Všichni víme, jaký vitamín potřebuje tělo v zimě. Ale jedině Španělé nejlíp vědí, který je ten nejdůležitější na jaře
Naše tělo pociťuje největší únavu v době, kdy se zima chýlí ke konci a k životu se začíná probouzet jaro. Imunitní systém je po náročných chladných měsících oslabený, proto je dobré povzbudit jej vitamíny. Klíčové je doplnit tělu určité živiny, které nám pomohou ztracenou energii obnovit a posílit obranyschopnost. Zatímco ostatní se zaměřují na vitamín D, Španělé radí něco zcela jiného.
Po dlouhé zimě se opravdu stává to, že je lidský imunitní systém oslabený. Cítíte se vyčerpaní a saháte po vitamínu D. Ovšem Španělé díky svým tradicím a bohatým zdrojům sází spíše na vitamín C. Ten je skvělý nejen pro posílení imunity, ale také pro regeneraci organismu, snížení únavy a tvorbu kolagenu. Nasazení vitamínu C do našich jídelníčků je klíčové pro udržení dobrého zdraví.
Proč to Španělé vědí a pravidelně tento vitamín doplňují
Španělsko patří mezi největší producenty citrusových plodů v Evropě. V roce 2023 exportovalo do světa citrusy v hodnotě 3,75 miliard dolarů, což z této země dělá největšího vývozce citrusů planety. Hlavními odběrateli jsou Německo, Francie, Británie a taky Polsko. Díky této bohaté produkci jsou citrusy nedílnou součástí španělské kuchyně i kultury. Španělé je konzumují takřka denně, a to nejen v syrové podobě, ale také ve formě džusů a marmelád. Díky tomu si vitamín C získaný z citrusů do svého organismu pravidelně doplňují.
Pro optimální příjem vitamínu C je nutné do jídelníčku zařadit potraviny, které jsou na tento vitamín bohaté. Ideální jsou tedy pomeranče, citrony, grepy, ale také papriky, brokolice nebo jahody. Sto gramů jahod obsahuje kolem 59 mg vitamínu C. Oproti tomu jeden středně velký pomeranč obsahuje až 70 mg tohoto vitamínu. Doporučená denní dávka pro dospělého je 80 mg.
Jak zařadit více vitamínu C do svých pokrmů? K snídani si dejte čerstvé ovoce, ke svačině sklenici vymačkané šťávy (třeba z grepu). Během dne si také dopřejte salát s paprikou a brokolicí. Jako dezert si pak dejte jahodový fit dort, což bude skvělé a zdravé zakončení vašeho náročného pracovního dne.

Podpořte své zdraví
Zatímco v zimě se Češi a i další Evropané zaměřují spíše na doplnění vitamínu D, na jaře bychom neměli zapomínat i na důležitost vitamínu C. Španělé nám díky své produkci ukazují, jak si efektivně a chutně zajistit bohatý přísun tohoto vitamínu. Nechejte se inspirovat jejich přístupem a podpořte tak své zdraví a imunitu.
„V jarních měsících jsou chřipkou a nachlazením ohroženy také děti předškolního věku. Proto doporučujeme rodičům, aby svým dětem navýšili denní příjem vitaminu C v podobě doplňku stravy,“ tvrdí odbornice. Podle ní je vhodné užívat vitamín C i ve formě šumivých nápojů. Ceny podobných produktů se pohybují od 20 do 200 korun. Pozor si ale dejte na doporučené dávkování. Přestože je vitamín C rozpustný ve vodě, přebytek je vylučován močí. Nadměrná konzumace vitamínu C může vést k nepříjemným vedlejším účinkům. Hrozí vznik ledvinových kamenů i žaludeční obtíže.

Kvůli blátu citrusy možná podraží
Bohužel aktuálně hrozí, že kvalitní citrusy pocházející ze Španělska ale podraží. Mohou za to lokální záplavy v oblasti kolem Valencie. Špatně jsou na tom např. mandarinky, které se doslova koupou v blátě. Do světových obchodů ale naopak míří větší zásoby manga. Mangová šťáva se navíc začala také přidávat do jiných džusů, aby se v nich zachovalo co největší procento ovoce. „Současnou situací na trhu jsme silně znepokojeni. Ceny surovin rostou opravdu významně,“ vyjádřil se k situaci i mluvčí jednoho z evropských obchodů.
Zdroje: denik.cz, idnes.cz, irozhlas.cz