Jsem lékař a jedl jsem 5 vajec/den celý měsíc. Překvapení přišlo už po 14 dnech
Pan Luboš (35), který pracuje jako lékař v jednom menším městě, se podrobil zajímavému experimentu. Po dobu jednoho měsíce každý den snědl pět vajec. Výsledek jeho soukromé studie ho překvapil.
„Vejce jsou často démonizována. I když je výživoví experti doporučují jako bohatý zdroj bílkovin, na stranu druhou lidi strašíme, že když jich budou jíst hodně, zvýší se jejich cholesterol. Existuje přitom už řada studií, které dokazují opak. Chtěl jsem se zaměřit na jejich pozitivní účinky a na vlastním těle vyzkoušet, co se stane, když je budu pravidelně konzumovat,“ začíná své vyprávění Luboš.
Dal si za úkol, že každý den sní pět vajec. Dbal na to, aby jídlo bylo pouze lehce upravené a nepřidával tuky navíc. „Vajíčka mi vždy chutnala, takže to pro mě nebyl zase takový problém. Nejčastěji jsem střídal omeletu, míchaná vejce a vařená vejce,“ odhaluje tajemství svého vajíčkového menu.
Už po dvou týdnech si začal všímat, že se začínají dít zázraky.

Více energie a úbytek hmotnosti
„Přišlo mi, že mám najednou více energie. Už jsem neměl potřebu po obědě si jít lehnout jako dřív. Překvapil mě také lehký úbytek hmotnosti, a to jsem ani nijak více neomezil svůj kalorický příjem, jen jsem prostě přestal snídat a večeřet pečivo s uzeninou a sýrem,“ říká.
Největší překvapení na něj čekalo na konci experimentu. Když si nechal udělat krevní testy, zjistil, že hodnota „zlého“ LDL cholesterolu klesla, zatímco hladina „hodného“ HDL cholesterolu lehce stoupla.
Některé starší studie přitom spojovaly konzumaci vajec s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Moderní výzkumy však ukazují něco jiného.
Vejce versus cholesterol
Vědci z Univerzity Jižní Austrálie kupříkladu zkoumali 61 zdravých dospělých jedinců, na kterých testovali tři různé diety po dobu pěti týdnů. Zjistili, že konzumace dvou vajec denně v rámci stravy s nízkým obsahem nasycených tuků ve skutečnosti snížila LDL cholesterol. Výzkumníci tak potvrdili, že za zvýšením cholesterolu jsou odpovědné spíše nasycené tuky než cholesterol obsažený ve vejcích.
Jiná studie potvrzuje, že vejce mohou také pomáhat při regulaci hmotnosti. Účastníci výzkumu, kteří jedli dvě vejce k snídani v kombinaci s kalorickým deficitem, dosáhli o 65 % většího úbytku hmotnosti a o 61 % většího snížení BMI ve srovnání s těmi, kteří snídali pečivo.
Vědci také došli k závěru, že lidé, kteří zařazují do snídaně vajíčka, mají během dne menší chuť k jídlu. Vejce obsahují kvalitní bílkoviny, které vyvolávají větší pocit sytosti než tuky nebo sacharidy. Chcete-li proto zhubnout, do svého jídelníčku byste je měli zařadit, a nejlépe hned po ránu.

Konzumací vajíček proti únavě
A co stojí za přívalem energie, který Luboš náhle začal pociťovat? Na „vině“ jsou opět bílkoviny, které se tráví pomaleji než jednoduché sacharidy. Výsledkem je postupné uvolňování energie a stabilní hladina glukózy. Díky tomu se vyhnete prudkým výkyvům cukru, které po sladké snídani často vedou k únavě a potřebě poledního odpočinku.
Svou roli hrají také vitamíny B12 a B2, které přeměňují tuky, sacharidy a bílkoviny z potravy na využitelnou energii uvnitř buněk. Člověk se tak může cítit vitálnější. Cholin se zase stará o tvorbu acetylcholinu, neurotransmiteru, který zlepšuje mozkové funkce a koordinaci svalů. Vyšší hladina acetylcholinu se může projevit lepší koncentrací a pocitem bdělosti.
Zdroje: ScienceDirect, Wikipedia, PubMed Central, egg info, Hackni život, Vitar, Wikipedia