Energie stoupá a kila mizí bleskem: 7 dní diety sestavených jen z toho, co právě roste na zahradě
Podzimní čas si málokdo spojuje s hubnutím. Právě teď přitom na zahradách najdete bohatou úrodu plodin, které se postarají o chutný a živinami nabitý dietní jídelníček. Nevíte, co vařit? Sestavili jsme pro vás jídelníček na sedm dní, který vám pomůže nastartovat hubnutí a zároveň vám dodá energii v době, kdy nám kvůli nedostatku slunce a klesajícím teplotám tolik schází.
Jednoduchost a čerstvost – to jsou dvě hlavní slova, kterými by se dala popsat dieta složená z podzimních surovin. Nečekejte žádné náhražky, proteinové prášky ani složité počítání kalorií. Právě umělá chuť či úzkostlivé zapisování každého kousku jídla do kalorických tabulek jsou častým důvodem, proč mnoho lidí s dietním stravováním pohoří a vrací se zpátky ke starým nezdravým návykům.
Chladné počasí podporuje spalování kalorií
Zatímco obecná představa je ta, že lidé s příchodem podzimu přibírají, výzkumy ukazují, že chladnější počasí ve skutečnosti podporuje spalování, protože tělo musí vynaložit větší úsilí na udržení teploty. K tomu vám skvěle poslouží celá plejáda sezónních potravin. Dýně, červená řepa, květák, růžičková kapusta, celer, mrkev nebo jablka – to všechno sklízejí zemědělci se konci léta.
Tyto potraviny obsahují vysokou koncentraci vitamínů, minerálů a antioxidantů. Vláknina obsažená v čerstvém ovoci a zelenině pomáhá regulovat apetit a předchází přejídání. Po letních prázdninách se tělo navíc přirozeně vrací do rutiny všedních dní. Pokud si tedy chcete nastavit pravidelný režim zahrnující cvičení a zdravé stravování, nejlépe vám to půjde právě teď.
Tady je náš modelový jídelníček, který můžete brát jako inspiraci.

Pondělí
- Snídaně: Ovesná kaše, jablko, skořice
- Oběd: Polévka z červené čočky, zeleninové placky, domácí hranolky z trouby
- Svačina: Domácí bagely s dýňovými semínky, cottage, tuňák
- Večeře: Pečené brambory s česnekem, tvaroh
Úterý
- Snídaně: Pokrájená hruška, variace sýrů, kvalitní krůtí šunka
- Oběd: Polévka z pečeného česneku, zapečená růžičková kapusta, brambory, jogurtový dip
- Svačina: Odlehčený mrkvový dort
- Večeře: Těstovinový salát s brokolicí a kousky kuřete
Středa
- Snídaně: Cottage, vařená řepa, míchaná vajíčka
- Oběd: Bramborový krém, kuskus s houbovou směsí
- Svačina: Banánový chléb bez přidaného cukru
- Večeře: Pečená kořenová zelenina, tofu
Čtvrtek
- Snídaně: Chia puding, jablko
- Oběd: Dýňová polévka, guláš z hlívy ústřičné
- Svačina: Jogurt, jablko
- Večeře: Losos, špenát, rýže
Pátek
- Snídaně: Tvaroh, fíky pokapané medem
- Oběd: Luštěninová polévka, pečený květák, bramborová kaše
- Svačina: Celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
- Večeře: Pečené zelné placky
Sobota
- Snídaně: Jogurt, vlašské ořechy
- Oběd: Bramboračka s hřiby, těstoviny s dýňovým pyré
- Svačina: Ovocný salát s jablkem, hruškou a hrozny
- Večeře: Kuřecí steak, rýže
Neděle
- Snídaně: Dýňové lívance
- Oběd: Polévka z červeného zelí a mrkve, luštěninové karbanátky, batáty
- Svačina: Tyčinky ze syrové zeleniny s česnekovo-jogurtovým dipem
- Večeře: Salát z pečené řepy s rukolou a semínky, feta sýr

Tipy, jak si usnadnit podzimní hubnutí
- Absolvujte procházky. Nejenom že své tělo vystavíte dennímu světlu, kterého je teď málo, ale spálíte také další kalorie.
- Krátce, ale zato často cvičte. Pravidelně se hýbejte, i kdyby to mělo být jenom desetiminutové protažení nebo skákání přes švihadlo. Nejde o výkon, ale o pravidelnost.
- Nezapomínejte na pitný režim. Když pominou vedra, přestáváme pít. Dostatek tekutin (nejlépe voda či bylinné čaje) je však v procesu hubnutí klíčový.
- Starejte se o svou duši. Podzimní večery jsou ideální k zapálení svíčky a četbě knihy nebo psaní deníku.
- Vyspěte se dorůžova. Dny se zkracují, proto dopřejte tělu více odpočinku. Spánkový deficit zpomaluje metabolismus a zvyšuje chuť na sacharidy.
Zdroje: It’s My Life!, bezhladoveni.cz, Frekvence 1