Zapomeňte na klasickou mouku: Češi objevili zdravou alternativu plnou živin a navíc bez lepku
Pečení je trochu jako kouzlení. Smícháte pár ingrediencí, zapnete troubu a za chvíli je celý dům provoněný tak, že se všem kolem sbíhají sliny. Ať už pečete vánoční cukroví, nedělní koláče, nebo rychlou buchtu na pondělí, většina receptů stojí na jedné ingredienci, a tou je mouka.
Představte si, že z trouby právě vytáhnete voňavý dort. Nadýchaný, vláčný, jednoduše dokonalý. Všichni u stolu už nedočkavě mlsně pokukují po první porci. A teď si k tomu domyslete jednu zásadní věc, tenhle dezert není jen božsky dobrý, ale také zdravější, než byste čekali. Zní to jako sen, že? Jenže tahle představa může být i skutečná. V posledních letech se totiž v českých kuchyních děje něco zajímavého. Mnoho z nás už při pečení nesahá po klasické pšeničné mouce, ale raději hledá nové způsoby, jak našim dezertům, koláčům nebo vánočnímu cukroví dodat více výživy, více chuti, a také lehkost.
Mandlová mouka: Malý zázrak z přírody
Jednou z takových alternativ je mandlová mouka. Má totiž vše, co si přejeme: Je přirozeně bez lepku, plná živin a pečení s ní je doslova zážitek. Není to totiž žádná nudná náhrada pšeničné mouky. Je to doslova poklad, který vám otevře dveře k úplně novým chutím. Je jemná, vláčná, krásně voní a přidává těstu nádech luxusu. A to nejlepší? Vyrábí se jen a pouze z mandlí. Mandle se nejprve oloupou, pak jemně pomelou, až vznikne lehký prášek. Žádná chemie, žádné zbytečnosti. Jen čistá chuť a hromada živin.
Proč je mandlová mouka tak výjimečná
Možná si říkáte, proč tolik povyku kolem jedné mouky. Její tajemství tkví v tom, co obsahuje, a co naopak neobsahuje. Zaprvé, je přirozeně bezlepková. Takže už žádné nafouklé břicho nebo pocity těžkosti po jídle. Díky tomu je vhodná nejen pro ty, kdo trpí celiakií, ale i pro každého, kdo chce udělat něco pro své zdraví.
A zadruhé, mandlová mouka je doslova nabitá výživou. Obsahuje spoustu vitamínu E, který je skvělý pro pleť, vlasy i nehty. Nechybí hořčík na nervy, zdravé tuky, které prospívají srdci, a bílkoviny, díky nimž vás koláč z mandlové mouky zasytí víc než ten z klasické mouky. Vědecké studie poukazují také na to, že mandle mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. V mandlové mouce se navíc nachází množství železa, draslíku a vápníku, díky čemuž napomáhá zvýšit minerální hustotu v kostní dřeni a předcházet řadě onemocnění.

Chutná jinak a rozhodně líp
Když poprvé ochutnáte dezert z mandlové mouky, možná vás překvapí jeho chuť. Je jemně oříšková, delikátní, prostě něco úplně jiného, než na co jste zvyklí. Navíc má mandlová mouka přirozenou sladkost, takže můžete ubrat na cukru. Těsto je vláčnější, jemnější a hotové pečivo se vám doslova rozplyne na jazyku. Samozřejmě, má to i svá specifika. Mandlová mouka neobsahuje lepek, takže těsto při zpracování není tak pružné a nedrží úplně stejně jako to z pšeničné mouky. Ale pokud se naučíte, jak s moukou pracovat, výsledky budou naprosto fantastické.
Kam se mandlová mouka hodí
Mandlová mouka je neuvěřitelně univerzální, takže ji můžete zapojit do většiny vašich oblíbených receptů. Upéct z ní můžete třeba sušenky, které budou křehké a jemné, se skvělou strukturou. Oříškovou chuť dodá dortům a koláčům, ale můžete ji použít i přípravu palačinek a vaflí. Ale nemusíte se soustředit jen na sladká jídla, hodí se i do některých slaných receptů, jako třeba do domácí bezlepkové pizzy. Až ochutnáte, už nikdy nebudete chtít jinou.

Jak vyrobit mandlovou mouku
Mandlovou mouku si můžete vyrobit i sami doma. Mandle vařte tak dlouho, dokud slupky nevyplavou na hladinu. Další možností je mandle spařit nebo namočit přes noc. Mandle bez slupek nechte pořádně vychladnout a vysušit. Poté je vložte do mlýnku a umelte je na jemný prášek. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo zamražte.
Na co si dát při pečení pozor
Mandlová mouka je skvělá, ale je třeba se s ní naučit správně pracovat. Kvůli vysokému obsahu tuků se těsto z ní může rychleji připalovat, takže raději pečte na nižší teplotu. A protože je jemnější než pšeničná mouka, doporučujeme používat formy, které pomohou těstu držet tvar. A pokud byste chtěli experimentovat, zkuste mandlovou mouku kombinovat s jinými moukami, třeba kokosovou nebo rýžovou.
Mandlová mouka je zkrátka jiná. V tom nejlepším slova smyslu. Je to skvělá cesta, jak do svého pečení přinést nejen chuť, ale i výživu. Vaše těsto získá novou dimenzi, vaše dezerty budou o chlup zdravější a vy budete moct mlsat bez výčitek.
Zdroje: ochutnejorech.cz, zdravoslav.cz, jimezdrave.cz, healthline.com