Po této podzimní zelenině se zázračně hubne: Čím víc sníte, tím více letí kila dolů
Dieta nemusí být žádné drama. Stačí do jídelníčku přidat některé druhy zeleniny typické pro podzim a tělo začne hubnout samo.
Asi každý z nás už někdy v životě poznal osobu, kterou bychom mohli označit za věčného dietáře. Takový člověk už absolvoval snad všechny diety, které existují, držel různé půsty, zkusil si detox a zná nazpaměť počet kalorií v každé potravině. Jenže jejich tělesná váha zůstává stále stejná a pokusy o hubnutí jsou marné.
Proto je důležité si uvědomit, že tělo nefunguje na povel, a aby začalo hubnout, musíme se cítit dobře. Pokud mu tedy budeme dávat málo živin i energie, začne si raději dělat rezervy na horší časy. Proto bychom se měli zaměřit na náš příjem i výdej a zvolit do jídelníčku potraviny, které nám se spalováním pomohou. Patří mezi ně i vybrané druhy zeleniny. Víte, které to jsou?
Celer řapíkatý či kořenový pročistí tělo
Zaznamenali jste před několika měsíci na sociálních sítích, jak si spousta lidí připravovala šťávu z celeru? Tento trend měl své důvody. Mnoho lidí se totiž dozvědělo o tom, jaké má celer účinky na lidské zdraví. Celer pomáhá s odvodňováním, podporuje trávení a také podporuje činnost ledvin.
Kromě toho může jeho pravidelná konzumace zrychlit metabolismus a vysoké množství vlákniny, vitamínů a minerálů vyrovnává hladinu cukru v krvi. Vláknina zase prospívá střevům. Nesmíme zapomenout ani na to, že oba druhy celeru, ať už řapíkatý nebo kořenový, obsahují antioxidanty a působí protizánětlivě.
Pokud už jste se někdy o celer zajímali v souvislosti s hubnutím, možná jste narazili na pojem „záporné kalorie“. Znamená to, že tělo při jeho trávení spálí víc energie, než z něj získá. I když už se o tom dnes vedou spory, celer zasytí, pročistí tělo a nezatíží trávení. Právě proto bychom jej měli zařadit do naší běžné stravy.

Celerová šťáva pro kvalitní start dne
Pokud byste chtěli zkusit vytvořit něco jednoduchého z celeru řapíkatého, zkuste celerovou šťávu. Stačí rozmixovat několik stonků řapíkatého celeru s trochou vody, přecedit přes jemné sítko a vypít ideálně ráno nalačno.
Brokolice je super potravina
O brokolici se nejčastěji mluví ve chvíli, když je v akci v letáku nebo když se domlouvá rodinný oběd. Ne každý ji má rád, ale přitom by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku, zvlášť pokud se snažíme zhubnout. Má málo kalorií, hodně vlákniny a navíc pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Díky tomu po ní nemáme chuť na sladké a nepořádáme večerní nájezdy na lednici.
A jak ji dostat do jídelníčku? Klidně ji uvařte, rozmixujte a použijte jako přílohu místo rýže nebo brambor. Hotovou brokolicovou přílohu si můžete i zamrazit a mít ji po ruce k jakémukoli obědu. Stačí ji po rozmrazení ohřát v mikrovlnce a přidat k jídlu. A pokud si ji sami nepěstujete, právě na podzim ji najdete v obchodech často v akci.

Zelí a kapusta fungují jako čističe střev
Další zeleninou, kterou bychom měli brát v potaz, když chceme zhubnout, je zelí a kapusta. I když by si mnozí z nás představili zelí spíše k vepřovým výpečkům nebo nějaké pečeni, může být i součástí jídelníčku na hubnutí.
Má minimum kalorií a přitom vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Syrové zelí zlepšuje trávení a působí jako přirozený čistič střev. Kysané zelí zase doplňuje probiotika a prospívá imunitě. Pozor by si měli dát ti, kteří mají sklony k nadýmání.
Kapusta je také skvělá volba pro každého, kdo chce shodit pár kilo. Má málo kalorií, hodně vlákniny a vitamínů. Obsahuje také vitamín C, K, vápník a železo, takže prospívá imunitě i kostem. Pokud si ji nechcete dávat do polévky tak, jako to dělaly naše babičky, můžete ji přihodit k pečenému masu či zelenině. A komu nevadí její chuť, může ji využít jako přílohu místo brambor.
Zdroje: health.clevelandclinic, kupi, dumazahrada, prazsky.denik