Už je zralý. Kdo si neudělá zásoby teď, bude v zimě litovat. Roste všude kolem, na imunitu nic lepšího nenajdete
Podzimní sychravé dny brzy udeří plnou silou. Imunitní systém dostane po teplém a suchém létě pěkně zabrat, a je proto důležité začít s jeho posilováním už teď. Můžete si naordinovat vitamíny a preparáty z lékáren, a nebo se můžete spolehnout na sílu přírody, která je osvědčená už po staletí.
Hlásíme, že už je zralý. Kdo si neudělá zásoby teď, bude v zimě litovat. Roste všude kolem, na imunitu nic lepšího nenajdete. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli a při procházkách přírodou ho jen míjíte, letos se pusťte do sběru a připravte si elixír zdraví na dlouhé zimní měsíce, kdy se zdraví bude opravdu hodit.
Posilte imunitu a dodejte si energii
Dny se zkracují, tma nastává už velmi brzy. Společně s chladným a vlhkým počasím jde o koktejl, který výrazně testuje imunitní systém. Chcete-li se spoléhat na přírodu, vyzkoušejte rakytník s vysokým obsahem vitamínu C, čaj z tymiánu s protizánětlivými účinky nebo listovou zeleninu plnou vitamínů a minerálů. Opravdovým šampionem je v této oblasti rostlina, jejíž účinky využívali již naši předkové.
Sezóna sběru blahodárné rostliny začíná
Líbivé už na první pohled, rozhodně však nejsou jen na okrasu. V malých plodech se skrývá vitamínová bomba, která vám dodá zdraví a sílu i v náročném období. Šípek patří mezi rostliny s nejbohatším obsahem vitamínu C. Má ho prý dokonce 20× více než pomeranč. Nejen vitamíny, i další látky, které obsahuje, jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Právě teď nastává sezóna jeho sběru a bude trvat ještě několik týdnů.

Vylepší zažívání a oddálí stárnutí
Šípek je hojně vyhledávaným pomocníkem proti stárnutí. Je plný důležitých antioxidantů, které vyživují pokožku. Zanechávají ji hydratovanou a svěží. Stejně dobře funguje i při problémech se zažíváním. Pomáhá předcházet nadýmání díky velkému obsahu vlákniny. Má lehce projímavý účinek a při pravidelné konzumaci dokáže vrátit zažívání a vyprazdňování do rovnováhy. Ačkoliv je šípek velmi zdravý, lidé s citlivým žaludkem a předpoklady k problémům s ledvinovými kameny by s ním měli nakládat opatrně a s mírou.
Na sběr vyrazte v doprovodu slunce
Šípky můžete samozřejmě trhat kdykoliv od září až do října, ale nejvíce vitamínu C obsahují za slunečného a suchého počasí. Vybírejte pouze takové plody, které jsou tvrdé a plně červené. Kvůli trnům na větvích se při trhání hodí ochranné rukavice, které zabrání poškrábání kůže. Plody odstřihávejte nůžkami a uložte do prodyšné tašky či košíku, který zabrání zapaření. Ty nejzdravější šípkové plody rostou dál od frekventovaných silnic, v lesích, na loukách i podél polních cest.

Jak zpracovat šípek, abyste z něj měli největší užitek?
Způsobů jak v kuchyni využít a zpracovat šípkové plody je mnoho. Nejznámější forma konzumace je lahodný šípkový čaj. Ten můžete vařit z čerstvých i sušených plodů. Oblíbená je šípková marmeláda, která dá trochu práce, ale výsledek stojí za to. Šípek lze naložit i ve formě zdravého kompotu. Než se pustíte do zpracování plodů nebo jejich sušení, vždy je pečlivě omyjte, osušte a zbavte zbytků větviček. Sušení je doporučováno na nižší teploty do 60 °C, aby si šípek dokázal zachovat vysoký obsah vitamínu C.
Ať už se rozhodnete konzumovat šípek v podobě čaje, marmelády nebo kompotu, nešlápnete nikdy vedle. Jeho vliv na imunitní systém je opravdu velký. Studie provedená odborníky z Masarykovy univerzity v Brně prokázala, že ve 100 g šípku je až 747 mg vitamínu C. Denní doporučená dávka je pro muže 90 mg, pro ženy 75 mg. Abyste obsah vitamínu zachovali, šípky do čaje nepřelévejte horkou vodu, ale nechte je přes noc louhovat a výsledný nápoj si pak ohřejte k okamžité konzumaci.