Zařaďte do svého jídelníčku tuto ingredienci: Pomáhá udržet zdravé srdce i cévy a prodloužit život
Zdravý a vyvážený jídelníček by měl být součástí naší každodenní rutiny. I když máte zrovna hektický den, jídlo byste neměli odbývat. Zdravé tělo je tím nejcennějším, co máme, a je nutné o něj neustále pečovat a krmit ho potravinami, které mu prospívají a případně pomáhají eliminovat zdravotní neduhy.
Tuky a oleje jsou součástí kuchyně odnepaměti. Jsou potřebné k pečení, smažení i dochucování. Při vaření se bez nich zkrátka neobejdeme. V současné době trh nabízí velké množství olejů, přičemž některé z nich jsou zdravější, jiné méně. Velmi zdravou ingrediencí je olivový olej, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Olivový olej – bojovník proti vysokému cholesterolu
Olivový olej je základem středomořské gastronomie. Jižanské přímořské národy ho považují za elixír zdraví a konzumují ho denně. Ale jako velmi proslulý rostlinný olej si vydobyl místo na předních příčkách po celém světě. Však taky olivovník je jedním z nejvíce pěstovaných stromů na planetě, o čemž svědčí světová rozloha pěstování olivovníků, která dosahuje téměř 10 milionů hektarů.
Jeho účinky oceňují i kardiologové, protože olej má blahodárný vliv na správnou srdeční činnost. Extra panenský olivový olej je i skvělým pomocníkem při boji s vysokým cholesterolem, který ohrožuje cévy a ucpává tepny. I přes nesporná pozitiva se to však s olivovým olejem nesmí příliš přehánět, ve velkém množství zbytečně zatěžuje zažívání. Jeho pravidelnou konzumaci v podobě 1 polévkové lžíce zařaďte ihned zkraje dne, večer je olivový olej spíš na škodu, protože byste se mohli cítit zbytečně přesycení, a to na noc není dobré. Je známý i svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které lze však zničit při použití za vysokých teplot okolo 200 °C.

Rozdíl mezi panenským a extra panenským
Olivový olej je k dostání v několika variantách odstupňovaných podle míry kvality. Olej té nejvyšší kvality nese označení extra panenský. Má velmi specifickou a nezaměnitelnou chuť, která výrazně ochutí vaše pokrmy. Vzhledem ke své kvalitě a náročnosti zpracování patří k těm nejdražším rostlinným olejům na světě, a proto je jeho celkový podíl v celosvětové produkci asi 10 %.
Druhým v pořadí co se kvality týče je olej panenský, který má vyšší podíl volných mastných kyselin, což se trochu odráží na jeho chuti, která oproti extra panenskému není tak jemná. Extra panenský olej je skvělý do studených pokrmů a salátů, panenský můžete použít do vaření.
Dále existují i další druhy olivových olejů, s nimiž se můžete setkat na trhu, ale pokud nenesou označení panenský či extra panenský, půjde o typy s nevalnou kvalitou, které zdraví příliš neprospějí.

Zařaďte olej do každodenního jídelníčku
Olivový olej je prospěšný na denní bázi, proto se ho nebojte zařadit do každodenního jídelníčku. Nejlepším řešením je dopřát si lžíci oleje hned po ránu, abyste nastartovali zažívání k efektivnější činnosti. Pokud vám takováto konzumace není po chuti, přidávejte olej do jídel, stačí pár kapkami pokapat oběd či večeři a máte vyhráno. Chuťově je skvělý na zelenině, rybách i kuřecích směsích.
Blahodárný vliv olivového oleje na zdraví potvrzuje i mluvčí Akademie výživy a dietetiky Emma Laing, která uvádí, že: „Olivový olej v jídelníčku zlepšuje činnost srdce a dokonce snižuje rizika onemocnění některými druhy rakoviny, a má rovněž skvělé účinky na trávení.“ Nikdy však nezapomínejte, že ke zdravému tělu je zapotřebí velká souhra činností od stravy, pohybu a vyhýbání se kouření i alkoholu. Pokud právě podstupujete přísnou dietu, s olejem to nepřehánějte, i přes své zdravé vlastnosti je to pořád jen olej, a jako takový je velmi kalorický.
Investujte do kvalitního olivového oleje a uvidíte, že si ho v kuchyni zamilujete. Neskladujte ho vedle sporáku, ale dbejte na to, aby byl v chladném a tmavém prostoru, ideálně v tmavém šuplíku s nižší teplotou. Jen tak si zachová své přirozené vlastnosti a dlouho vám vydrží.
zdroje: radynacestu.cz, denik.cz, prozeny.cz