Za nejlepšími českými sýry jeďte za nosem. Toto město je sýrovým rájem!
Tento typ sýra buď milujete, nebo nesnášíte. Je totiž tak specifický, že nic mezi tím neexistuje. Přesto má už po desetiletí tolik obdivovatelů po celém Česku, že objem výroby neustále roste.
Pokud se někdy dostanete do tohoto města na Šumpersku, pak si rozhodně nenechte ujít návštěvu podniku, který možná ucítíte už z dálky. Alespoň symbolicky. Najdete tu všechno, co do takové správné cukrárny patří. Od dortíků a závinů, přes rolády, štrúdly a chlebíčky až po sušenky a oblíbené věnečky. Podnik je tak vyhlášený, že je cílem návštěv a nákupů nejen místních, ale také zájezdů turistů. Ochutnat zdejší regionální pochoutky patří totiž k silným gastronomickým zážitkům, které nikde jinde nezažijete. Ale pozor, má to háček.
Není věneček jako věneček
Pokud už si brousíte zuby na něco sladkého ke kávě a hodláte vyrazit, pak má tento výlet jedno malé „ale“. Tahle cukrárna totiž nenabízí klasické sladké zákusky. Je jen a jen tvarůžková. Už jste o ní slyšeli a víte, kam vyrazit za nosem? Jedinečný podnik, kde se spojují tradiční aromatické olomoucké tvarůžky s netradičním způsobem zpracování a přípravy, můžete navštívit v Lošticích na Šumpersku. V nabídce zdejší vyhlášené tvarůžkové cukrárny, která je jen pár kroků od náměstí, najdete i tvarůžkovou lokši, tvarůžkovou roládu, tvarůžkový štrúdl nebo tvarůžkový dort. V menu pak objevíte i další aromatické speciality, jako třeba bramboráček, langoš, hot dog nebo tvarůžkový tatarák.
Neuvěřitelné chuťové variace
Výrobky z tohoto zrajícího sýra mají tak specifickou chuť a vůni, že si pro tuto delikatesu jezdí její milovníci z celého okolí. Ochutnat tady můžete nejen tvarůžkové zákusky či tvarůžky v kombinaci s listovým těstem, ale také variace malých porcí tvarůžků, které jejich výrobci často nabízejí s různými druhy koření. Originální slanou pochoutkou k pivu nebo vínu jsou Poštulkovy tvarůžkové moučníky, kterých tady nabízejí hned 15 druhů. Jedná se nejčastěji o kombinaci listového těsta s jemnou pěnou z Olomouckých tvarůžků. Moučníky můžete ochutnat také z bramborového či piškotového těsta.

Prodeje rok od roku rostou
Zrající sýr s charakteristickým odérem je tak populární u nás i ve světě, že v domovských Lošticích dokonce v příštích letech hodlají navýšit jeho výrobní kapacity. A to až o neuvěřitelných 70 procent, takže bude potřeba do dvou až tří let vystavět dokonce další nový provoz. Stabilní vztahy s odběrateli včetně řetězců stojí za tím, že syrečky, jak se tomuto typu sýra také říká, jsou v základní řadě k dostání ve vybraných prodejnách po celém Česku, ale i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Kompletní sortiment více než třiceti specialit je pak k dostání nejen v Lošticích, ale i v Ostravě, Brně a Olomouci, kde najdete celé specializované prodejny.
Pro věčné dietáře i sportovce
Navíc jsou tvarůžky i výživově hodnotné. Vyrábějí se totiž z netučného kyselého tvarohu, a tak obsahují plnohodnotné bílkoviny a vápník. Díky malému obsahu tuku mají zase nízkou energetickou hodnotu. Kromě Loštic se vyrábějí voňavé syrečky pod názvem tvargle také ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce. V případě tvarůžků jde navíc o jediný původní český sýr, který díky své unikátní chuťové vyváženosti a výživovým vlastnostem získal v roce 2010 dokonce Chráněné zeměpisné označení-PGI. Tvarůžkové moučníky pak získaly také několik ocenění, například Regionální potravina Olomouckého kraje, Česká chuťovka či Top výrobek OK. Moučníky mají i certifikát Haná regionální produkt.
Dědictví staré stovky let
Výroba tvarůžků v Lošticích není žádná novinka, naopak. Tento typ sýru se na Olomoucku objevuje již v 16. století. V městečku mají tvarůžky dokonce i své muzeum. Za tu dobu se technologie a receptura změnila jen minimálně. Muzeum v Lošticích představuje výrobu této oblíbené pochoutky od dob domácí produkce až po tu moderní, průmyslovou. Návštěvníci si mohou nejen prohlédnout unikátní stroje, ale také si například vyzkoušet, jak bylo těžké zpracovávat nohama čerstvý tvaroh v kádi pro tvarůžkovou výrobu. Součástí expozice jsou i tvarůžkové recepty. Už jste vyzkoušeli klasiku v trojobalu?

„Voňavá“ adventní Olomouc
I letos se můžete těšit na oblíbenou Tvarůžkovou cukrárnu v adventní Olomouci. Až do 22. prosince si totiž můžete tuto tradiční specialitu a výrobky z ní koupit přímo v centru města na Ostružnické ulici, a to vždy od čtvrtka do neděle od 10. do 18. hodin.
Zdroje: regiony.rozhlas.cz, www.ok-tourism.cz, www.hanackyvecernik.cz