Levná a dostupná superpotravina, kterou svět považuje za zázrak. Češi o ní nemají ani tušení
V České republice najdeme hned několik superpotravin, které ty cizí strčí tzv. do kapsy – jedná se třeba o červenou řepu, o klasické vejce, borůvky, kysané zelí nebo obyčejné vlašské ořechy, které jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. V naší zemi ale roste také velmi zdravý živý plot. Ten je nejen krásný v každém ročním období, ale můžeme si z něj utrhnout plody plné vitamínů a minerálních látek. Jedná se o levný a přitom velmi efektivní přírodní zázrak.
Před pár lety se na českých zahradách objevoval živý plot z arónie. Dnes tyto kdysi populární keře nahradily spíše túje a tisy. Je to škoda, protože právě arónie dokázali ocenit už naši předkové, kteří je považovali za léčivé. Měli pravdu. Keř má totiž krásné, živé listy a chutné bobule. Právě ty babičky před časem využívaly k léčbě nepříjemných nemocí jako třeba proti nachlazení, kašli, chudokrevnosti nebo migréně. Plody arónie jsou navíc prospěšné i při cukrovce. Obsahují totiž přírodní sladidlo vhodné pro diabetiky.
Zázrak původem ze Severní Ameriky
Arónii možná znáte jako opadavý keř původem z Ameriky, který je ve světě velice oblíbený. Díky ptákům, kteří plody tohoto keře okusují, se rostlina rozšířila do celého světa a volně tam zplaněla. Nejlépe se jí daří v mírném pásu. Do Evropy se dostala až kolem roku 1700, a to díky povědomí ruského biologa Ivana Mičurina. Ten se v té době zaměřoval na pěstování vzácných rostlin a stromů, zejména těch ovocných. Byl to právě Mičurin, který ze světa přivezl arónii do evropských zemí a představil zde něco, co je ve světě přírodním zázrakem – malé černé plody (malvice) trpké, avšak nasládlé chuti. V Česku se pak arónie nikdy nestala ničím zvláštním. U nás je vnímána jako běžný, levný, okrasný keř s tmavými plody. Tyto plody přitom v zimních měsících leží na mnoha českých zahradách ladem. Je to možná i tím, že jej jsou lidé zvyklí zastřihávat, i když to není třeba. Léčivé bobule totiž rostou nejčastěji na koncích větví.

Je nenápadná a přitom nenáročná
Pěstování arónie není nic složitého ani náročného. Má ráda slunné stanoviště s dostatkem vzduchu a dobře propustnou půdou. Keř dobře snáší sucho, ovšem pokud si přejete, aby bohatě plodil, dopřejte mu pravidelnou zálivku, a to i během chladnějších měsíců. Nejčastěji se arónie vysazuje na podzim a ideální vzdálenost mezi keři by měla být alespoň dva metry. První plody můžete na keři zaznamenat už třetí rok po zasazení a je vhodné nechat tuto rostlinu růst volně bez jakéhokoliv vašeho zásahu. Doporučuje se maximálně špatně rostlé větve svázat k sobě.
Možná jste o arónii slyšeli v souvislosti s černými jeřabinami. Češi totiž tuto rostlinu pojmenovali právě takto. Její pravý botanický název je však temnoplodec černý, a jak už název napovídá, plody arónie jsou opravdu až temně tmavé. V Česku bývají dosti opomíjené a je to škoda. Jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a celkové lidské zdraví. Podle studie z roku 2009 mohou plody černého jeřábu pomáhat i pacientům s roztroušenou sklerózou.
„Antioxidační účinek aronie se zapojuje v různých procesech v těle, je protizánětlivý a ovlivňuje i hladinu a vstřebávání cukru,“ nešetří chválou na tuto superpotravinu PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Podle ní je arónie doslova darem z nebes, který má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Její plody sice vypadají podobně jako plody klasické červené jeřabiny, poplést se ale nedají, a to hlavně kvůli jejich velmi černé barvě.

Je libo džus nebo sirup? Obojí je možné!
Výhodou plodů arónie je fakt, že se nemusejí tepelně zpracovávat a je možné je jíst i zasyrova. Nemusí se dokonce ani nijak zavařovat. Nejlepší je připravit si z nich rovnou čerstvý džus nebo domácí sirup. Plody se dají také nasušit a přidávat třeba do omáček či ovocných salátů. Žádné negativní ani vedlejší účinky při konzumaci arónie nebyly dosud vědecky prokázány. Možné tak mohou být ojedinělé alergické reakce na tyto plody. Platí tak, že arónie neboli černé jeřabiny jsou vitamínovou bombou českých zahrad a byla by velká škoda je v přírodě přehlížet.