Tyhle potraviny si nakupte do zásoby. Jinak budete mít smůlu, v obchodech je už nekoupíte
Tak je to zase tady. Velikonoce klepou na dveře a s nimi i tradiční přípravy. Obchody budou zavřené a my zase budeme shánět všechno na poslední chvíli. A kdo má pořád myslet na to, jestli jsou v daný svátek obchody otevřené, nebo zavřené kvůli svátečnímu omezení?
Letos budou opět na Velikonoční pondělí větší supermarkety a hypermarkety zavřené. Pokud má tedy váš oblíbený obchod více než 200 metrů čtverečních, dveře neotevře, ani kdybyste klepali sebevíc prosebně. Proto nezapomeňte vyrazit do obchodu s předstihem a nakoupit vše, co potřebujete. Především, a teď bez legrace, vajíčka! Ta mizí z regálů už před Velikonocemi jako první, obzvláště pak ta bílá. Pokud se tedy letos chystáte vajíčka barvit, péct beránka nebo dělat nádivku, ušetřete si stres na poslední chvíli a plánujte tak, abyste vše stihli.

Něco pro koledníky
Když už budete v obchodě, přidejte do košíku i nějaké čokoládové drobnosti. „Ale my Velikonoce neslavíme!“ slyším některé z vás namítat. Jenže nikdy nevíte, kdy vám někdo nečekaně zazvoní u dveří s pomlázkou. Pak by se hodilo mít alespoň pár sladkostí po ruce. A když nikdo nepřijde? Tak je po Velikonocích rozdáte dětem, vnoučatům nebo je později sníte sami. K Velikonocům pak ještě patří mazance a velikonoční beránci. Pokud si je nechcete péct sami, objednejte si je v pekárně dopředu nebo v supermarketu neodkládejte nákup na poslední chvíli. Čím více se Velikonoce blíží, o to méně jich najdete v regálech obchodů. Jestliže naopak rádi pečete, nezapomeňte si překontrolovat, jestli máte doma dostatek potřebných ingrediencí. Sepište si seznam, vyrazte do obchodu včas, v klidu si nakupte a užijte si Velikonoce bez stresu.

Recept na velikonoční nádivku
Budete potřebovat:
5 rohlíků nebo housek
200 g vařeného uzeného masa
200 ml mléka
4 vejce
75 g másla
2 hrsti zelených listů (špenát, kopřivy)
1 hrst listové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek
máslo na vymazání formy
strouhanku podle chuti
Čerstvé pečivo nakrájejte na malé kostičky, vyložte je na plech a sušte při teplotě 150 °C asi tak 15 až 20 minut. Starší ztvrdlé pečivo můžete rovnou nakrájet bez pečení. Troubu nechte zapnutou a teplotu zvyšte na 180 °C. Mezitím zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě, sceďte je a ihned zchlaďte v ledové vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na menší kousky. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso pokrájejte na kousky. A pokud nevíte, jaké vybrat, nejlépe se hodí uzená krkovice, která vyniká šťavnatostí, nebo také uzený bůček či žebra.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte metličkou v míse. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na tuhý sníh. Poté rozpusťte v hrnci máslo.
Do mísy nasypte vysušené pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše opatrně promíchejte. Postupně přidávejte část sněhu z bílků a vždy jemně promíchejte. Pokračujte, dokud nezapracujte celý sníh. Připravenou směs vlijte do máslem vymazaného pekáčku a rovnoměrně rozložte. Kdo má rád, může do pekáčku vysypat i trochu strouhanky. Pečte v rozehřáté troubě dozlatova asi 30 minut.
Tip redakce: Kopřivy jsou na nádivku nejlepší, ale ne každý má příležitost nasbírat si vlastní, zvláště když žije ve větším městě. Proto kopřivy můžete koupit před Velikonocemi ve vybraných supermarketech. Kromě toho, že je kopřiva chuťově výborná, je i zdravá. Obsahuje mimo jiné vitamíny C, K a B2 a také mnoho minerálních látek. Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi, vitamíny celkově posilují organismus a železo pomůže v boji s jarní únavou. Nádivku můžete servírovat studenou nebo teplou jen tak, nebo třeba k zeleninovému salátu nebo s vařenými bramborami.
Zdroje: novinky.cz, recepty.cuketka.cz, toprecepty.cz, novinky.cz