Těchto 5 potravin se vyplatí koupit jedině u Vietnamců. Supermarkety jen tiše skřípou zuby
Stále více Čechů objevuje místa, kam chodí pravidelně nakupovat čerstvé potraviny, které ve velkých řetězcích nenajdou v požadované kvalitě – nebo je tam nemají vůbec. Vietnamské obchody už dávno nejsou z nouze ctnost. Češi se čím dál více otevírají neznámému a zkoušejí nové exotické chutě, a jelikož supermarkety nedisponují tak širokou nabídkou, nakupuje se právě u Vietnamců.
Výhodou také je, že se nemusíte trmácet daleko do komplexu s velkými obchody, vietnamské večerky jsou (hlavně v hlavním městě) skoro na každém rohu. A když padnete na nějakou dobře zásobovanou, můžete se těšit z opravdu exotických potravin, jejichž kvalita předčí ty ze supermarketu, které často ale tak zajímavé plody vůbec nemají.
Proč mají vietnamské obchody kvalitnější potraviny?
Vietnamci v Česku mají svůj vlastní přístup k nákupu i prodeji čerstvého ovoce a zeleniny, který se odráží v kvalitě nabízeného sortimentu a samozřejmě i v tom, že nás to k nim láká za nákupem. Klíčový je dovoz – ten probíhá velmi rychle bez dlouhého skladování či přepravy bez několika mezičlánků. Rychlá distribuce zajišťuje, že ovoce a zelenina dorazí do vašich nákupních košíků čerstvá a plná aromatu. To bývá u supermarketů problém, pokud zrovna nejde o produkty českého zemědělství.
Další věcí, kterou oceníte, je způsob skladování. Prodavači vědí, jaké plody koupit a kdy je správný čas nabídnout je zákazníkovi, a hlavně, jak je správně uchovávat. Skladování probíhá, jak má, takže si potraviny uchovají nejen čerstvost, ale také výživovou hodnotu. Navíc vietnamské obchody často nabízejí široký sortiment exotických druhů, což v supermarketech kolikrát nenajdete.
„Hrozně ráda chodím třeba do Sapy. Tam kromě různých zajímavých potravin seženu i ovoce a zeleninu, kterou jinde nemají,“ odpovídá zákaznice.

Pět potravin, které se vyplatí kupovat jen u Vietnamců
Papája
Dobrá papája je měkká na dotek, ale ne úplně změklá. Má příjemně sladkou chuť a svěží vůni. V supermarketech na ni narazíte zřídka. A když už, tak není v nejlepší kondici, protože je dlouho přepravována a dlouhodobě skladovaná v chladu. Rozhodně se ji vyplatí nakoupit u Vietnamců. Papája je skvělým zdrojem vitamínů a enzymů podporujících trávení.
Betelové listy
Betelové listy pocházejí z popínavé rostliny rodiny pepřovníkovitých a mají široké využití v asijské kuchyni, především se používají k zabalení masa či ryb a při přípravě polévek. Jsou voňavé a jejich specifické aroma dodává pokrmům jedinečný charakter. Kromě kulinářského využití mají i svůj tradiční význam a hlavně zdravotní benefity, což je třeba podpora trávení a antiseptické účinky. Kvalitní betelové listy najdete ve větších vietnamských obchodech.
Durian
Durian je označován za krále ovoce – je to kvůli jeho výrazné vůni a krémové konzistenci. Někteří ho milují, jiní nenávidí, za to může právě jeho silné aroma. Ale sladká dužina s tóny vanilky a oříšků je skvělá pro přípravu dezertů. Každý gurmán toto ovoce ocení.
Dračí ovoce
Dračí ovoce, jinak pitaya, má nasládlou osvěžující chuť. Strukturou trochu připomíná kiwi, je to šťavnaté ovoce a velmi hezky vypadá. Najdete v něm také spoustu jedlých semínek, která příjemně křupají mezi zuby. Jedná se o jedinečný plod kaktusu.
Mangostan
Mangostan je spolu s durianem vládnoucí ovoce, protože se mu často přezdívá královna ovoce. Má velmi zajímavou chuť kombinující aroma broskve, ananasu a liči. Obal má pevný, dužinu bílou a měkkou, a hlavně náramně šťavnatou. Stejně jako předchozí plody, i mangostan seženete ve vybavených vietnamských obchodech, kde jsou čerstvé a zralé tak akorát.

Jak poznáte kvalitní a zralé exotické plody?
Při výběru ovoce a zeleniny se zaměřte na několik praktických znaků kvality a čerstvosti. Jde například o pružnost a takovou celkovou svěžest slupky u ovoce, jako je například mango nebo papája. Prostě nesmí být ani příliš tvrdá, ani přezrálá až rozbředlá. Ovoce by mělo mít přirozenou vůni. Rozhodně ho nekupujte, když vidíte známku plesnivění či hniloby, nebo když vidíte, že kolem ovoce lítají mušky. U zeleniny sledujte, jakou barvu mají její listy. Jestli jsou žluté nebo nahnědlé a jsou zvadlé, tak to nejlepší už má zelenina za sebou.
Když vyrazíte například do Sapy, prodavači vám s výběrem ochotně poradí. Využijte jejich přístup a získejte netradiční plody, na kterých si neobvykle pochutnáte.