Tyto 3 potraviny se tváří zdravě, ale ničí vaše klouby. Češi riskují a jedí je na kila
Mnoho z nás věří reklamám, ve kterých jsou některé výrobky propagovány jako zdravé. Takové potraviny leží dokonce i v supermarketech v sekci se zdravými potravinami. My ale netušíme, že některé z těchto potravin nám mohou spíš škodit. Tyto „zdravě“ vypadající produkty totiž obsahují ingredience, které našemu organismu nesvědčí. A dnes se podíváme na to, které to jsou.
Tyto potraviny se běžně vyskytují v našich jídelníčcích, aniž bychom tušili, že dokáží spustit procesy škodící našim kloubům. O jaké potraviny se jedná a proč bychom je měli z našich jídelníčků vyřadit?
Co škodí našim kloubům
Není to nic jiného než tolik skloňovaný cukr a ultrazpracované sacharidy, které prošly průmyslovou úpravou. Kvůli tomu totiž přicházejí o veškeré dobré věci (například o vlákninu, vitamíny i minerály). Výsledkem je čistá forma sladidla nebo škrobu, kterého má víc než dost třeba bílá mouka.
Tyto rafinované cukry rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, což vede k prudkému uvolnění inzulínu. Tento hormon pomáhá cukr vstřebávat do buněk, ale takhle prudké výkyvy, jaké mají na svědomí jednoduché cukry, mohou způsobit inzulinovou rezistenci – dokonce chronický zánět. To už je jen krůček k permanentní bolesti kloubů a trvalým zdravotním následkům.
Zánět bývá hlavní příčinou toho, proč klouby bolí. Navíc ale dochází k jejich postupnému poškozování. Zánět oslabuje organismus, obzvlášť když jde o ten chronický. Tělo zaměstnává hlavně řešení tohoto zdravotního neduhu a už nemá tolik energie řešit další obtíže, takže se na zánět nabalují další a další problémy. Možná je tedy načase konečně tyto složky nahradit.

Tři potraviny, které se tváří zdravě, ale škodí
Potraviny, které nás v obchodech lákají svou „zdravou aurou“, nemusí být vždy tak blahodárné, jak si můžeme myslet. Jsou plné přidaného cukru a těch „špatných“ sacharidů. Mezi první patří bílé a ovocné jogurty. Pokud je jogurt opravdu bílý a neobsahuje nic jiného než mléčnou bílkovinu, tak je vše v pořádku. Problém nastává, když mají snížený obsah tuku, a aby to „nějak chutnalo“, tak je v něm přidaný cukr. Naprosto nezdravou pochoutkou jsou ale ovocné jogurty. Ačkoliv to vypadá, že jogurt s ovocem může být prospěšný, když se kouknete na složení, zjistíte, že je v něm spousta cukrů.
Další rizikovkou jsou müsli tyčinky a doslazované cereálie. I když se na nás tyto potraviny tváří zdravě, opak je pravdou. Tolik cukru, jako je v těchto pamlscích, najdete i v dalších klasických kokinech a čokinech. Pravidelná konzumace proto pro vaše tělo vůbec není prospěšná. Poslední nebezpečnou skupinou je bílé pečivo. O tom se to už trochu ví, ale stejně je potřeba si to připomínat. Pečivo sice neobsahuje cukr jako takový, ale klasické rohlíky, bagety i chleba v sobě mají bílou mouku, která je tak moc zpracovaná, že neobsahuje nic životadárného. Naopak, tělo tuto bílou jednoduchou mouku zpracuje tak rychle, že má nakonec stejný vliv jako cukr a rafinované sacharidy.

Co jíst, abychom měli zdravé klouby?
Pokud si chcete uchovat zdraví vašich kloubů (nebo ho vylepšit), zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na látky s protizánětlivým účinkem, které jsou schopné obnovit kloubní chrupavku. Mezi takové potraviny patří celozrnné výrobky – a to díky svému vysokému obsahu vlákniny. Ty dokáží stabilizovat hladinu cukru v krvi a omezují tak zánětlivé reakce.
Dále jsou také vhodné ořechy (například vlašské) a semínka, třeba lněná – která obsahují hodně omega-3 mastných kyselin. Dejte ale pozor na to, abyste lněná semínka nejedli vcelku, v této formě je tělo nedokáže správně vstřebat, kupujte si ta rozemletá, nebo si je rozemelte doma. Stejně tak dělá našim tělům dobře kvalitní rybí maso, například losos, makrela i tuňák.
Nezapomeňte ani na zeleninu a ovoce. Zejména listová a tmavě zelená zelenina jako je špenát a brokolice jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny C a K a další látky podporující tvorbu kolagenu i regeneraci chrupavek. Takových antioxidantů není nikdy dost. Ty totiž pomáhají chránit klouby před poškozením způsobeným volnými radikály a snižují oxidační stres, který ovlivňuje úroveň zánětu v těle. Prostě zařaďte do svého jídelníčku zdravé potraviny a čtěte si složení na etiketách, jakmile uvidíte na prvních příčkách cukr, rozhodně se takové potravině vyhněte obloukem.
Zdroje: viscojis.cz, nutriadapt.cz, is.ucp.cz, environmentalni-vychova.webnode.cz, arthritis.org.au, verywellhealth.com