Češi ho kupují jako zběsilí, ale řezník varuje. Tohle maso ze supermarketu bych nikdy nekoupil
Když jdete nakupovat maso, výběr není vždy tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Řezník Filip K. a další odborníci prozradili, na co si při výběru masa dát pozor. Kromě čerstvosti a vzhledu je dobré se zaměřit i na původ masa a způsob jeho zpracování, což ovlivní nejen jeho chuť, ale i celkovou kvalitu.
Češi mají maso rádi, ročně ho průměrně zkonzumují dokonce 83,2 kilogramu! Vede u nás vepřové, dále drůbeží a hovězí. Naopak ve srovnání se světovým průměrem konzumujeme stále málo ryb. Mnoho z nás si nedovede představit den bez kuřecího či vepřového. Řezníci a odborníci se ale shodují na tom, že je potřeba dbát na jeho kvalitu.
Na toto si dejte pozor
„Pozor bych si dal na výrobky obsahující přidanou vodu, sůl a konzervanty. Typickým příkladem mohou být nekvalitně zpracované stehenní nebo prsní řízky. To bych si v běžném obchodě nikdy nekoupil. Obecně sahám raději po kuřatech z českých farem, kdy si mohu být jistý kvalitou,“ prozradil webu Sportdeník Filip K., který se živí jako řezník. Češi přitom kupují kuřecí řízky po kilech. Jsou naší oblíbenou pochoutkou nejen o Vánocích, často se servírují dětem.
Dbejte na kvalitu, říká řezník
„Jíst budeme vždycky. Věřím, že i maso budeme jíst vždycky. Nemusíme ho jíst každý den, ale když už ho jíme, jezme to kvalitní a zajímejme se, co to je,“ říká řezník Aleš Peterka. Ten apeluje na to, aby lidé přemýšleli nad tím, odkud jejich jídlo pochází.
Podle něj je české maso kvalitní, a proto by se soustředil především na tuzemské dodavatele. K nám se kuřecí často dováží z Polska nebo z Maďarska. „Nedá se říci, že všechno z velkochovu je špatné. Je to o přístupu, krmivu a filozofii dané firmy,“ myslí si Peterka. Svůj názor na chov slepic pak vyjádřil i výživový odborník Petr Havlíček.

Jak poznat dobré maso
„To, že mám slepici venku, je úplně něco jiného, než když je v kleci. Tím se ovlivňuje nejen kvalita svaloviny, ale i život slepice,“ říká Havlíček a zároveň vysvětluje, že sám takové maso jíst nechce, protože mu to nepřijde etické. Kvalitní maso začíná už za života zvířete. To by mělo mít co nejlepší podmínky, kvalitní krmivo a dostatečný prostor k pohybu. Nakupujte u lokálních farmářů, mnoho z nich nabízí možnost zajít na farmu, abyste viděli, v jakých podmínkách zvířata žijí.
Při nakupování v supermarketech dbejte na to, zda není maso oslizlé, a pozorně čtěte etikety. Ve složení by měla být pouze svalovina. Do výrobků se totiž ještě občas přidává voda, případně konzervanty nebo jiná aditiva. Aditiva se přidávají do potravin za účelem prodloužení trvanlivosti nebo třeba nutriční hodnoty. Konzervanty zlepšují trvanlivost a zabraňují množení bakterií a plísňových mikroorganismů, zároveň však mohou některé z nich způsobovat alergie. Do zpracovaného vepřového nebo kuřecího se například přidávají dusitany, které mohou mít při konzumaci ve velkých dávkách vliv na lidské zdraví.
Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, denik.cz, svscr.cz, kupi.cz