Vajíčka bez prasklin: Skoncujte s problémy při vaření jednou provždy
Kdo by neznal tu situaci. Chcete si uvařit vajíčka, dáte je do hrnce, ale během chvilky skořápka pukne, bílek vyteče do vody a vajíčka pak nevypadají ani zdaleka tak, jak byste si přáli. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jak tomu předejít. S nimi bude vaření vajec už vždycky bez problémů, ať už je máte rádi na jakýkoliv způsob.
Důvodem, proč vajíčka při vaření praskají, je většinou prudká změna teploty. Pokud totiž studená vajíčka z lednice ponoříte přímo do vroucí vody, skořápka to nemusí zvládnout a praskne. Dalším důvodem bývá přílišné bublání vody, které vajíčka v hrnci doslova hází ze strany na stranu. Zde je tedy pár ověřených metod, jak tomu předejít.

Jak uvařit vejce co nejlépe
Vyndejte vajíčka z lednice s předstihem
Možná se to zdá jako drobnost, ale když vajíčka před vařením necháte alespoň 15-20 minut při pokojové teplotě, skořápka se snadněji přizpůsobí teplu při vaření. To je zvláště důležité, pokud plánujete vajíčka vložit rovnou do vroucí vody. Skořápka tak nebude vystavena tak velkému teplotnímu šoku a riziko prasknutí se výrazně sníží.
Přidejte do vody lžíci octa nebo špetku soli
Jedním z nejstarších triků je přidání octa nebo soli do vody, ve které se vajíčka vaří. Ocet i sůl mají vlastnosti, díky kterým se bílkovina v případě prasknutí rychleji srazí, takže i když skořápka pukne, bílek zůstane těsně u vajíčka. Výhodou je, že ocet ani sůl nemají žádný vliv na chuť vajíčka, takže se nemusíte bát změn v chuti.
Udělejte malý otvor do skořápky
Další vychytávka je propíchnout širší konec vajíčka tenkým špendlíkem nebo jehlou. Vajíčko má na širší straně vzduchovou bublinu, která se při zahřívání může rozšiřovat a způsobit prasknutí. Malý otvor umožní vzduchu uniknout a zabrání prasknutí skořápky. Pokud máte speciální děrovač na vajíčka, můžete jej použít, ale obyčejná jehla vám poslouží stejně dobře.
Ztlumte teplotu vody po jejím přivedení k varu
Jakmile voda s vajíčky dosáhne bodu varu, snižte teplotu, aby jen lehce probublávala. Prudký var vajíčka naráží o stěny hrnce nebo o sebe navzájem, což může způsobit jejich prasknutí. Lehké probublávání je šetrnější a zajišťuje rovnoměrné vaření.
Po uvaření vajíčka ihned ochlaďte
Jakmile jsou vajíčka uvařená podle vaší preference, ihned je přendejte do misky se studenou vodou nebo je propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Tento krok nejen zastaví proces vaření, ale také výrazně usnadní loupání skořápky. Pokud tedy chcete, aby šlo vajíčko dobře loupat, je ochlazení důležitý krok.

Další tipy
Čerstvost vajíček je klíčová
Čerstvá vajíčka mají pevnější skořápku, takže jsou méně náchylná k prasknutí. Navíc budou i chutnější.
Nenechávejte vejce dlouho vařit
I když chcete vajíčka natvrdo, stačí jim 9-10 minut. Delší doba může způsobit, že bílek ztvrdne a skořápka bude křehčí. Použijte dostatečně velký hrnec a zajistěte, aby měla vajíčka prostor
Vajíčka při vaření potřebují dostatek prostoru, aby se o sebe nebo o stěny hrnce nenarážela. Použijte tedy hrnec dostatečně velký na to, aby každé vajíčko mělo kolem sebe místo, a voda mohla volně cirkulovat. Tím se riziko prasknutí výrazně sníží.
Vaření vajíček bez prasknutí je snadné, když znáte ty správné triky. Ať už používáte ocet, dáváte vajíčka do studené vody nebo si hlídáte teplotu varu, každý z těchto kroků vám pomůže uvařit vajíčka tak, aby byla dokonale zachována.
Zdroj: ireceptar.cz, magazin.erecepty.cz