Co jíst místo bílé mouky? Nahradila jsem ji tímto. Chutná líp a neudělá z vás zavalitý soudek
Bílá mouka je dnes z pohledu moderních zdravých jídelníčků zařazována mezi potraviny, kterým bychom měli dát košem – v případě, když si chceme udržet štíhlou linii i stabilní energii během dne bez výkyvů. A proč je bílá mouka problém? Ten tkví v tom, že po její konzumaci stoupá hladina cukru v krvi, takže stejně jako u sladkostí nás čeká náhlý nával energie následovaný propastnou únavou a pocitem hladu.
Pokud se ale znovu „nacpete“ bílou moukou, dostanete se do takového kolotoče, ze kterého je těžko uniknout – a navíc ručička na váze začne rychle stoupat a tuk se bude ukládat hlavně v oblasti břicha. Naštěstí ale existují alternativy ke klasické bílé mouce, které vás energetickými výkyvy a pocity hladu trpět nenechají. Navíc mají i další přínosy, kromě toho, že skvěle chutnají.
Jak je možné, že bílá mouka škodí?
Bílá pšeničná mouka obsahuje velké množství rychle stravitelných sacharidů, a to, že se jsou rychlé, není zrovna dobré. Rychle se totiž přeměňují na cukr. Tento prudký přísun cukru do krve způsobí, že jeho hladina vyletí a vy se chvíli cítíte opravdu nabuzení. Jenže jak rychle to přišlo, tak rychle zase odejde a vlnu energie vystřídá pocit únavy a hlad k tomu. Takový kolotoč může vést k takzvanému vlčímu hladu a přejídání.
Tento kolotoč má zásadní vliv na produkci inzulínu, který signalizuje tělu, aby ukládalo přebytečnou energii do podoby tuku, hlavně v oblasti břicha. Proto je bílá mouka často spojována s pocitem plnosti, nafouklého břicha a reálným přibýváním na váze. Bílá mouka je tak zpracovaná potravina, že neobsahuje skoro žádnou vlákninu, vitamíny ani minerály, které by vstřebávání cukrů měly pomáhat.
„Výměna bílé mouky za celozrnné či ořechové alternativy je skvělým krokem ke stabilizaci krevního cukru, a samozřejmě i energii během dne. Tyto mouky obsahují více vlákniny a živin, které podporují nejen trávení, ale i dlouhodobou sytost,“ radí výživová poradkyně.

Nahraďte bílou mouku zdravějšími alternativami
Naštěstí existuje několik zdravějších alternativ k bílé mouce, na které se dřív zapomínalo, ale teď v rámci trendu zdravé výživy opět zažívají svou slávu. Například špaldová mouka je v poslední době velmi oblíbená, i proto, že obsahuje minimum lepku. Je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, má příjemnou oříškovou chuť a dobře se s ní pracuje, když se chystáte upéct chleba či jiné pečivo. Špaldová mouka je lépe stravitelná než ta klasická bílá, a hodí se pro ty, kteří mají citlivé zažívání.
Další skvělou volbou je žitná mouka, ze které je výborný například chleba. Žitná mouka se ale tak dobře neváže, takže se nehodí na palačinky a lívance, budou se vám trhat. Ale má v sobě opravdu hodně vlákniny a spoustu živin, stačí vám málo a hned máte pocit sytosti.
„Klientům, kteří chtějí zhubnout a zároveň mít dostatek síly k tréninku, radím, jak vynechat bílou mouku a nahradit ji kvalitními moukami. Kila půjdou dolů a svaly budou snáz regenerovat,“ vysvětluje osobní trenér.
Další bezlepkovou alternativou je třeba mandlová mouka, která je i nízkosacharidová. V pokrmech je jedinečná a dezerty z ní jsou přímo k nakousnutí. Ovesná mouka zase vyniká svým obsahem vlákniny. Skvěle uděláte, když ranní krajíc chleba vyměníte za ovesnou kaši, jen si dejte pozor na ty kupované, které v sobě mívají přidaný rafinovaný cukr.
Každá z těchto alternativ má svoje specifické vlastnosti. Nejsou univerzální jako mouka bílá, ale zvážení její náhrady za to určitě stojí. Stačí se naučit, na co se jednotlivé druhy hodí.

Benefity zdravějších alternativ
Všechny zmíněné druhy mouky mají nižší glykemický index než ta bílá. To znamená, že sacharidy se díky nim vstřebávají pomaleji a vy tak máte zaručenou stabilní linku energie. Takže sbohem náhlým výkyvům síly a únavě! Navíc tyto mouky mají skvělý podíl vlákniny, která funguje jako takový kartáč na střeva – budete je mít jako ze škatulky a budete se déle cítit sytí.
Také mají více živin, spoustu vitamínů, minerálů i bílkoviny, které podporují správný metabolismus. Celkově těmto moukám náleží přívlastek „výživnější“ a „lépe stravitelné“ oproti bílé pšeničné mouce, která je naopak spojována s přibíráním na váze a také pocitem nafouklého břicha a únavou.
„Objevování nových druhů mouk v kuchyni mě vždy baví. Špaldová nebo mandlová mouka mají skvělou chuť a texturu, navíc je to zdravější volba,“ dodává foodblogger.