Češi ho milují, ačkoli jde o nejhorší druh masa: Je plný soli, škodí srdci i játrům a brutálně po něm tloustnete
Ačkoliv si tuhle pochoutku rádi dopřáváme s chlebem, opékáme ji nebo servírujeme k večeři, málokdo si uvědomí, že si dost škodíme vlastnímu zdraví. Ničí nám totiž cévy, zatěžuje orgány a přidává kila, která pak s obtížemi shazujeme. A my Češi jsme v její konzumaci bohužel evropští přeborníci.
Pro většinu z nás je maso základní kámen jídelníčku. Ať už připravujeme grilovanou krkovici, řízek k nedělnímu obědu nebo vaříme poctivý guláš, odjakživa máme za to, že kdo jí maso, ten má sílu. Doba se ale mění a s ní i naše znalosti o tom, co našemu tělu skutečně prospívá. Dnes už víme, že není maso jako maso. Některé druhy jsou pro nás hotovým požehnáním, plné bílkovin, železa a vitamínů. Jenže pak jsou tu takové, které jsou o dost zákeřnější.

Češi ho milují, ačkoli jde o nejhorší druh masa
Asi už tušíte, že mluvíme o všech těch párcích, měkkých salámech, klobásách, paštikách a špekáčcích, které plní regály našich supermarketů a lednic. A my je milujeme. Podle statistik patříme k největším jedlíkům uzenin v Evropě, s téměř dvojnásobnou spotřebou oproti průměru. V létě se jejich prodej ještě zvyšuje, protože co by to bylo za táborák bez buřtů? Jenže za tou lákavou vůní a rychlou přípravou se skrývají fakta, která výrobci na etiketu rozhodně nepíšou.
Co se skrývá za lákavou vůní
Problém není u samotného masa, ale u způsobu jeho zpracování. Aby se z kusu vepřového či hovězího stal trvanlivý salám nebo lákavě růžový párek, musí projít procesem, který jeho nutriční hodnotu totálně degraduje, a to je hlavně solení, uzení, sušení a přidávání konzervantů. A právě uzeniny jsou doslova napěchované solí, která sice prodlužuje jejich trvanlivost, ale našemu tělu výrazně škodí. Nadměrný příjem soli vede k zadržování vody v těle, což zvyšuje krevní tlak a představuje obrovskou zátěž pro srdce a cévy. Dlouhodobá konzumace je přímou cestou k hypertenzi, infarktu nebo mrtvici. Ledviny musejí jet na plné obrátky, aby přebytečnou sůl z těla odfiltrovaly, což je postupně opotřebovává.
Druhým problémem je tuk. Zvláště levnější měkké salámy, párky a paštiky často obsahují více tuku, sádla a kůží než samotné svaloviny. Nasycené živočišné tuky, které zvyšují hladinu zlého LDL cholesterolu, ucpávají cévy a přispívají k rozvoji aterosklerózy. Tuk se ukládá nejen do podkoží, ale i kolem vnitřních orgánů, což vede k nebezpečnému stavu zvanému viscerální obezita a může způsobit ztukovatění jater.
Konzumace uzenin může způsobit rakovinu
To nejhorší ale teprve přichází. V roce 2015 zařadila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, která spadá pod Světovou zdravotnickou organizaci WHO, zpracované maso na seznam prokázaných karcinogenů skupiny 1. Znamená to, že se ocitlo ve stejné kategorii jako tabákový kouř, azbest nebo alkohol. Odborníci mají nezvratné důkazy, že jeho konzumace zvyšuje riziko vzniku rakoviny, především rakoviny tlustého střeva a konečníku. Ale proč jsou uzeniny tak nebezpečné? Mohou za to především dusitany a dusičnany (na etiketě je najdete většinou pod číslem E250), které se používají ke konzervaci a udržení lákavé růžové barvy. V našem trávicím traktu, a zejména při tepelné úpravě za vysokých teplot, se tyto látky mění na nechvalně proslulé nitrosaminy, které prokazatelně poškozují buňky střevní sliznice a mohou odstartovat rakovinné bujení. Už konzumace pouhých 50 gramů uzenin denně, což odpovídá zhruba jednomu párku nebo dvěma plátkům šunky, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o téměř 20 procent.
Existuje vůbec zdravá uzenina
Striktně vzato, neexistuje. Žádná uzenina není zdraví prospěšná potravina. Můžeme se bavit pouze o tom, která je méně problematická. Pokud se bez nich absolutně neobejdete, čtěte složení a vybírejte ty nejkvalitnější výrobky. Určitě by měla mít co nejvyšší obsah masa, ideálně nad 90 %. Ta má obvykle i nižší obsah tuku a soli. Nejméně tučná bývá šunka krůtí nebo kuřecí. Naopak obloukem se vyhněte měkkým salámům, párkům v akci za pár korun a paštikám, které jsou často jen směsí tuku, vody, dochucovadel a malé části masa. A co oblíbené trvanlivé salámy jako uherák nebo poličan? Jsou sice vyrobeny z kvalitnějšího masa a procházejí procesem fermentace, což je jisté plus, ale obsah soli a tuku je v nich stále dost vysoký. Hodí se tak spíš občas pro chuť, nebo třeba na horskou túru, kdy tělo potřebuje rychle doplnit energii a sůl.

Chytré náhrady
Ale co si tedy dát na talíř místo uzenin? Na snídani nebo svačinu si místo salámu na chleba dejte třeba sýr, tvarohovou pomazánku, vařené vejce, hummus nebo plátky pečeného krůtího masa, které si připravíte doma. Do sendviče je skvělý i tuňák z konzervy nebo grilovaná zelenina. Když už si tu klobásu nebo párek jednou za čas nemůžete odpustit, zkuste alespoň zmírnit negativní dopady. Vždy k nim přidejte velkou porci čerstvé zeleniny. Vláknina v zelenině pomáhá rychlejšímu průchodu potravy trávicím traktem a zkracuje tak dobu, po kterou jsou škodlivé látky v kontaktu se stěnou střeva. Antioxidanty v zelenině navíc pomáhají tělu bojovat s poškozením buněk. Při grilování se vyhněte přímému kontaktu masa s plameny. Používejte grilovací tácky nebo alobal, aby tuk neodkapával na rozžhavené uhlí a nevznikaly další karcinogenní látky. A hlavně, nikdy nejezte spálené, zuhelnatělé kousky. To, co je na povrchu černé, je opravdu velmi nebezpečné.
Zdroje: vimcojim.cz, wcrf.org, digestivecancers.eu, news.cancerresearchuk.org, bbc.co.uk