Vypudí toxiny z jater a ledvin pekelnou silou. Tato rostlina je přírodní smršť energie, tvrdí čínská medicína
Čínská medicína už dávno není praktikovaná jen mistry akupunktury a znalci asijských bylinek. Naopak. Už i běžně zvídavý Evropan tuší, že díky ní můžete nastartovat tělo, detoxikovat ho a dodat mu pořádnou dávku energie.
Zapomeňte na drahé detoxikační kúry. Opravdovým superčističem jater a ledvin je podle Číňanů tak trochu scvrklá malá červená bobule. Nezdá se, ale ukrývá v sobě obrovskou sílu, která vás údajně zbaví toxinů, dodá vitalitu a zlepší celkové zdraví. Není divu, že ji místní léčitelé milují, a že jí moderní svět přezdívá superpotravina.

Kustovnice čínská
Nejlepší věci jsou malé a nenápadné, a přesně to sedí na kustovnici čínskou, známější pod názvem goji. Na první pohled obyčejné, červené, drobné plody, které chutnají trochu jako směs šípků, třešní a brusinek, v sobě podle čínské medicíny skrývají ďábelskou sílu. Pochází z oblasti Himalájí a její popularita se rychle rozšířila po celém světě, aby se stala jednou z oblíbených superpotravin.
Bobule nacpané zdravím
Goji je doslova zásobárnou vitamínů a minerálů. Najdete v ní vitamín C, který posiluje imunitu, vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro mozek a nervy, antioxidanty jako polyfenoly a karotenoidy, které chrání buňky před stárnutím a také působí jako prevence různých onemocnění. Množství obsažených antioxidantů je dokonce vyšší než ve většině druhů ovoce a zeleniny. Když k tomu přidáte ještě pořádnou dávku aminokyselin, železa, zinku nebo vápníku, je jasné, že goji byste měli zařadit do svého jídelníčku i vy.
K snídani nebo na svačinu
Jestliže jste se s goji zatím nesetkali, možná vás bude zajímat, jak ji konzumovat. Ráno si můžete přidat hrst sušených bobulek do jogurtu, granoly nebo snídaňové kaše. Nebo si můžete třeba dát malou hrstku kustovnice ke svačině. Je to určitě lepší než mlsnou zahánět klasickými bonbony nebo sladkou tyčinkou. Pokud máte rádi smoothie, přihoďte do mixéru spolu s ovocem taky pár lžic goji. Plody se ale skvěle hodí i do salátů nebo polévek, kterým přidají netradiční chuť a ozvláštní jejich vzhled. A jestli máte chuť na horký nápoj, vyzkoušejte čaj z goji. Jednoduše povařte jednu lžíci sušených bobulek ve vodě asi tak 5 až 10 minut, a podávejte. Dochutit čaj můžete třeba citronem nebo trochou medu.
Kolik goji je tak akorát
Jak to bývá u všech superpotravin, ani goji byste se neměli přejídat. Ideální množství se pohybuje kolem 15 až 20 gramů denně, což odpovídá asi čtvrt hrnku sušených bobulek. Vyšší dávky by mohly trochu podráždit zažívání. Abyste z ní dostali maximální množství živin, vybírejte kustovnici, která pochází z oblastí jako Tibet, Himaláje nebo Čína, a to bez přidaných cukrů, konzervačních látek nebo chemických přísad.
Kustovnici si můžete vypěstovat
Pokud máte zahrádku s dostatkem slunečního světla, můžete si kustovnici čínskou dokonce vypěstovat i vy. Je to odolný keř, který moc péče nevyžaduje, stačí mu jen dobře propustná půda, pravidelná zálivka a zastřihování. První bobule sklidíte asi tak za dva až tři roky.

Recept na osvěžující kustovnicovou limonádu
Budete potřebovat:
50 g plodů kustovnice čínské
20 g čerstvého zázvoru
vymačkanou šťávu z 1 citronu
1 lžíci agáve nebo javorového sirupu
1 litr vody
čerstvou mátu na ozdobu
Plody kustovnice namočte asi tak na hodinu do litru vody. Kustovnici i s vodou přelijte do mixéru, přidejte vymačkanou šťávu z citrónu a nasekaný zázvor. Vše rozmixujte do hladka a přepasírujte přes jemné sítko. Hotovou limonádu nalijte do džbánku a ozdobte lístky čerstvé máty. Uložte do lednice a podávejte vychlazené. Přidat můžete i kostky ledu.
Zdroje: vysocina.rozhlas.cz, kustovnice.cz, flowee.cz