Tuto vychytávku se Češi naučili od Norů: Stačí přidat jednu ingredienci a rybu už nebudete chtít dělat jinak
Tento trik původně pochází ze severských zemí a slouží primárně k tomu, aby pozvedl chuť rybích pokrmů. Těm dodává jemnou sladkost, která se skvěle kombinuje s přirozenou chutí masa. Osvojili si ho také Češi, kteří obecně příliš ryb nekonzumují.
Jak to udělat, aby ryba nechutnala jako ryba, ale spíše jako pořádně šťavnaté kuřátko? Na to se ptají mnozí Češi, kteří mořské plody obecně zrovna v lásce nemají. Mnoho z nich nekonzumuje ani doporučené množství ryb, to činí zhruba dvě až tři porce týdně. Pro mnohé ovšem končí jedení ryb kaprem u štědrovečerní večeře. Je to přitom škoda, rybky v sobě mají zdravé omega-3 masné kyseliny, cenné vitamíny a minerály.
Je ovšem pravda, že lidé, kteří rybám doopravdy holdují, si musejí naopak dávat pozor na vyšší obsah těžkých kovů, který v nich najdeme. Například v Asii, třeba v Japonsku, se konzumují ve srovnání s Českem mořské plody opravdu ve velkém, a mezi další milovníky ryb platí i obyvatelé severských zemí. Zvláště pak norská kuchyně je známá svou jednoduchostí s důrazem na čerstvé a lokální suroviny. Pokud tresce ani candátovi zrovna neholdujete, je to možná tím, že je neumíte správně připravit. Naučíme vás to pomocí norské metody. V hlavní roli je ovoce!
Rybu je třeba pořádně ochutit
K pokrmům můžete zkusit přidat chutné jablíčko, které se v norské kuchyni používá hojně. Kromě toho, že se přidává v průběhu pečení k masu, se používá i při nakládání sleďů. Jablko v sobě totiž obsahuje nejen přírodní cukry, které při použití v teplé kuchyni hezky zkaramelizují, ale zároveň kyseliny, jež pokrm dochutí. Zároveň vyvažuje slanost a tučnost ryb, které si zachovají svou šťavnatost a nebudou chutnat vysušeně. Ovoce se ostatně přidává i do zeleninových pokrmů, jako třeba do nejrůznějších salátů, a to právě k tomu, aby je ještě trochu osvěžilo a dodalo jim sladkost. Volte tak spíše méně kyselé kousky ovoce.

Jablka však nemusíte přidávat pouze k rybám, skvěle jimi doplníte i vepřové, drůbež nebo například dušené hovězí. Jestliže nemáte jablíčko, můžete zkusit pro nás tradičnější přípravu známou hlavně ze středomořské kuchyně, a to s citrusy. Rybu marinujte s citrónem či grepem, které masíčko jemně dochutí.
Nezapomeňte přidat ani bylinky a koření. Vhodný je například kopr, rozmarýn nebo tymián. Mnoho lidí nedá dopustit také na nejrůznější marinády v kombinaci se sekanými ořechy. Například ty pekanové skvěle doplní lososa. Další mají v oblibě asijské sójové omáčky či japonskou pastu miso. Pozor, v případě jejich použití (zvláště pak na mořské ryby) šetřete se solí, ať celý pokrm omylem zbytečně neznehodnotíte!
Recept na tresku s jablíčky
Pojďte si s námi jeden takový recept připravit. Na ten budete potřebovat filety z tresky, candáta nebo halibuta, a samozřejmě jablka. Nasekejte pažitku, kopr, petržel a bylinky smíchejte se čtyřmi polévkovými lžícemi rozpuštěného másla a jednou lžící najemno nastrouhané citronové kůry. Přidejte sůl a pepř.

Rybí filety potřete rozpuštěným máslem a do kastrolu nalijte vrchovatý hrnek jablečné šťávy. Do té přilijte dvě polévkové lžíce citrónové šťávy a začněte pomalu vařit. Do směsi následně přidejte dvě na plátky nakrájená jablka a jednu polévkovou lžíci škrobu. Po pěti minutách stáhněte omáčku z plamene, směs by měla být zahuštěná. Vložte do ní rybí filety a pokrm duste na mírném plamenu po dobu zhruba patnácti minut. Následně dosolte a podávejte. A jak celé jídlo ještě vytunit? Přidejte k němu krémový jogurtový dip, který mu dodá extra svěžest.
Zdroje: prostreno.cz, chefgiuseppe.com, spoonuniversity.com, tcmworld.org