Zapomenutý poklad našich babiček: Kroupy a jejich návrat do kuchyně
Kroupy jsou potravinou, která byla běžnou součástí kuchyní našich předků. Ačkoli se na ně v posledních desetiletích poněkud zapomnělo, i dnes jde o zajímavou kuchyňskou ingredienci. Musíte jen vědět, jak si je správně uvařit.
Ačkoli výraz „kroupy“ slyšel asi každý, výrazně méně jedinců ví, o co že se vlastně jedná. Nejprve je tedy nutné uvést, že jde o obilná zrna zbavená obalů (otrub). Ve skutečnosti se však nemusí jednat pouze o obiloviny (oves, ječmen či pšenice), ale také o tzv. pseudoobiloviny, jako je pohanka. Vzhledem k tomu, že kroupy obsahují klíčky, lze je považovat za částečně celozrnnou, tudíž zdravou potravinu. Nachází se v nich ostatně mnoho účinných látek. Nejprve se však vydejme proti proudu času.
Upozorňujeme: mezi pseudoobiloviny patří kromě pohanky i další zdravé kuchyňské ingredience. Jedná se např. o amarant nebo quinou.

Kroupy v kuchyních našich babiček
Kroupy patřily v minulosti mezi základní potraviny, bez nichž se neobešla prakticky žádná domácnost. Byly levné, dobře se skladovaly, byly zdravé a po uvaření zasytily. Ačkoli jsou dnes brány jako jídlo zcela obyčejné, jejich význam můžeme jen těžko docenit. Každopádně platí, že se kroupy konzumovaly především na podzim a v zimě. V těchto obdobích bylo nutné využívat především zásoby, neboť čerstvé potraviny byly vzácností. Kroupy se přitom používaly např. do jelit při zabíjačkách, případně do polévek.
Jak uvařit kroupy snadno a dobře
Pokud byste si chtěli kroupy uvařit, vězte, že je třeba postupovat správně. Navíc to není proces úplně nejrychlejší. Na druhou stranu se nejedná o nic složitého, takže to zvládne každý. Jak konkrétně postupovat?
- Kroupy je v prvé řadě nutné důkladně proprat. To byste měli učinit ve studené vodě a hned dvakrát. Následně vodu slijte. Případné nečistoty je možné odstranit i ručně.
- Doporučováno je i namočení, a to na půl hodiny až hodinu. Díky tomu trochu zvětší objem a při samotném vaření budou lépe měknout. Použít byste přitom měli studenou vodu.
- Kroupy poté nasypte do většího hrnce, protože během vaření pění a nabobtnají do zhruba třikrát větší velikosti. S tím je tedy třeba počítat.
- Tuto surovinu je vhodné vařit na mírném plameni. Hotová může být za půl hodiny. Pokud se však bude jednat o větší kroupy, mohou vyžadovat až 60minutovou tepelnou úpravu.
Doporučujeme: ať už si budete kroupy připravovat k jakémukoli účelu, vždy se doporučuje vařit je zvlášť a s dalšími ingrediencemi je smíchat až na úplný závěr.
Využití krup v kuchyni
Kroupy je možné používat na přípravu tradičních jídel, mezi která patří zabíjačkové speciality. Uplatnění ovšem mohou nalézt i v modernějších a zdravějších pokrmech. Využít je tedy lze v zeleninových polévkách a kaších, případně v salátech či jako přílohu. I některé tradiční recepty navíc mohou být z dnešního pohledu zajímavé. Jedná se např. o staročeského houbového kubu, případně o tzv. šoulet, což je pokrm z krup, hrachu a smažené cibulky, který je dochucen česnekem a majoránkou.

Mohlo by vás zajímat: ačkoli kroupy mohou způsobit nahromadění většího množství plynu ve střevech, bolestivě nenadýmají. Proto se jich nemusí vyvarovat ani těhotné a kojící ženy. Jejich stravitelnost nicméně zvyšuje výše zmíněné namočení před samotnou tepelnou úpravou.
Proč dát kroupám šanci?
Z dnešního pohledu se kroupy mohou zdát jako přežitek, nicméně to tak úplně neplatí. Celozrnné potraviny jsou ostatně právě dnes v kurzu. Kroupy přitom obsahují mnoho účinných látek, a to makronutrienty (sacharidy, bílkoviny) i mikronutrienty (vitamíny a minerály). Z obsažených sacharidů přitom musíme „vypíchnout“ vlákninu, která pozitivně působí na trávení. V souvislosti s kroupami se ostatně hovoří o kladném vlivu na střevní peristaltiku. Navíc mohou prospět i žaludku.
Zdroje: Český rozhlas Hradec Králové, Apetit Online, Wikipedia