Svět ji miluje, Češi přehlíží: Tato levná superpotravina prospívá trávení i srdci. Nasládlá chuť překvapí
Některé potraviny mají z nepochopitelného důvodu nepříliš dobrou pověst. Často ale nejvíce ohrnují nos právě lidé, kteří dotyčný pokrm nikdy neochutnali. To je případ jedné obilniny, která se v zahraničí jako velmi zdravá superpotravina těší velké oblibě. U nás ale příliš netáhne.
Zmíněnou obilovinou, o které dnes bude řeč, je pohanka. Kromě toho, že si s její pomocí můžeme jídelníček zpestřit a dopřát si tak nové chutě, má pro naše tělo také řadu zdravotních benefitů.
Odkud tato superpotravina pochází?
Na našem území se pohanka pěstovala hlavně v 16. a 17. století, a to zejména na Valašsku, kde byla označována za potravu chudých. Poté se na ni ale trochu zapomnělo. Teprve dnes se stoupajícím zájmem o zdravou výživu znovu pomalu přichází do módy.
Pohanka ale původně pochází z chladných oblastí ve střední Asii, kde se lidé potřebovali pořádně najíst, aby se zahřáli. Z toho důvodu se jedná o vhodnou potravinu zejména pro zimní měsíce. Pokud na ni nejste zvyklí, možná vás překvapí její nasládlá, oříšková chuť.

Právě ta je často faktorem, který strávníky odradí natolik, že už pohance podruhé nedají šanci. Jako samostatná příloha je skutečně velmi výrazná, do jídelníčku ji ale můžeme zařadit také řadou jiných způsobů.
Na co se dá pohanka použít
Možnosti, co z pohanky lze připravit, jsou téměř nekonečné. Využijete ji jak ve slané, tak ve sladké kuchyni. K snídani i hlavnímu jídlu. A pokud si opatříte pohankovou mouku, můžete z ní připravit prakticky cokoliv.
Pokud si na její chuť chcete zvykat postupně, můžete si pohankovou mouku nejprve míchat s klasickou moukou. Vytvořit se z ní ale dají těstoviny, palačinky, pečivo a dokonce i japonské soba nudle. Její velkou výhodou je, že je přirozeně bezlepková, a tak se hodí do jídelníčku těch z nás, kdo se potýkají s potravinovou intolerancí.
V obchodech se ale objevují také pohankové kaše nebo snídaňové cereálie. Dokonce se dá připravit i pohankový čaj.

K čemu nám tato superpotravina pomůže
Důvodů, proč pohance dát šanci, je skutečně velmi mnoho. Proto si zde nyní představíme ty nejzajímavější z nich. První takovou výhodou je pozitivní vliv na správné fungování srdce a cév.
Pohanka je totiž bohatým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Obsahuje ale také vitaminy B1, B2, B3, C a E. Najdeme v ní ale také speciální vitamin P rutin. Ten je specifický svým pozitivním vlivem na pevnost a pružnost cév. Je tak vhodný pro ty, kdo se potýkají se srdečním onemocněním, křečovými žilami nebo vysokým krevním tlakem.
Další tělesnou funkcí, na kterou má pohanka pozitivní vliv, je trávení. Obsahuje totiž aktivní látku zvanou cholin, která napomáhá regeneraci jater. Ocení ji také lidé, kteří mají v plánu detoxikovat svůj organismus.
Výhod ale existuje ještě mnohem více. Pohanka má pozitivní vliv na imunitu a řada odborníků navíc tvrdí, že pomůže také zvýšit libido a potenci. Dále pohanka prokrvuje a zahřívá, a tak může pomoci předcházet stárnutí těla.
Zdroje: Prozeny.cz, Stobklub.cz, iDNES.cz