Tvrdá facka pro Evropu: Z běžné položky se stává luxus. Tohle už si brzy nebudeme moct dovolit k snídani
Kdysi samozřejmá surovina v každé ledničce a součást každé snídaně se v posledních letech stává luxusním zbožím. A Evropané se děsí, zda si ji i nadále budou moci dovolit. Ceny této potraviny totiž rostou napříč celým kontinentem, a to takovým tempem, že si ji za chvíli budeme mazat na chleba jen svátečně.
Na vině je mimo jiné pokles kurzu české koruny vůči euru a dolaru, což zvyšuje ceny surovin z dovozu i hotového zboží. Více než polovina množství prodávaného v Česku pochází právě z dovozu, což znamená, že domácí ceny kopírují trendy na evropských i světových trzích. To však není jediný důvod, proč ceny potravin stoupají.
Proč potraviny zdražují?
Ceny energií u nás neustále rostou a to se odráží právě i v cenách a distribuci potravin. Vliv na zdražování mají rovněž rostoucí náklady na obalové materiály. Spotřebitel může pocítit zdražení také díky změnám zelené politiky – zavádění ekologických opatření i rostoucí administrativa způsobují, že výrobky stále rostou na ceně. Hlavními potravinami, které zdražily nejvíce, jsou vejce, mléčné a masné výrobky.
Máslo jako luxus
I když jsou momentálně ceny másla ustálené na vcelku přijatelných hodnotách, odborníci předpovídají, že se opět k jejich růstu schyluje. Nejmarkantněji se to očekává klasicky před Vánoci, kdy bude máslo potřeba na pečení cukroví a vánoček.
Hlavním důvodem prudkého růstu cen másla jsou výrazně rostoucí výrobní náklady. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se v druhé polovině loňského roku do zdražení másla odrazily vyšší ceny mléčného tuku, což jsou klíčové ingredience pro výrobu másla. Zároveň klesá tučnost mléka, což nutí výrobce dokupovat smetanu, která je drahá, a to se promítá do výsledné ceny produktu.
Mléku klesá tučnost
Jedním z důvodů je, že chovatelé se zaměřují na to, aby krávy dávaly co nejvíce mléka. Jejich šlechtění vede k tomu, že se produkuje větší množství na úkor tučnosti. Kvalitu mléka také ovlivňují podmínky, ve kterých zvířata žijí, většina kravínů není dobře odvětrávaná a v horku krávy dávají méně tučné mléko. Vliv na tučnost má také strava krav. V takovém množství, v jakém je potřeba uspokojit mléčného spotřebitele, není možné všechny dojnice krmit kvalitní a vyváženou stravou, jelikož by mléko bylo příliš drahé. Nekvalitní strava má ovšem vliv právě na tučnost mléka.

Kolik stojí máslo?
Díky akcím, které supermarkety nabízejí, můžete máslo pořídit i za 38,90 korun. Většinou ale pouze v omezeném množství. Nezlevněné produkty bez slevy se mohou vyšplhat až na 70 korun za kostku másla. Rozhodně se tedy vyplatí kontrolovat ceny v tištěných i online letácích, kde máslo můžete najít v akci.
Porovnání aktuálních cen másla v akci
- Penny Market – máslo Boni za 38,90 korun
- Globus – máslo Milko za 46,90 korun
- Billa – máslo Tatra za 49,90 korun
- Lidl, Tesco – máslo Jihočeské Madeta za 54, 90 korun
- JIP – máslo Milkpol za 54,90 korun
Některé řetězce kauzy neustálého zdražování másla využívají tak, že na zákazníka „narafičí“ slevu. Obchodníci často pořádají slevové akce, ve kterých je máslo často nabízeno za nižší cenu, než je běžná prodejní – ovšem ta se odvíjí od nadsazené původní ceny. Tím se snadno vytvoří dojem, že zákazník dostává výraznou slevu, i když obchodníci ve skutečnosti obdrží stejnou sumu, jako by žádnou akci nepořádali. Řetězce tímto způsobem lákají zákazníky a slevy a akce se tak stávají návnadou k dalším nákupům. Tento marketingový trik je běžnou praxí, který vyvolává iluzi o reálných cenách potravin.

Udělejte si zásoby
Chcete se vyhnout zbytečně drahým nákupům? Udělejte si zásobu másla, kterou později využijete. V lednici máslo vydrží měsíc až tři. V mrazáku až dvanáct měsíců – čím větší podíl tuku, tím déle. V lednici máslo skladujte v uzavřené nádobě, aby neabsorbovalo pachy z ostatních potravin. Zamrazit lze v původním obalu, ideální ale je rozkrájet ho na menší kousky a ty zabalit do alobalu, aby máslo mráz nespálil. Pak už jen v případě potřeby můžete jednotlivé kostičky másla postupně z mrazáku vyndávat a využívat je na vaření, pečení či na namazání. Jednotlivé kousky másla zvažte a hmotnost nadepište na obal, ve kterém máslo zamrazujete, pro případ pozdější potřeby tak předejdete pozdějšímu vážení. Mějte na paměti, že máslo se rozmrazuje několik hodin, tak ho včas z mrazáku vyndejte. Výhodou menších kostek je, že ty se rozmrazí rychleji.