V Dánsku ji zakázali jako nebezpečnou. Češi si s tím hlavu nelámou a dál tuto pochoutku bezstarostně jedí
Zdravý životní styl by měl být lidskou prioritou. Za své zdraví jsme totiž zodpovědní jen my sami. Žijeme v době velké hojnosti a dostupnosti rozličných potravin a jídel z celého světa. Možná právě ta široká dostupnost všeho, na co si jen vzpomeneme, nám občas narušuje předsevzetí k tomu, abychom ideálně konzumovali pouze výživné, kvalitní a vyvážené pokrmy. Jen ty jsou totiž v kombinaci s dostatečným pohybem dobrým předpokladem k dlouhému a kvalitnímu životu.
Vlády některých zemí a nadnárodní instituce se však rozhodly vzít věci do vlastních rukou a nespoléhat se jen na osobní odpovědnost každého jedince. Přijaly taková legislativní opatření, která mají za cíl omezit, případně úplně zakázat nebezpečné potraviny, které lidskému tělu prokazatelně škodí a mají na svědomí spoustu závažných chorob, které by při správném stravování třeba vůbec nemusely nastat.
Trans mastné tuky – potraviny, které dokážou zabíjet
Nechvalně proslulé trans mastné tuky jsou potravinové látky, které mají negativní dopady na lidský organismus. Vyskytují se především v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou brambůrky, sladké pečivo, mražené polotovary, sušenky nebo třeba hranolky. V menším množství je můžete najít u některých potravin, v nichž se vyskytují naprosto přirozeně. Vznikají přeměnou rostlinných olejů na tuky tuhé konzistence, které se do balených jídel přidávají kvůli trvanlivosti.
Dlouhá doba spotřeby je však vykoupená škodlivým chemickým složením, které je tichým ale velmi nemilosrdným zabijákem. Mnoho výzkumů prokázalo souvislost konzumace trans tuků a vzniku diabetu, riziku nádorových onemocnění, ale také potravinových alergií. Zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi, ten následně ucpává cévy a tepny. V důsledku toho hrozí rizika spojená s propuknutím vážných kardiovaskulárních onemocnění.

Dánsko šlo světu příkladem, že když se chce, všechno jde
Velkými průkopníky zdravějšího stravování jsou Dánové. Ti již v roce 2003 rozhodli, že se v jejich zemi trans mastné tuky v potravinářské výrobě používat nesmí. Výsledkem bylo zlepšení zdravotního stavu domácích obyvatel. Tento razantní krok se stal inspirací pro další státy, které se problematikou trans mastných kyselin v potravinách začaly zabývat a některé i po vzoru Dánska regulovat. Tato opatření na národní úrovni však často způsobovala problémy na mezinárodním trhu, a proto se věci daly do pohybu i na evropské úrovni.
Zatímco Dánové, vědomi si vysokého nebezpečí jejich konzumace, trans tuky téměř vymýtili, Češi ještě stále často hledají zálibu v nezdravých jídlech, které tyto chemické látky obsahují. Nutno zdůraznit, že v Česku se národní osvěta tohoto typu neprosadila, takže mnoho Čechů o této škodlivosti nemá ani ponětí. Naštěstí se tato problematika začala řešit v rámci EU a od 21. dubna 2021 se na jejím území nesmějí výrobky obsahující více než 2 g trans mastných tuků, označovaných jako TFA, na 100 g výrobků uvádět na trh.

V Česku jsme byli k trans tukům velmi benevolentní
Nutno říct, že situace zdravého stravování se zlepšuje už i v Česku, ovšem před revolučním opatřením z roku 2021 se u nás trans mastné tuky neřešily prakticky vůbec. Jedly se pravidelně, vesele a každý den. Jejich velkými konzumenty byly hlavně děti, které měly jejich obrovské množství v laskominách, pekařských produktech, křupkách a podobných potravinách. Ale ani dnes se nemůžeme jako země chlubit tím, že je zdravý životní styl naší národní prioritou, a trans tuky, i když v menším množství, konzumujeme pořád. Nejčastěji je kupujeme v podobě balených výrobků s dlouhou trvanlivostí a také pochutin oblíbených při večerním zobání typu brambůrky, křupky nebo popcorn.
Nejlepší cestou k tomu, abyste TFA jedli co nejméně je důsledná kontrola složení uvedeného na obalu. Pokud najdete zmínku o hydrogenovaném oleji, ruce pryč. Právě ten je totiž hlavním původcem tak kontroverzních trans mastných tuků. Vybírejte si čerstvé potraviny a základní suroviny, z nichž si jídlo připravíte doma. Konzumujte celozrnné výrobky, luštěniny, ovesné vločky a dostatek ovoce, zeleniny a kvalitního masa. Tím tělu dodáte ty zdravé tuky, které lidský organismus nutně potřebuje ke svému fungování.
zdroje: poznatsvet.cz, plzen.rozhlas.cz, udrzitelnypalmovyolej.cz