Tohle je nejhorší čaj: Zvyšuje krevní tlak a způsobuje obezitu. Češi ho milují a pijí po litrech
Čaj si denně vychutnávají miliony lidí po celém světě. Ať už v rámci ranního rituálu, odpoledního odpočinku nebo večer před spaním. Tento nápoj se stal součástí různých kultur a ani někteří Češi si bez něj svůj den neumí představit.
Za ty „pravé čaje” označujeme nápoje připravené ze sušených nebo čerstvých lístků čajovníku. Z těch se pak v závislosti na zralosti i způsobu zpracování listů připravuje hned několik druhů tohoto nápoje – čaj bílý, zelený a černý. Názvem „čaj” se – ačkoliv nesprávně – označují i další odvary z bylin, rostlin nebo ovoce.
Obecně nejoblíbenější je pak čaj černý. Britové ho pijí s mlékem, v Asii se podává čistý a velmi silný, Češi si do něj rádi přidají med a citron. Černý čaj má spoustu prospěšných látek, obsahuje také kofein a jeho nadměrná konzumace tak může být potenciálně nebezpečná. Jedna jeho varianta je však ještě horší.
Čaj jako elixír zdraví? Jen v rozumné míře
Černý čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Má dlouhou a bohatou historii, která zahrnuje i mnoho významných událostí i kulturních zvyků. Jde o listy čajovníku čínského, které se před sušením mechanicky naruší. Následná oxidace probíhá při teplotě přibližně 30 °C a za vysoké vzdušné vlhkosti. Vlivem oxidace pak listy černají a získávají výraznou chuť.
Odvar z černého čaje obsahuje plno antioxidantů, theobromin, taniny, flavonoidy i kofein. Díky poslední látce má nápoj povzbuzující účinky a je skvělou náhradou za kávu. Je ale nutné se vyvarovat jeho nadměrné konzumaci.
U citlivějších osob totiž může kofein v kombinaci s theobrominem zvyšovat krevní tlak a způsobit problémy se spánkem. Doporučuje se vypít maximálně 3 až 4 šálky denně. Ideální ale je si černý čaj dopřát například k snídani a po zbytek dne volit méně „silné” varianty.

Roli hraje také způsob přípravy a kvalita nápoje
Ačkoliv je černý čaj sám o sobě poměrně zdravý a může mít pro naše tělo celou řadu přínosů, jsou zde jisté problémy. Tím prvním je kvalita samotných čajových listů. Pozor bychom si měli dávat na jeho původ, typ, barvu a aroma.
Velmi kvalitní čaje pocházejí z Darjeelingu nebo Cejlonu, ale také z Indie, Srí Lanky nebo Číny. Zvolte nápoje v bio kvalitě, vyhnete se tak přítomnosti skrytých pesticidů. Opravdu kvalitní čaj pak nikdy nenajdete porcovaný v pytlíčcích. Nejlepší je sáhnout po celolistové variantě, která si zachovává více chuti i cenných látek. Kompromisem jsou pak sypané čaje ze specializovaných prodejen.
Pro naše zdraví je zásadní i příprava čaje. Sušené listy zaléváme převařenou vodou o teplotě 90 až 95 °C, aby nedošlo k přepálení, které negativně ovlivní chuť. A co je nejdůležitější, do čaje se snažte přidávat co nejméně sladidel. Dochutit si nápoj trochou čerstvé citronové šťávy nebo kapkou medu je v pořádku, problémem jsou čaje silně slazené.

Sladké ledové čaje a jejich skrytá nebezpečí
Zmíněný cukr a další sladila jsou skrytou hrozbou u stále oblíbenějších ledových čajů. Ať už si dáte ledový čaj v kavárně, nebo si jej koupíte v plastové lahvi v supermarketu, vždy bude pravděpodobně plný velkého množství cukru. Podle dTestu se může v jedné sklence kupovaného ledového čaje nacházet až 7 kostek cukru. U takzvaných light variant pak ve složení najdeme celou řadu umělých sladidel, která také nejsou přínosem pro naše zdraví.
Pokud během horkých letních dnů nedáte na ledový čaj dopustit, připravte si doma vlastní zdravější verzi. Budete mít přehled o obsahu cukrů a osvěžíte se ještě lépe. Připravit si navíc můžete ledový čaj v různých příchutích, použít čerstvé ovoce nebo třeba bylinky.
Jak tedy na to? Nejprve si v hrnci převařte asi dva litry vody, kterou následně stáhněte z plamene. Do vroucí vody vložte čtyři sáčky čaje (případně odpovídající množství sypaného čaje v sítku), na tenké plátky nakrájenou broskev, limetku a snítku rozmarýnu. Vše nechejte asi pět minut louhovat, čaj vyjměte a hotový nápoj dejte vychladit do lednice.
Zdroje: dTest.cz, Novinky.cz, Toprecepty.cz