Zapomeňte na drahé doplňky – kysané zelí je levnější a účinnější
Asi každý z nás by si chtěl udržet pevné zdraví do co možná nejvyššího věku. Někteří proto dělají všechno, co je v jejich silách, zatímco jiní nad pojmem zdravý životní styl ohrnují nos. Pokud patříte do skupiny těch, kteří se o zdravý životní styl zajímají, bude se vám hodit, když budete vědět o této vitamínové bombě.
Při honbě za zdravím se můžeme dostat do bodu, kdy konzumujeme stále ta samá osvědčená jídla dokola. Jenže to může být kontraproduktivní. Abychom totiž opravdu dosáhli zdravého jídelníčku, musíme jíst jídla s co možná nejrozmanitějším složením. Samozřejmě musí být ze zdravých ingrediencí, avšak je třeba tyto ingredience různě kombinovat a střídat. Nezapomeňte si proto občas udělat tuto osvědčenou klasiku, kterou bychom mohli bez nadsázky označit za vitamínovou bombu.
Skromně se prezentující poklad
Abychom si mohli zmíněnou vitaminovou bombu připravit, nebudeme muset hledat příliš dlouho. Základní ingredienci totiž nalezneme opravdu v každém supermarketu, někteří si ji dokonce každým rokem pěstují na zahrádce. Řeč je o zelí, které je bezpochyby jednou z nejzdravějších potravin na světě. Bohužel se však mnohdy prezentuje, co se zdraví týče, velmi skromně. V důsledku toho se pak může stát, že o jeho přínosech ani nemusíte vědět. Ještě o něco více benefitů oproti klasickému zelí nám přináší zelí kysané, které je potom v pozitivním slova smyslu vskutku nutriční bombou. Kysané zelí je nejen osvěžující pochoutkou, která je skvělým doplňkem nejednoho pokrmu. Nabízí nám totiž taktéž mnoho zdravotních benefitů, na které bychom měli pamatovat.

Kvašené potraviny zlepší nejen vaše zažívání, ale i celkové zdraví
V našem trávícím systému se nachází přes 100 bilionů mikroorganismů. To je dokonce desetkrát více, než je celkové množství našich vlastních buněk v těle. Pokud si myslíte, že tyto mikroorganismy jsou zbytečné, hluboce se mýlíte. Jejich nerovnováha totiž může vést například k tomu, že naše tělo nebude schopné správně rozkládat jídlo a rozesílat vitamíny či další živiny na správná místa. A pokud se tak bude dít dlouhodobě, můžeme si koledovat o nejeden zdravotní problém.
Mezi příznaky této nerovnováhy patří například špatné trávení, nadýmán, bolesti hlavy, kožní problémy, přibývání na váze, zácpa, únava nebo bolesti zad. Pokud některým z těchto příznaků trpíte, mohou vám pomoci právě kvašené potraviny, mezi které patří i kysané zelí. Ty totiž posilují zdraví a rovnováhu trávícího systému, čímž velkou měrou přispívají k našemu celkovému zdraví.
Nasaďte kysané zelí a střeva vám poděkují
Antibiotika dokážou bojovat proti smrtelně nebezpečným onemocněním. Proto byste je rozhodně neměli odmítat, pokud vám je lékař předepíše. Jelikož však fungují na bázi, že bojují s bakteriemi a brání jejich vzniku, stihnou za dobu léčby eliminovat i celou řadu těch pozitivních. Správně fungující střevní flóra se obnoví zhruba za dva týdny až dva měsíce. Pokud chcete, aby byl tento proces co možná nejkratší, nasaďte kysané zelí, neboť v obnově střevní flóry znatelně pomáhá.
Snadno dostupné vitaminy
Další výhodou, kterou nám kysané zelí přináší, je jeho vysoký obsah vitaminů. Obyčejné zelí obsahuje především vitaminy C, E a K. Pokud mluvíme o zelí kysaném, to je na tom dokonce ještě lépe. Fermentačním procesem se totiž zvyšuje biologická dostupnost všech těchto vitaminů, díky čemuž je naše tělo snadněji vstřebá.
Bojovník proti zánětům
Kromě vitaminů a celé řady minerálních látek obsahuje kysané zelí sloučeniny, které fungují protizánětlivě. Proto dokáže jeho konzumace do jisté míry přispět ke snížení bolesti a nepohodlí svalů, kloubů či jiných částí těla, které se potýkají se zánětem.

Rakovino, dej se na ústup
Aby toho nebylo málo, konzumace kysané zelí je skvělým prostředkem prevence rakoviny. V laboratorních podmínkách se ukázalo, že látky, které zelí obsahuje, dokáží tělo chránit proti vzniku rakovinných buněk. Tzv. sulforafan, který je obzvláště silný, dokáže zvýšit počet enzymů, které bojují proti rizikovým volným radikálům, dokonce o dvojnásobek.
Labužnický salát z červeného zelí
Zelí můžete zakomponovat do jídelníčku mnoha způsoby. Zde je jeden snadný recept, který můžete vyzkoušet. Budete potřebovat 400 g červeného zelí, 2 pomeranče, 2 lžíce rozinek, sekané ořechy a lístky petržele. Na zálivku pak ještě šťávu z jednoho pomeranče, sůl, špetku cukru a pár kapek citronové šťávy.
Začněte tím, že omyjete zelí. To potom nakrouhejte, nebo nakrájejte na velmi tenké proužky. Až budete mít hotovo, přidejte hrstičku rozinek a sekané vlašské ořechy. Následně vzniklou směs osolte a opepřete podle chuti, načež vše zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Nakonec už jen rozkrájejte pomeranč na tenké dílky a spolu s petrželkou jej použijte jako chutnou a zdravou ozdobu.
Zdroje: tisicereceptu.cz zdravezdravi.cz ireceptar.cz