Nejlepší čistič těla vám právě dozrává na zahradě. Zázračné ovoce má po prvních mrazech největší sílu
Podzim na zahrádce je možná méně barevný než v plné sezóně, zato právě teď dozrávají ty největší detoxikační poklady naší přírody. Po prvních mrazech dostávají svou největší sílu a pro lidské zdraví představují ten nejlepší čistič těla, jaký si můžete dopřát. Zatímco pro některé je to jen ozdoba zahrady, z pohledu výživy a lidového léčitelství jde o malý zázrak nabitý antioxidanty, vitamíny a látkami, které tělo dokážou pročistit lépe než půst nebo „zázračné“ doplňky z lékárny.
Všechno toto bobulovité ovoce totiž po podzimních mrazech nejen zesládne, ale hlavně se v něm navýší koncentrace přírodních látek, které pomáhají játrům, ledvinám, cévám i imunitě.
Elixír zdraví v bobulích
Brusinky, aronie i jeřabiny mají společnou schopnost podpořit přirozenou detoxikaci organismu, zvlášť pokud je konzumujete čerstvé nebo v podobě šťáv, sirupů, marmelád či tinktur. Hlavní kouzlo těchto plodů spočívá v kombinaci vitamínu C, antokyanů, tříslovin a bioflavonoidů. Právě díky nim působí jako přírodní antioxidanty, které chrání tělo proti volným radikálům a podporují obranyschopnost. Ne nadarmo doporučovali léčitelé už za starých časů zatočit s únavou brusinkovým džemem a dopřát si denně hrst jeřabin. První mrazy navíc snižují trpkost a svíravou chuť těchto plodů, proto jsou nyní nejen léčivější, ale i chutnější.
Aronie neboli černý jeřáb kraluje žebříčku českých superpotravin. Zahradníci ji nazývají „kartáčem“ pro játra, cévy i srdce. Plody aronie mají extrémně vysoký obsah antioxidantů, zejména antokyanů, rutinu a vitamínu C, dále také vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, zinek a jód. Podle odborných studií podporuje aronie elasticitu cév, snižuje krevní tlak a má silné detoxikační účinky, díky nimž se tělo účinně zbavuje nejen zplodin metabolismu, ale i těžkých kovů. Pravidelná konzumace aronie napomáhá regeneraci jater, podporuje správné trávení, harmonizuje štítnou žlázu a osvědčuje se i při náročných obdobích, kdy je tělo vystaveno stresu nebo virózám. Doporučuje se zhruba 25–30 plodů denně nebo panák (25–50 ml) šťávy nalačno. Pokud syrové bobule chutnají příliš svíravě, zkuste je lisovat na šťávu, vyrábět marmeládu, pít jako sirup nebo sušit na čaj.
Brusinky jsou tradičně ceněné především pro podporu zdraví močových cest, ledvin a prevenci zánětů. Díky obsahu kyseliny benzoové a silným tříslovinám mají mimořádné antibakteriální účinky – žádná jiná domácí bobule nemá takovou sílu v prevenci a léčbě infekcí močových cest. Brusinky obsahují vitamíny C, E, flavonoidy (zejména kvercetin) a minerální látky, které podporují celkové zdraví. Výborně fungují čerstvé do jogurtu, v ovocných smoothies i jako šťáva, sirup nebo kompot (s malým množstvím cukru, protože jejich chuť je výrazná až kyselá).

Jeřabiny, známé hlavně v podobě červených „korálků“ z jeřábu obecného, mají v porovnání s aronií o něco hořčejší chuť, ale skvěle se hodí na výrobu marmelád, želé, likérů nebo sirupů. Po mrazu získávají sladší tón a jejich největším benefitem je vysoký obsah vitamínu C, karotenoidů a přírodních tříslovin, které podporují játra i detoxikaci ledvin. Stačí rozvařit s trochou jablek nebo hrušek, dochutit medem a citronem a máte domácí vitaminovou bombu, kterou oceníte v chladných měsících.
Jak plody zpracovávat
Nejvíce prospěšných látek zachováte lisováním zastudena na šťávu, případně výrobou domácího sirupu, který můžete ředit vodou jako zdravé pití pro děti i dospělé. Kdo dává přednost sladkému nebo se chce zbavit svíravé chuti, zvolí marmelády nebo želé. Teplem sice část vitamínů ztratíte, ale antioxidanty zůstávají. Brusinky, aronie i jeřabiny lze také sušit (ideálně pomalu, do 45 °C), a potom je používat do kaší, müsli, pečiva nebo čajových směsí.
Kouzlo těchto zázračných plodů tkví nejen v obsahu účinných látek, ale hlavně ve staletími prověřené domácí moudrosti, která praví, že co uzraje po prvním mrazu, to je největší poklad. Stačí vyrazit na zahradu nebo do okolní přírody a nasbírat hrst tmavých bobulí. Podpoříte tím nejen svoje zdraví a obranyschopnost, ale třeba i dobrou náladu – právě díky účinným antioxidantům a přírodní chuti. Zkuste si letošní podzim zpříjemnit domácí očistou těla, která roste za domem a je zadarmo, bez chemie i reklamy v televizi.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, pmc.ncbi.nlm.nih.gov