Tajemství nejdéle žijícího národa odhaleno: Celé je to o těchto 3 potravinách
Lidé touží po nesmrtelnosti snad od nepaměti. Té sice věda zatím stále dosáhnout nedokáže, můžeme si ale život prodloužit, pokud budeme dodržovat zásady zdravého životního stylu. Jeden národ je v tom obzvášť dobrý. A podle všeho je celé tajemství o několika velmi prospěšných potravinách.
Svou dlouhověkostí jsou pravděpodobně nejvíc vyhlášení Japonci, kteří za své zdraví vděčí především velmi specifické stravě, která se do značné míry liší od toho, co je zvykem konzumovat v jiných koutech světa. Mimo jiné se Japonci obvykle vyhýbají smaženým a pečeným jídlům, většina jejich jídelníčku sestává buď z vařených, nebo dokonce syrových potravin.
Porce, které si naložíme na talíř u nás, by Japonci pravděpodobně měli hned na několik jídel. Díky tomu snáze udrží pod kontrolou, kolik kalorií vlastně přijímají. Na stole se většinou nachází spíše několik menších jídel, která navíc často sestávají ze zeleniny.
Přejíst se na společném jídle je v Japonsku navíc chápáno jako nedostatek slušného vychování – skutečný gentleman nebo dáma zkrátka u stolu jí střídmě a tak, aby poté nebylo nutné zbytek dne proležet na kanapi a trávit. O jakých specifických potravinách, které Japonci jedí častěji než Češi, je ale vlastně řeč? Nyní se na ně podíváme pořádně dopodrobna.

Tajemství tkví v těchto potravinách
Japonská strava je založena hlavně na rybách a rýži, což je důvodem, proč je v ní poměr sacharidů a tuků poměrně dobře vyvážený. Chleba bychom na jídelníčku příliš často nenašli, naopak se k většině pokrmů podává právě rýže. Ta poskytuje tělu komplexní sacharidy a obvykle se také poměrně dobře tráví. Ryby zajistí jak příjem bílkovin, tak zdravých tuků, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Kromě toho mohou tyto tuky pomoci k tomu, aby naše vlasy a pleť vypadaly stále zdravě a mladistvě.
Vědecké poznatky také naznačují, že konzumace omega-3 mastných kyselin, kterých je v rybách dostatek, by mohla mít vliv na prevenci nemocí, které souvisejí se stárnutím, jako například artróza nebo Alzheimerova choroba.
To ale není všechno. Další složkou japonského jídelníčku jsou sójové produkty. Jedná se například o tofu nebo miso pastu, kterou možná milovníci asijské kuchyně mají ve své spižírně i v Česku.
V potravinách ze sóji je řada prospěšných látek
Kromě toho, že třeba tofu je skvělým zdrojem bílkovin, mají produkty ze sójových bobů také další skvělé vlastnosti. Mají velmi dobrou chuť a také hodně zasytí. Pomáhají nám tak předcházet vlčímu hladu a následnému přejídání.
Produkty ze sóji mají také mnoho benefitů zvlášť pro ženy středního věku. A to zejména pokud se jich již týká menopauza. Obsahují totiž fytoestrogeny, rostlinné látky hormonálního typu, které v těle účinkují podobně jako náš vlastní estrogen, kterého se nám ale v tomto životním období nedostává. Podle odborníků jsou také tyto látky spojené s nižším rizikem onemocnění rakovinou prsu a vaječníků.

Mořské řasy skýtají řadu užitečných minerálů
Posledním bodem, který nemůžeme nezmínit, jsou japonské mořské řasy wakame. Ty jsou považovány za superpotravinu, protože jsou zdrojem mnoha prospěšných látek. Jde například o minerály, jód, zinek, hořčík, vápník, draslík a celou řadu dalších stopových minerálů, které jsou užitečné mimo jiné pro posilování imunitního systému, ale také zdraví našeho srdce.
Mají výraznou chuť, takže se hodí například k dochucení salátu nebo miso polévky. Kromě toho se jedná o nízkokalorickou potravinu a Japonci si tyto sušené řasy, ať už jen tak, nebo kořeněné, dávají často ke svačině.
Zdroje: Novinky.cz, iDNES.cz, Forbes.cz