Změna barvy plamene na sporáku? Zjistěte, co to znamená pro vaši bezpečnost
Vaření na plynovém sporáku je praktické. Mezi hlavní výhody patří snadná regulace plamene. Ten by měl mít za normálních okolností modrou barvu. Jenže někdy ji změní. V určitých případech jde o skutečně závažný problém, který je třeba rychle řešit.
Plynový sporák je praktický pomocník, který nám pomáhá při tepelné úpravě potravin. Na druhou stranu není vhodné podceňovat některá rizika. Proto je doporučováno jeho pravidelné čištění, stejně jako každoroční servis. Ano, experti skutečně doporučují nechat sporák jednou za rok zkontrolovat odborníkem. Na to, že je něco v nepořádku, může vás samotné upozornit to, že je v interiéru cítit plyn, což však neplatí vždy. Proto je vhodné sledovat i barvu plamene.
Co znamená změna barvy plamene?
Máte-li doma plynový sporák, platí, že barva plamene by měla být modrá. Pak je zřejmě všechno v nejlepším pořádku. Modré hoření totiž znamená úplné spalování zemního plynu, a to s maximální účinností. Pokud však plamen změní barvu na žlutou nebo oranžovou, je třeba se mít na pozoru. Jaké mohou být příčiny takové proměny?
- Předně se jedná o důsledek nedokonalého spalování plynu. Únik nespáleného oxidu uhelnatého (CO) do prostoru domácnosti přitom může být dosti nebezpečný (viz níže).
- Na vině může být i špatný poměr plynu a vzduchu, což je většinou způsobeno nízkým tlakem plynu.
- V některých případech může změnu barvy plamene způsobit i nekvalitní vybavení. Pokud jste si však plynový sporák kupovali v posledních letech, nemělo by se jednat o problém.
Některé z výše uvedených problémů můžete odstranit sami. Tak například nedokonalé spalování může způsobovat nedostatečné vyčištění sporáku. V takovém případě totiž dochází k narušení plamene a posléze právě k nedokonalému spalování. Někdy byste se ovšem měli obrátit na odborníky, což platí především pro situace, kdy sporák hoří plamenem červené barvy…

Pozor na červený plamen!
V některých případech může plynový sporák hořet červeným plamenem. Důvodem tohoto jevu je velký nadbytek oxidu uhelnatého, což je skutečně velmi nebezpečný plyn. Jedná se o jedovatou látku, která se hromadí jako vedlejší produkt spalování jakéhokoli paliva. Pokud je plynový sporák či další plynové zařízení v pořádku, vytváří se jen malé množství oxidu uhelnatého.
Jak poznat nadměrnou koncentraci tohoto nebezpečného plynu? Dochází při ní k bolestem hlavy, nevolnosti, závratím a dalším příznakům otravy. Nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že je bez zápachu a riziková může být už jeho nízká koncentrace (0,01 až 0,2 %). Pokud se jej přitom nahromadí opravdu hodně, může to vést k závažnějším otravám a dokonce i k úmrtí.
Takový případ se ostatně stal i na začátku letošního října v Krnově, kde došlo k úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. I když se jednu osobu podařilo zachránit, druhá zemřela. Odborníci ostatně radí, abyste si pořídili detektor CO, máte-li doma nějaké zařízení, které funguje na spalování. Takové zařízení nemusí být drahé, nicméně jeho pořízení může rozhodovat o bytí a nebytí.
„Pořízení detektorů oxidu uhelnatého, které varují před nebezpečím otravy, je otázkou stokorun, a mohou zachránit život,“ řekl v souvislosti s únikem CO v Krnově pro Polar mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.
Jak postupovat, pokud zjistíte únik plynu
Obezřetní byste měli být už v případě, dojde-li i k menšímu úniku. V takové situaci je vhodné vypnout plynové spotřebiče, zavřít přívod plynu do bytu či domu, důkladně vyvětrat, nepoužívat elektrické přístroje a nezapalovat oheň. Při větším úniku je pochopitelně vhodné volat pomoc. Zavolat lze plynaře (kontakt na ně je vhodné mít po ruce), ale také na telefonní číslo 112, což je tísňová linka. Obrátit se pochopitelně můžete rovněž na hasiče (telefonní číslo 150), kteří zabezpečí okolí domu.

Tip na závěr: ačkoli se často hovoří o CO2, tedy o oxidu uhličitém, což je hlavní skleníkový plyn způsobující změnu klimatu, oxid uhelnatý tak známý není. Tento plyn se v těle váže na červené krvinky, kde vytěsňuje kyslík. Právě v tom spočívá jeho nebezpečnost. CO je mimochodem součást cigaretového kouře, takže není divu, že kuřáci podávají horší sportovní výkony. Přenos kyslíku u nich obecně není tak kvalitní jako u nekuřáků. Raději tedy nekuřte.
Zdroje: TN, Polar, Prirodovedci, iBuilders