Zaměstnanec fastfoodu mi propálil, co se děje s jídlem po zavíračce. Už tam nikdy nejdu
Rychlé občerstvení se v posledních pár dekádách těší velkému zájmu spotřebitelů. Nabízí chutné jídlo za dobré ceny, které navíc máte během chvíle připravené a dá se sníst i na cestě do práce nebo do školy. Že se nejedná o příliš zdravé pokrmy, už asi všichni vědí. Nicméně nabídka těchto rychle připravených jídel má i jiné stinné stránky.
Jedna ze zahraničních diskuzí se dotkla tématu ohledně plýtvání jídlem ve restauracích rychlého občerstvení. Podle anonymních vyjádření zaměstnanců těchto restauračních zařízení je plýtvání velkým problémem mnoha fastfoodů, a nejen jich. V diskuzi se k tématu vyjádřili například také pracovníci luxusních restaurací, kteří mají podobnou zkušenost.
Ve Spojených státech amerických konzumuje fastfood v průměru 36,6 % dospělých denně. U nás je to sice méně, ale i tak jsou v tuzemsku řetězce s rychlým občerstvením velmi oblíbené, a to zejména u mladých lidí. Bohužel většina z nich si neuvědomuje, nebo nechce uvědomovat, jaký dopad má tento byznys na životní prostředí.
Kolik odpadu fastfoody vyprodukují?
Dle průzkumu, který vznikl ve spolupráci Technologického centra AV ČR, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a společností Median a Zachraň jídlo, se ročně v českých fastfoodech, jídelnách a bageteriích vyhodí 27 tisíc tun potravin. Denně to pak vychází na zhruba 45 kilogramů hotového jídla a zbytků.
Tato čísla však nejsou nic ve srovnání s tím, jak jídlem plýtvají fastfoody v USA. Tamní restaurace vyprodukují asi 22 až 33 miliard liber potravinového odpadu ročně, což je přibližně 10 až 15 miliard kilogramů. Velká část z toho přitom pochází právě ze zařízení nabízející rychlé občerstvení.

K nadměrné produkci potravinového odpadu v restauracích s rychlým občerstvením dochází kvůli specifickému provoznímu modelu, který má na svědomí nadprodukci jídel. Provozovatelé těchto zařízení to přitom svádějí na skutečnost, že nedokáží předem předvídat požadavky zákazníků.
V posledních letech se však podniky začínají více zaměřovat na udržitelnost a zavádějí postupně opatření, která by mohla být alespoň částečným řešením plýtvání potravinami. Ve Spojených státech zavádějí velké společnosti celopodnikové iniciativy, jako jsou například programy dárcovství potravin.
Vyhazuje se zelenina, pečivo i maso
Byť se dá těžko přesně změřit, kolik odpadu vyprodukují strávníci rychlého občerstvení, výše zmíněný průzkum se pokusil zjistit, zda plýtvají více zákazníci daných zařízení, nebo samotné restaurace. Šetření přitom ukázalo, že ve fastfoodech a bageteriích produkují více potravinového odpadu kuchyně než samotní klienti, zatímco v jídelnách je tomu naopak.
Zajímavé je také srovnání, kterými potravinami se v jednotlivých typech provozoven nejvíce plýtvá. V bageteriích se vyhazuje nejvíce zelenina, brambory a ovoce, fastfoody zase plýtvají více masem, vejci a sýry. Jednou z možností, jak zamezit zbytečné nadprodukci potravinového odpadu, by přitom mohlo být zefektivnění managementu kuchyně a skladování zásob.

Ekonomický aspekt plýtvání
Plýtvání jídlem má kromě environmentálních důsledků také ekonomické dopady. Kromě toho, že potravinový odpad způsobuje nemalé finanční ztráty, nehospodárná příprava rychlého občerstvení má za následek také plýtvání vodou, energiemi a časem. Tyto ekonomické aspekty se pak odráží na ceně výsledného produktu.
Snížením potravinového odpadu by podniky mohly ušetřit na pořizovacích, výrobních i mzdových nákladech, stejně jako na poplatcích spojených s nakládáním s odpady. Do svědomí by si ale měli sáhnout i samotní spotřebitelé, kteří často platí za potraviny, které nakonec skončí v koši.
Zdroje: shapiroe.com, zachranjidlo.cz, zpravy.aktualne.cz, idnes.cz