V obchodech propuklo šílenství po této zelenině. Sezóna začala a Češi ji berou doslova útokem
Přijít teď do zahradnictví je trochu jako vstoupit do válečné zóny. Ať už je to malá prodejna, nebo velký řetězec, v oddělení zeleniny vládne pravé nákupní šílenství. Češi se totiž rozhodli, že salátová sezóna je tady a je třeba ji naplno využít.
Člověk by si pomyslel, co na tom salátu může být. Ale stačí první křupnutí při kousnutí do čerstvě utrženého listu a člověk pochopí. Hlávkový salát ze zahrady, to je něco, co v obchodech jednoduše nenajdete. Češi si tohle letní potěšení uvědomují, a proto nejenže vykupují zásoby z regálů, ale stále častěji vyrážejí i cestou vlastního pěstování. Národ zahrádkářů opět ukazuje svou pravou tvář.

Zahrádkáři v akci
Jakmile se zima začne chýlit k závěru, zahradnická srdce pookřejí. Kromě klasických rajčat, paprik, cuket, okurek a další zeleniny už se nemůžeme dočkat vlastního hlávkového salátu. Vysít ho můžeme přímo na záhon, vypěstovat si doma ze semen sazenice a ty pak vysadit na záhon, nebo si rovnou můžeme koupit hotovou sadbu. Semena je možné vysévat už od března, a to průběžně až do podzimu. Stačí pár semínek, trocha půdy a za pár týdnů už budete sklízet své vlastní zelené zlato. Dokonce ani nepotřebujete zahradu. V pohodě vám vyroste i v květináči na balkóně. „Vloni se mu dařilo parádně. Pěstuji ho přímo na parapetu v paneláku. Děti sice nejdřív remcaly, že jim to zavazí u pokojíčku, ale teď už i ony chodí trhat,“ říká Jana, máma dvou dětí z pražského sídliště.
Oblíbených variant salátu je celá řada, ale Češi nedají dopustit právě na tu klasickou variantu hlávkového salátu. Má měkké, jemné listy, dobře se trhá a chutná přesně tak, jak má. Ale i jiné odrůdy jsou v kurzu, třeba křehký ledový salát, římský salát, dubáček, polníček nebo jemně pikantní rukola. Salátu se ale bude nejvíce dařit na slunném místě, ve stínu obvykle nevytvoří tak pevné a chutné hlávky. Nezapomínejte ho dostatečně zalévat, ale nepřelévejte. Sazenice můžete vysázet mezi jinou zeleninu.
Saláty z obchodu
Samozřejmě, ne každý má čas, chuť nebo možnost něco pěstovat. A tak většina z nás přece jen zamíří do obchodu. Jak se tam v té záplavě zeleně ale zorientovat? V první řadě kontrolujte čerstvost. Ideální salát má svěže zelené, neuvadlé listy. Hlávkový salát s hnědavými okraji nechte raději ležet, stejně tak ten, který působí poněkud unaveně. V dobrém stavu vám v lednici vydrží klidně týden. Ale čím dříve ho sníte, tím lépe.
Rozdíl mezi kupovaným a domácím salátem ovšem bývá propastný. Domácí má výraznější chuť, je svěžejší a obsahuje i více vitamínů. V obchodech totiž saláty často putují přes půlku Evropy, takže i když vypadají čerstvě, na nutriční kvalitě to znát je. „Domácí je prostě domácí, to se nedá srovnávat. Ale když už musím koupit, sahám po těch lokálních od pěstitelů, kteří jsou nejblíž,“ radí Lukáš, který rád nakupuje na farmářských trzích.
Jak ho skladovat
Hlávkový salát skladujte ideálně v původním obalu v lednici, a to v přihrádce na zeleninu. Zásadně ho nemyjte hned po nákupu, ale teprve před použitím, tím zabráníte vzniku a šíření plísní nebo bakterií. Stejně tak ho krájejte až před samotnou konzumací. V jeho blízkosti neskladujte produkty, které uvolňují ethylen, jako jsou avokádo nebo jablka. Pokud salát vypadá mdle, můžete ho zkusit namočit na 15 až 20 minut do ledové vody. Poté ho opláchněte, nechte okapat a co nejdříve spotřebujte.

Jaké vitamíny obsahuje
Že je hlávkový salát zdravý, to víme asi všichni. Ale proč? Tahle obyčejná zelenina je nabitá vitamíny, hlavně vitamínem C, který podporuje imunitu a působí jako antioxidant. Dále obsahuje vitamíny A, K a vitamíny ze skupiny B, například kyselinu listovou, která je důležitá zvlášť pro těhotné ženy. Najdete v něm i vápník, draslík a hořčík, takže kromě osvěžení vám salát poskytne i slušnou dávku minerálů, a to při minimálních kaloriích.
Jak ho nejlépe připravit a s čím kombinovat
Hlávkový salát se často připravuje jen s jednoduchou octovou zálivkou, případně s trochou citronové šťávy, která mu dodá svěžest a lehce kyselou chuť. Češi si ho ale rádi „vytuní“ nakrájeným pórkem, šťavnatými rajčaty a uvařenými vejci. Skvěle chutná také se smetanovou nebo jogurtovou zálivkou, která mu přidá krémovou konzistenci a jemnou chuť. Kromě toho se hlávkový nebo ledový salát báječně doplňuje se sýry, jako jsou gouda, eidam, pikantní niva nebo jemná mozzarella. Nakonec ho můžete korunovat hrstkou vlašských ořechů, nejlépe předem namočených, aby změkly a byly lépe stravitelné.
Zdroje: toprecepty.cz, nzip.cz, iprima.cz