Zachrání vaše srdce a nastartuje trávení: Tato česká superpotravina překvapí i jako chutná sladkost
Existuje spousta potravin, které jsou pro naše srdce výživným pokladem. Je tady ale i jedna superpotravina, která se v těle přeměňuje na oxid dusnatý. Tento proces pomáhá rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok kyslíku. Navíc je tato surovina velmi chutná a dá se připravit i na sladký způsob.
Aby srdce správně fungovalo, je vhodné jeho činnost podpořit i pojídáním těch správných potravin. Pro zdravé srdce je dobrý třeba česnek. Ten obsahuje bioaktivní látky, které mají velmi silnou antioxidační vlastnost. Udržuje cévy zdravé a také pružné. Vynikající je i kajenský pepř. Najdeme v něm účinnou látku zvanou kapsaicin. Ta pomáhá snižovat LDL cholesterol a také tvoření plaků na stěnách cévního systému.
Se zažívacími problémy bojuje čím dál víc lidí
Trápí vás zažívací problémy? Nemusíte hned sahat po tabletkách nebo chodit k doktorovi. Pomoci může změna jídelníčku. Známou potravinou, která je osvědčená při žaludečních potížích, je obyčejná brambora. Připravit si ji můžete tzv. na loupačku nebo ve formě bramborové kaše. Brambory skvěle působí proti překyselení žaludku. Šťáva z brambor dokáže zmírnit i pálení žáhy.
Ovšem tou nejlepší superpotravinou pro lidské tělo je červená řepa. Nejen že zlepšuje zažívaní, ale skvělá je i pro fungování srdce. Obsahuje spoustu vlákniny a právě tato vláknina je prevencí vzniku některých chronických onemocnění. Zabraňuje i vzniku rakoviny tlustého střeva a cukrovky. „Napomáhá posilovat všechny orgány trávicího traktu,“ vysvětluje účinky červené řepy lékař Jaromír Bertlík a dodává, že řepa má tak silné protizánětlivé účinky, že dokáže odbourat v těle nežádoucí toxiny a bojovat s bakteriemi. Řepa navíc obsahuje dusičnany, které pomáhají rozšiřovat cévy a snižovat krevní tlak.

Připravte si chutný sladký pokrm ze tří ingrediencí
Nechutná vám červená řepa připravovaná běžným způsobem? A co takhle připravit ji ve formě dezertu? Rozhodně to vyzkoušejte! Postačí vám k tomu pouze 500 gramů jahod, 200 g syrové červené řepy, 100 ml vody a tekutý med. Jahody nakrájejte na menší kousky a řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Do velké mísy k této směsi přidejte vodu, tři lžíce medu a kapku citronové šťávy. Mixérem vše rozmixujte dohladka a v případě potřeby ještě dokyselte nebo doslaďte. Vzniklou směs rozdělte do tvořítek a nechte zmrznout. Nemáte-li zmrzlinová tvořítka, nechte směs v plastové nádobce a vložte bez obav do mrazáku. Během samotného mrazení je dobré ještě směs alespoň dvakrát promíchat. Před podáváním ji nechte na 15 minut odležet při pokojové teplotě. Zmrzlinu z řepy podávejte posypanou rozdrcenými ořechy. Je vynikající a chuťově v ní řepu vůbec nepoznáte.
Červená řepa je skvělá i jako oblíbené smoothie. Stačí, když ji ve smoothie mixéru rozmixujete společně s granátovými jablky, kouskem zelí a řapíkatého celeru. Přisladit tento drink můžete přidáním broskve a medu. Vznikne tak skvělé pití s detoxikačními účinky nabité vitamíny. Řepa je skvělá i jako součást brownies a zdravých dezertů.

Má nasládlou chuť a je prospěšná zdraví
Červenou řepu můžeme bez okolků nazvat superpotravinou a také levným zázrakem z českých zahrádek. Je to opravdu levná a snadno dostupná surovina. Je navíc nízkokalorická, takže se skvěle hodí i do dietních jídelníčků. Dopřávat bychom si ji měli i v době, kdy jsme nemocní. Díky jejímu konzumování zánět v těle rychleji odezní. I když má řepa spoustu pozitivních účinků, lidé s nízkým tlakem by ji měli konzumovat v omezenějším množství. Protože má i lehce projímavé účinky, vhodná není i pro ty z vás, kteří trpí na častější průjmy.
Zdroje: poznejsvezdravi.cz, cysnews.cz, toprecepty.cz