Dvě potraviny, které obsahují více vitamínu D než mléko. Teď na podzim by je do jídelníčku měl zařadit každý
Pokud se chcete vyhnout stonání, které je se změnami počasí spojeno, zařaďte do svého jídelníčku tyto dvě potraviny, na které nedají dopustit Švédi ani Dánové. Naopak v našich končinách je konzumuje jen málokdo.
Určitě víte, že na podzim začíná takzvané chřipkové období. Ale proč se nachladíme spíš v říjnu než třeba v srpnu? Vždyť nemoci by měly způsobovat bakterie nebo viry, které poletují vzduchem, jak se jim zamane.
Proč na podzim stonáme
Lékaři pro to mají vysvětlení rovnou několik. Zaprvé hraje roli počasí, protože střídání nočních a denních teplot, které je pro podzim typické, zatěžuje náš organismus a snižuje jeho odolnost. Kromě toho chlad vysušuje sliznice v nose a viry se v suchém prostředí lépe udrží uvnitř.
Protože je zima, trávíme více také času vevnitř a už tolik nejsme na čerstvém vzduchu. Děti se vracejí do školy, my do práce a setkáváme se s lidmi. Mnohdy stačí, aby v kolektivu onemocněl jeden člověk a za chvíli už stoná celá kancelář.
Dalším důvodem může být i to, že některým virům se daří lépe v chladnějším období. Také klesá naše spotřeba vitamínů, protože už nejíme tolik čerstvého ovoce a salátů. Jednu z hlavních rolí pak hraje nižší příjem vitamínu D.

Doplňte ho ze stravy
Vitamín D přijímáme přes léto ze slunečního záření, ale důležité je i to, abychom ho měli dostatek v jídelníčku. Ostatně většina z nás nosí ochranné krémy s SPF, které účinky slunečního záření na pokožku blokují. Navíc mnoho expertů varuje proti tomu, abychom se vystavovali slunci se záměrem získat co nejvíce vitamínu D. Žádné opalování není zdravé, už deset minut na slunci může být pro někoho příliš. A tak je třeba vsadit na jídlo.
Proč je vitamín D pro tělo tak důležitý
A proč vlastně? Vitamín D potřebujeme. Déčko bojuje proti nemocem, snižuje riziko vzniku sklerózy a dokonce je spojen i se zdravějším srdcem. Kromě toho pomáhá tělu zvládnou virové infekce, třeba chřipku nebo COVID-19. Podporuje imunitu a zlepšuje náladu. Jestli tak trpíte na podzimní deprese, určitě ho zařaďte.
Navíc bylo prokázáno, že podporuje hubnutí. Naopak lidé s nadváhou a obezitou mívají vitamínu D v těle málo. Je to vcelku zajímavé a spekuluje se dokonce o tom, že může mít déčko vliv na to, jak nám chutná jídlo. K tomu ale potřebujeme víc dalších studií.
Když je ho v těle málo…
Nedostatek vitamínu D se týká velké části naší společnosti. Projevuje se únavou, takovou tou, kdy vás nic netěší a nemáte do ničeho chuť. Nepomůže ani spánek, nic vás neprobere. K tomu klesá nálada a kromě splynutí mohou přijít i vážnější deprese.
Tím to nekončí, nedostatek déčka se projevuje i bolestí svalů a kloubů, a to i u mladých lidí. Pokud vás večer trápí klouby a převalujete se dlouho do noci v posteli, zkuste zařadit déčko.
Nedostatek tohoto vitamínu je častější u lidí žijících ve znečištěném ovzduší, takže třeba ve městech. Dále u těch, kteří málo chodí ven nebo žijí v oblastech, kde je často zataženo, zima nebo tma. To je ale i Česko, protože zatímco na různých tropických ostrovech svítí slunce pořád, u nás je často zataženo a deštivo i v půlce srpna. A sem tam ho mají nedostatek i lidé tmavší pleti. Jejich tělo si ho totiž nedokáže tak snadno vytvořit.
Sardinky
V lékárně si můžete koupit doplňky stravy, ale asi se shodneme na tom, že vůbec nejlepší je konzumovat vitamín D ve stravě. Sardinky v konzervě jsou v tomto směru zázrak, protože jsou dostupné a zdraví velmi prospěšné. Ale pokud vám nechutnají, kupte si je čerstvé a osmažte si je v těstíčku. Mňam!
Ve sto gramech najdete až 8 mikrogramů vitamínu D. Pro srovnání, například v kravském mléku je asi jen 0,02 mikrogramu na 100 mililitrů.
Kromě toho obsahují také omega-3 mastné kyseliny. Ty podporují zdraví srdce a cév. Mimochodem, věděli jste, že Češi ze všeho nejvíce umírají právě na onemocnění srdce? A pozor, zrovna omega-3 mají běžní Češi často vážně nedostatek, protože se vyskytují hlavně v mořských rybách, které hodně z nás nejí.

Losos
Ještě pozitivnější zprávu máme pro milovníky lososa. Ve sto gramech této ryby najdete až 25 mikrogramů vitamínu D. To úplně bohatě pokryje doporučenou denní dávku, která činí kolem 15 mikrogramů (u seniorů 20 mikrogramů). I losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny a samozřejmě také bílkoviny. Ty pomáhají regulovat hormony a dodávají nám energii. Teď už neexistuje výmluva, proč do svého jídelníčku ryby nezařadit.
Zdroje: my.clevelandclinic.org, ods.od.nih.gov, healthline.com, mayoclinic.org, cuimc.columbia.edu