Tuto potravinu máme na talíři každý den. Zejména v zimě může ubírat energii a oslabit tělo
Bílá mouka je podle některých výzkumů pro lidský organismus dokonce škodlivější než obyčejný cukr. Rohlíky Češi milují, ostatně bílého pečiva konzumujeme jako národ opravdu hodně. Kromě toho, že v sobě však nemá dostatek vlákniny, také zvyšuje hladinu krevního cukru. Tím může zadělat na specifické zdravotní potíže například ženám.
Nad bílou moukou lomí rukama velká spousta odborníků na výživu. Neobsahuje totiž například potřebnou vlákninu. Zrnka, ze kterých byla vyrobena, jsou zbavena svrchního obalu, ve kterém se skrývají všechny potřebné vitamíny a minerály. Naopak jiné druhy pečiva mají větší podíl vlákniny i minerálních látek. Zmínit tak můžeme třeba žitnou mouku, která se vyrábí rozemletím celého zrna. Ta ale zároveň obsahuje větší množství kalorií a lepku. Naopak špaldová mouka má snížený obsah lepku a vysoký podíl již zmíněné vlákniny.
Dlouhodobý nedostatek vlákniny může mít zásadní dopady na lidské zdraví. Může vést k chronické zácpě, zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, dále se pak může v těle vyvíjet nezdravá mikrobiota. Hrozí také problémy se srdcem nebo různá cévní onemocnění. Zpět ale k bílé mouce. To, že nemá vlákninu, by jí ještě někteří možná odpustit mohli, ostatně stačí rohlík nebo chleba nejíst denně, případně jej doplnit obloženou miskou se zeleninou a kvalitním zdrojem bílkovin jako je sýr nebo vajíčko. Bílá mouka ale zároveň zvyšuje hladinu krevního cukru – a to už může být problémem velmi zásadním.
Ženy, jejich hormony a mouka
Konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem, které neustále vychylují hladinu krevního cukru, si můžeme zadělat na zdravotní problémy, některé z nich jsou přitom obzvlášť zásadní pro ženy. Tyto výkyvy mohou totiž přispět k rozvoji takzvané inzulinové rezistence, která může narušovat ovulaci. Zároveň v těle zvyšuje hladinu mužských hormonů a zhoršuje plodnost. Prudké změny cukru v krvi dále často zapříčiňují změny nálad a velkou únavu.

Ta se projevuje například ospalostí po jídle nebo pocitem těžkosti. Jindy silnou chutí na sladké či nervozitou a podrážděností. Právě v zimě nám pak dokáží oblíbené housky, buchty a rohlíky způsobit ještě další potíže. Zatímco se snažíme doplňovat vitamíny a minerály nejrůznějšími doplňky stravy, na kuchyň mnohdy zapomínáme. Právě bílá mouka totiž oslabuje imunitu. Konzumace bílého pečiva oslabuje T-buňky a B-buňky, které v našem těle zodpovídají za boj proti různým nemocem.
Je bílá mouka horší než cukr?
Dr. Berg dokonce provedl výzkum, kdy porovnával bílou mouku s dalším velkým strašákem každého, kdo dbá na zdravou stravu – bílým cukrem. Z jeho zkoumání vyšlo najevo, že škodlivější je pro lidský organismus skutečně mouka, kterou později označil za prázdné kalorie. Obsahuje totiž prakticky jenom takzvané rychlé cukry. Stabilní hladinu energie naopak zajistí například již zmíněná mouka celozrnná, ale také mandlová nebo mouka z ovesných vloček.

„Mouka je škrob, což je složitý sacharid, který pro tělo představuje zvýšený přísun energie. Když je energie příliš, ze slinivky se uvolní inzulin, který začne energii z krve odčerpávat do svalů,“ varuje ostatně diabetolog a prezident Asociace výživových poradců Ivan Mach s tím, že čím více mouky konzumujeme, tím jsme unavenější.
„Není přitom vůbec důvod jíst karbohydráty, které nemají vlákninu. My víme, že cukry typu bonbóny jsou špatné, ale neuvědomujeme si, že některé další sacharidy nemají vlákninu. Třeba bílý chléb, bílá rýže. V těle to udělá stejný efekt jako pojídání cukrovinek,“ uvedla na stejné téma nutriční specialistka Gabriela Peacock, která je ve svém oboru kapacitou. Stará se dokonce o jídelníčky několika členů královské rodiny.
Zdroje: idnes.cz, drberg.com