porcelán
Našli jsme nápoj, který milovali už naši předci. V dnešní době je považován za odpadní produkt určený maximálně tak prasatům, přitom je plný bílkovin, vápníku a dalších minerálů. Zamilujete si ho.
Hledáte neustále zázračné nápoje, které by vám zlepšily zdraví nebo prodloužily mládí či dokonce život? Trendy je pít smoothie, kolagen, vyhýbat se kávě a nahrazovat ji zelenou matchou. Kdo neslyšel o této dobrotě, jako by nebyl. Většina nad ní sice ohrne nos a vylije ji do dřezu, ale pro naše zdraví toho dokáže udělat víc než koktejl na hubnutí. Uvidíte!
Zapomeňte na drahé proteiny
Nemusíte přitom hned sázet na proteinové prášky, které mnohým lidem nechutnají. Třeba kvůli tomu, že jsou moc sladké nebo mají jakoby umělou chuť. Namísto nich tak vsaďte na přirozený zdroj bílkovin. Určitě víte, že mléčné výrobky bílkoviny obsahují. Například tvaroh, bílý nebo řecký jogurt, ale třeba i obyčejné mléko nebo sýr. To všechno asi znáte, ale napadlo vás někdy pustit se do syrovátky?
Jde o takovou nažloutlou tekutinu, která je ale vhodná jen pro ty, kdo dobře tráví laktózu, té je v ní totiž plno. Syrovátka vzniká srážením mléka. To se oddělí na pevnou a tekutou látku, která připomíná žlutou vodu. To je syrovátka. Tvoří se při výrobě tvarohů, sýrů a v sušené podobě je také často hlavní složkou mnoha proteinových prášků. Rozlišujeme dva základní druhy syrovátky, a to kyselou, která vzniká při výrobě tvarohu, a potom sladkou, která vzniká spíše při výrobě sýrů (během jiného procesu).

Co obsahuje syrovátka
Naši předci účinky syrovátky znali, ale jakmile se začala prosazovat velkovýroba, syrovátka se pomalu nestačila zpracovávat a začal se z ní stávat odpadní produkt. Používala se pak hlavně jako levné krmivo pro prasata, které obsahovalo dostatek bílkovin a dalších živin.
Ve 100 gramech syrovátky najdete asi 12 gramů bílkovin, dále hodně sacharidů. Těch se ale nebojte, protože podporují trávení a zdravou mikroflóru. Právě laktóza, jeden z typů sacharidů, je totiž pro trávení moc důležitá. A stejně tak i pro to, abychom měli zdravá střeva plná správných bakterií. Dalo by se říci, že syrovátka patří podobně jako kysané zelí, kefír nebo jogurt se živými kulturami mezi takzvaná prebiotika. A ta se starají i o kvalitu naší imunity.
Naopak na tuky syrovátka bohatá není, na 100 gramů jich má pod dva gramy. Co je fajn, že jde o základní potravinu, ne o průmyslově zpracovanou. Abychom nezapomněli, syrovátka je také bohatá na vápník. Najdete v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, ale také retinol, který podporuje zdraví pleti a očí. A kromě fosforu je v ní i hořčík, který bojuje proti křečím a bolestem hlavy.
„Syrovátka je výjimečná právě obsahem kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přitom do těla dodává zároveň minimální množství tuku a energie. To je důvodem její oblíbenosti u redukčních diet,“ potvrzuje nutriční terapeutka Lenka Mičová.

Pleť a hubnutí
Mimochodem, syrovátka je super i na pleť. Zlepšuje akné i ekzémy. Hodí se proto na mastnou i suchou pokožku. Mnohé zaujme i to, že syrovátka pomáhá s hubnutím. Je to například díky tomu, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, které nás nadlouho zasytí. Kromě toho má poměrně málo kalorií a díky obsahu vody také velký objem a není po ní rychle hlad. Také napomáhá hydrataci.
Jak ji konzumovat
Syrovátku můžete využít různě. Nejoblíbenější způsob je ji klasicky vypít. Můžete si s ní ale dochutit i kávu nebo čaj – podobně jako mlékem. Dá se přidat do těsta, které bude pak hezky nadýchané. Nebojte se ji přimíchat do palačinek, kynutého těsta nebo těsta na koláč. Hodí se do smetanových omáček, protože se na rozdíl od klasického mléka při vystavení teplu už nesrazí.
zdroje: sever.rozhlas.cz, vlasta.cz, patents.google.com, kupi.cz, researchgate.net