Čtyři neduhy, které spolehlivě stopne čaj z bobkového listu. Stačí zalít 2 listy a vypít ráno
Bobkový list známe především jako koření do polévek a omáček. Tento nenápadný zelený lístek může být ale i účinným přírodním lékem. Stačí zalít pár listů vroucí vodou, nechat vyluhovat a máte hotový nápoj, který vám pomůže při celé řadě zdravotních neduhů.
Bobkový list je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších koření nejen v české kuchyni. Už méně lidí ví, že se jedná o sušený list stromu vavřínu vznešeného. Původně pochází z oblasti Malé Asie, odkud se rozšířil do celého Středomoří, kde se dnes běžně pěstuje. Významným producentem je například Turecko.
V kuchyni má široké využití, dodává chuť omáčkám, polévkám, kyselým pokrmům i pečeným masům, především zvěřině. Je základní surovinou při nakládání masa, hub či okurek. Často je součástí marinád i francouzské „kytičky bylinek“ (v originále bouquet garni), ve které se většinou kombinuje s tymiánem a petrželí. Tento svazek bylinek dokonale ochutí vývar i dušený pokrm. Bobkový list dodává chuť i jídlům, u kterých byste to nečekali. Angličané si bez něj nedokážou představit přípravu oblíbeného mléčného pudingu.
Kromě gastronomie má bohaté uplatnění v parfumerii a kosmetice. My se však nyní zaměříme na jeho léčivé účinky.

Úleva od bolesti kloubů
Jednou z nejdůležitějších zdravotních předností bobkového listu jsou jeho protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje aktivní látky (například eugenol a linalool), které působí jako přírodní antiflogistika. Pro lidi trpící revmatismem nebo revmatoidní artritidou může být pravidelná konzumace čaje z bobkového listu úlevou od bolesti a ztuhlosti kloubů. V tradičním léčitelství se připravují obklady z bobkového listu namočeného v olivovém oleji, které se pokládají přímo na postižená místa.
Nepřítel zánětů
Kromě zánětu kloubů dokáže bobkový list bojovat i proti jiným „zapáleným“ místům v našem těle. Antioxidanty, zejména polyfenoly a flavonoidy, pomáhají neutralizovat volné radikály, které způsobují poškození buněk a vedou ke vzniku chronických zánětů. Vyzkoušejte léčebný efekt bylinky při zánětlivých onemocněních střev, dýchacích cest či kůže.
Na křeče v břiše
Pokud vás po jídle trápí nadýmání nebo pocit plnosti, také v tomto případě můžete hledat úlevu v šálku vyvařeného bobkového listu. Aktivní složky v něm obsažené uvolňují křeče a usnadňují průchod potravy i plynů. Bobkový list navíc stimuluje tvorbu trávicích enzymů a žaludeční sliznice, což celkově zlepšuje trávení.
Zázračný krotitel cukru v krvi
Klinická studie provedená v roce 2008 potvrdila schopnost bobkového listu regulovat hladinu cukru v krvi. Čtyřicet pacientů s diabetem druhého typu konzumovalo denně kapsle s 1 až 3 gramy mletého bobkového listu po dobu 30 dnů. Výsledky ukázaly pokles hladiny glukózy v krvi až o 26 procent. Současně došlo ke snížení celkového cholesterolu až o 24 procent a k výraznému poklesu LDL („špatného“) cholesterolu o 40 procent. Hladina HDL cholesterolu, tedy toho „dobrého“, se naopak zvýšila až o 29 procent.

Jak si připravit čaj z bobkového listu
Příprava léčivého čaje je velmi jednoduchá. Stačit vám budou dva usušené bobkové listy, které zalijete vroucí vodou. Nechte louhovat zhruba 5 minut. Hotový čaj můžete osladit medem nebo dochutit citronem. Doporučuje se pít tři šálky denně.
I když je bobkový list obecně bezpečný, těhotné a kojící ženy by se jeho konzumaci měly vyhnout. Ve větším množství může kvůli eugenolu způsobit krvácení a další komplikace. Denní dávka by neměla překročit 3 gramy. Opatrní by měli být také lidé užívající léky na cukrovku, u kterých může dojít k výraznému snížení hladiny cukru v krvi.
Zdroje: Wikipedia, WikiSkripta, Bylinky pro všechny, Prostřeno.cz, PubMed