Dvě potraviny, které změní vaše střeva na celý zbytek života: Na podzim jsou levné, jezte jich co nejvíce
Trávení je každodenní součástí našich tělesných procesů. Jídlo k životu zkrátka potřebujeme, tudíž ho organismu musíme pravidelně dodávat a ten se s ním pak musí vypořádat. Zdravé trávení a dobrý stav trávicího ústrojí přitom hrají prim a výrazně se podepisuje na naší celkové pohodě. Rozhozená střeva stojí za širokou škálou zdravotních problémů. Jestli je chcete mít stabilně v kondici, pravidelně si dopřávejte tyto potraviny.
Možná už jste slyšeli, že střeva jsou základem všeho a vlastně fungují jako takový náš druhý mozek. Jsou naším největším imunitním orgánem a střevní mikrobiom ovlivňuje nespočet dalších procesů. Základní funkcí střev je samozřejmě rozklad potravin a absorpce živin. Uvnitř střev se ovšem tvoří také 90 % serotoninu, který je také známý pod názvem hormon štěstí. Jak již bylo zmíněno výše, je v nich ukrytá i podstatná část naší obranyschopnosti. Jste často nemocní? Možná je to tím, že nemáte střevní bakterie v rovnováze. To samé platí v případě, že vás trápí psychika. „Bez nadsázky, když se podíváte na statistiky, tak osm set tisíc lidí nebo skoro milion lidí z české populace má nějaké psychické potíže. A střevní mikrobiom je jedním z důležitých hybatelů, který k tomu vede. Zažíváme genocidu mikrobů v našem střevě. To, co jíme, jak se chováme, jak se stresujeme, to ovlivňuje náš mikrobiom. A mikrobiom pak ovlivňuje naši psychiku,“ potvrzuje RNDr. Petr Ryšávka, PhD. Proto je klíčové o svá střeva důkladně pečovat.

Zaměřte se na vlákninu
Lidské tělo obsahuje víc mikroorganismů než buněk a většina z nich je právě v našem trávicím ústrojí. „Střevní mikrobiota je soubor bakterií, plísní a virů žijících v našich střevech, které jsou nesmírně důležité pro náš celkový vývoj. Víme, že jejich pestrost souvisí se vznikem mnoha onemocnění včetně cukrovky druhého typu, mnoha zánětlivých onemocnění, ale také rozumových schopností – například s výskytem Alzheimerovy choroby,“ říká lékařka Marie Skalská. Však už před více než 2 500 lety sám Hippokrates pronesl, že „vše začíná ve střevech.“ A měl pravdu.
Jak tedy o svou střevní mikroflóru správně dbát? Vlastně je to vcelku jednoduché. Bakterie žijící ve střevech milují vlákninu a probiotické kultury. Vláknina je nestravitelná složka rostlinného původu a dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Náš organismus ji sice strávit nezvládne, přesto však hraje důležitou roli v našem trávení. Podle odborníků bychom měli přijmout alespoň 25 g vlákniny denně. Najdeme ji především v ovoci (hrušky nebo jablka), zelenině (květák nebo růžičková kapusta), luštěninách, oříšcích a celozrnných obilovinách. Vláknina působí ve střevech jako takový kartáč a zabraňuje zácpě a plynatosti. Naopak podporuje vyprazdňování, vyživuje střevní mikroflóru a reguluje krevní cukr.
Dejte přednost kvašené zelenině
Další nezbytnou součástí perfektně fungujících střev jsou probiotika. Těm se také přezdívá funkční potraviny, a to z jediného důvodu – jedná se totiž o živé mikroorganismy, které mají při přiměřeném množství příznivý vliv nejen na zažívání, ale na celý metabolismus! Tento druh živých bakterií taktéž vyživuje střeva a stará se o jejich bezproblémové fungování. Kde tedy probiotika najdete? Především ve fermentovaných potravinách, jako jsou jogurty, kefír, kimchi nebo kysané zelí. Právě poslední jmenovaný druh jídla doslova slouží jako přírodní zázrak pro vaše trávicí ústrojí. Zelí samo o sobě je nabité vitamíny C, B6 a A, dále pak draslíkem a vápníkem. Při jeho kvašení pak vznikají prospěšné probiotické bakterie. Je prokázáno, že živé kultury snižují množství patogenních mikroorganismů ve střevech, čímž napomáhají jejich správné funkci. To ale není všechno. Podle vědců kysané zelí také snižuje krevní tlak, podílí se na detoxikaci těla, má protinádorové účinky, a dokonce snižuje riziko vzniku rakovinotvorných buněk. Opravdu jde o všelék pozitivně působící na celý organismus! Neváhejte a pravidelně ho zařaďte do svého jídelníčku. Kilový balíček v supermarketu seženete zhruba za 37 Kč, což z něj dělá dostupnou a levnou variantu přírodního léčiva.

Nezapomínejte na prebiotika
Aby vaše trávení šlapalo jako hodinky, je také potřeba dopřát mu adekvátní množství prebiotik. O prebiotikách se nemluví tak často jako o probiotikách, pro střeva jsou ale neméně důležitá. Slouží jako nestravitelné složky potravy, které podporují aktivitu, funkci a růst probiotických kultur. Zjednodušeně řečeno, jsou prebiotika vlastně potravou pro probiotika. Společně pak tvoří neprůstřelný arzenál složek blahodárně působící na váš trávicí systém. Prebiotika najdete například v banánech, chřestu, jablkách, česneku nebo cibuli. Právě poslední dva zmíněné druhy zeleniny patří k nejlevnějším zdrojům těchto prospěšných složek. Nespočet lidí si je díky nenáročnosti pěstuje doma, v obchodě je ale pořídíte za pár korun. Třeba teď je cibule ve slevě v Penny a kilo stojí pouze 7,90 Kč. V kuchyni má navíc pestré využití, není tedy vůbec složité zakomponovat ji do jídelníčku.
Zdroje: healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, seznamzpravy.cz, health.harvard.edu