Jedna hrst denně a zmizí vám špeky z břicha. Odborníci to označili za nejlevnější dietu planety
Pokud se snažíte shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, měli byste do svého jídelníčku zakomponovat suroviny, které dokáží omezit hlad a podporují zdravé trávení. Některé z nich navíc stojí jen pár korun a zakoupíte je v každém obchodě s potravinami. Pojďme se na tento nutriční zázrak blíže podívat.
Čočka, fazole, hrách nebo cizrna. Nenápadné suroviny, které má snad každý ve spíži, ale jen zlomek lidí je konzumuje pravidelně. Ve skutečnosti jsou ale účinnější než většina virálních superpotravin. Pakliže je pravidelně zahrnete do svého jídelníčku, nebudete mít neustálý hlad, doplníte protein, a pokud se zároveň udržíte v kalorickém deficitu, půjde dolů konečně i vaše váha.
Delší pocit sytosti
Luštěniny jsou plné vlákniny a rostlinných bílkovin. Po jejich konzumaci trávení probíhá pomaleji a hladina cukru v krvi zůstává stabilní. Organismus tak nemá tendenci ukládat tuk do oblasti břicha. Lidé, jejichž jídelníček zahrnuje luštěniny, tak bývají mimo jiné méně náchylní k večernímu přejídání se.

Kromě toho vysoký obsah rostlinných proteinů dokáže regulovat hormonální reakce a bránit prudkému kolísání energie. Díky tomu byste tak neměli mít ani tolik chuť na sladké. Tento efekt je proto užitečný právě u lidí, kteří bojují s tukem kolem břicha, protože tam se ukládá nejrychleji.
Zajímavé přitom je, že pravidelná konzumace jen malého množství luštěnin už může mít vliv na vaše zdraví. Hrst vařené čočky nebo cizrny denně stačí k tomu, aby se tělo naučilo lépe hospodařit s cukrem a začalo spalovat tuk efektivněji. To je důvod, proč odborníci označují luštěniny za jednu z nejdostupnějších superpotravin vůbec.
Další benefity luštěnin
Luštěniny mají pozitivní vliv také na hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina, kterou obsahují, pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z těla. Pravidelná konzumace tak přispívá k ochraně cév a snižuje riziko srdečně-cévních chorob, což je další důvod, proč by měly mít pevné místo v našem stravovacím plánu.
Neméně důležitý je i jejich dopad na trávení. Díky vláknině podporují zdravý mikrobiom a přispívají k pravidelnosti stolice. Kdo je zvyklý jíst několikrát do týdne čočku, fazole nebo třeba cizrnu, většinou netrpí zažívacími problémy spojenými s nízkým příjmem vlákniny. Navíc podporují i správnou činnost střevní bariéry, která chrání tělo před škodlivými látkami.
Na rozdíl od rychlých sacharidů z bílé mouky nebo sladkostí dodávají navíc luštěniny tělu postupný přísun energie. Díky tomu vydržíte déle soustředění, vyhnete se náhlým propadům výkonu a nepotřebujete neustále něco uzobávat během dne. Hodí se proto i pro lidi s náročnou prací nebo pro sportovce.
Zapomenout nelze ani na minerály a vitaminy, které luštěniny obsahují. Jedná se především o železo, hořčík i zinek, které podporují krvetvorbu, imunitu a správnou funkci nervového systému.

Jak je zařadit do jídelníčku?
Pakliže vám luštěniny moc nechutnají, začněte s nimi nenásilně po malých dávkách. Na začátku můžete třeba jen přidat hrst vařené čočky do zeleninového salátu. Ta dodá pokrmu sytost a chuť nebude v tomto množství nijak zvlášť výrazná. Stejně tak lze přidat například trochu cizrny nebo fazolí do polévky. Nemusíte tedy hned drasticky měnit celý jídelníček, stačí tyto suroviny do jídelníčku zakomponovávat po troškách, dokud si na ně nezvyknete.
Jestli vám ale chuť luštěnin nevadí, nebojte se experimentovat a zkoušet i exotické recepty, jako je třeba cizrnový hummus. Perfektně se také hodí k zelenině nebo masu a vytvořit z nich můžete i zdravé pomazánky.
Dále existují i sterilované luštěniny v konzervě, které se hodí, když jedete třeba do přírody stanovat, nebo nemáte čas vařit. Stačí je propláchnout a smíchat například s tuňákem. Není potřeba je nijak tepelně zpracovávat a přitom mají stejné nutriční benefity jako kdybyste si je uvařili doma.
Zdroje: verywellhealth.com, hradec.rozhlas.cz, thehealthy.com, mdpi.com