Odborníci bijí na poplach: Tyhle potraviny se v mikrovlnce mění v jed. 90 % lidí si je dál vesele ohřívá
Mikrovlnka je součástí českých domácností už desítky let. I tak se ale značná část lidí ještě nenaučila, které potraviny se v ní mohou ohřívat bezpečně, a které by měly být naopak tabu.
Pokud se mikrovlnná trouba použije na ohřátí některých jídel, může hrozit nejen znečištění vnitřního prostoru, ale v nebezpečí je také zdraví. Ačkoliv hrozba exploze některých surovin je poměrně známá, málokoho napadne, že jiné nám mohou způsobit zdravotní potíže, v krajním případě dokonce otravy.
Potraviny jako vajíčka nebo rajčatové omáčky do mikrovlnky většina z nás instinktivně nedává, protože tušíme, že by to nemusel být ten nejlepší nápad. U nich totiž zcela správně hrozí, že po zmáčknutí tlačítka provozu mohou způsobit uvnitř mikrovlnky víc škody než užitku. Například takové natvrdo uvařené vajíčko po chvilce díky hromadění páry pod tenkou slupkou masivně vybuchne.

Nebezpečné bakterie
I když účel mikrovlnné trouby spočívá především v rychlém ohřevu hotového jídla, právě tady číhají velké nástrahy. Jídlo by se totiž po vyndání z ledničky nebo mrazáku mělo ohřát jen jednou. Pokud však opakovaně jídlo ohříváte, znovu ochlazujete a pak případně zase ohříváte, roste riziko nárůstu škodlivých bakterií a s tím spojené zvýšené nebezpečí otravy jídlem. Pro bezpečné využívání tohoto pomocníka, který šetří čas s přípravou jídla, je tedy lepší si vždy z lednice vyndat pouze porci, kterou určitě sníte.
Zároveň platí, že některá jídla by se do mikrovlnky vůbec dávat neměla ze zdravotního hlediska. Jde o běžné suroviny, které míváme v ledničce takzvaně do zásoby a často je v mikrovlnce ohříváme. Největší pozor bychom si měli dávat na rýži, brambory i některou zeleninu.
Proč se ohřevu těchto potravin vyhnout?
Rýže ohřívaná v mikrovlnce může způsobit vážný problém, ne ale kvůli ohřevu samotnému. Riziko spočívá v bakteriích, které se v ní mohou množit, pokud zůstane po uvaření příliš dlouho mimo lednici. Jedná se hlavně o bakterii Bacillus cereus, která může způsobit nevolnosti a zvracení.

Ohřev v mikrovlnce bakterii nezničí, ale dodržování některých pravidel riziko značně snižuje. Pokud si necháváte rýži na později, rychle ji dejte vychladit v uzavíratelné nádobě do lednice. Ohřejte si ji pak co nejdřív, maximálně druhý den.
Do mikrovlnky nepatří také některé druhy zeleniny. Týká se to špenátu, kapusty, řepy a celeru. Obsahují totiž dusičnany, které se při mikrovlnném ohřevu mohou přeměnit na zdraví škodlivé nitrosaminy. Ty se považují za karcinogenní látky. Taková brokolice zase ztratí mikrovlnnou úpravou všechny blahodárné živiny. A pozor také na chilli papričky! V mikrovlnce u nich dochází k uvolňování štiplavé látky kapsaicin, díky které tak pálí, a pak může dojít k podráždění očí nebo dýchacích cest.
Nebezpečné brambory, které „nedýchaly“
Kromě rýže patří mezi nejnebezpečnější potraviny pro ohřívání také další oblíbená česká příloha v podobě brambor. Pokud je necháte stát dlouho v pokojové teplotě bez přístupu vzduchu, třeba zabalené v alobalu, a následně je ohřejete v mikrovlnce, mohou opravdu uškodit.
Takové prostředí totiž napomáhá množení bakterie Clostridium botulinum, která způsobuje vzácnou, ale vážnou otravu – botulismus. Ten může vést k více rizikům, od problémů s polykáním a artikulací až k ochrnutí. Brambory proto nikdy nenechávejte dlouho venku a před ohřevem se ujistěte, že byly správně skladované v lednici.
A co režim rozmrazování?
Rozmrazované jídlo z mikrovlnky nechutná nikdy zrovna nejlépe. Například u masa to ale může být vyloženě problém. Jelikož mikrovlnka ohřívá jídlo nerovnoměrně, kvalita masa pro následnou přípravu klesá. Některé části tak mohou být tvrdé, zatímco jiné zůstanou syrové. K tomu se přidává i fakt, že záření v mikrovlnce umožňuje bakteriím na povrchu masa snadnější šíření. Pomalé rozmrazování kuřecího masa v lednici je tak určitě bezpečnější volbou.