Tuto lahůdku si všichni vozí ze zahraničí: V Česku ji jen tak neseženete
Stejně jako máme my vynikající rohlíky, valašské frgály nebo nepřekonatelné pivo, existují potraviny, které se naopak vyplatí nakupovat a dovážet ze zahraničí. Pro dané země jsou typické, mnohdy se prodávají za výrazně nižší cenu a o jejich kvalitě netřeba pochybovat.
Pro Čechy žijící v zahraničí jsou vzácností tavený sýr, tvarůžky, Kofola, houskové knedlíky nebo párky v rohlíku, o nejrůznějších oplatkách ani nemluvě. Jiné potraviny si však musíme ze zahraničí vozit. Mnohdy jsou u nás sice k dostání, ovšem za přemrštěné ceny nebo v omezeném výběru.
Brynza
Pro první potravinu opravdu nemusíme chodit daleko, stačí za hranice k sousedům. Měkký sýr z ovčího mléka a tvarohu, který vyniká svou máslovou konzistencí, je pochoutkou, kterou musí každý návštěvník Slovenska ochutnat. Nejčastěji se používá v receptech na brynzové halušky, dá se s ním však kouzlit i jinak, například s pirohy, polévkami nebo nejrůznějšími pomazánkami.
Přestože má většina Pražanů tento výrobek spojen právě se Slovenskem, vyrábí se brynza i na Moravě, ve Slezsku, ale také v Polsku nebo na Ukrajině a v Rumunsku. Někdy se k její výrobě nepoužívá ovčí mléko, ale mléko kozí nebo kravské. Sýr má také široké spektrum zdravotních účinků, například působí jako probiotikum, dokáže snížit cholesterol, tlak i hladinu cukru v krvi.
Italské těstoviny
Itálie, Čechů ráj. Od vynikajících sýrů jako jsou burrata, gorgonzola nebo Parmigiano Reggiano, přes uzeniny jako mortadella, pancetta nebo capocollo, které nemají obdoby, až po vynikající těstoviny. Ty jsou navíc v zemi vína a slunce finančně daleko dostupnější, navíc zde můžete zakoupit také velkou spoustu podomácku vyrobených druhů těstovin. Jejich úprava je pak s lokálními potravinami, čerstvým pestem a rybami či mořskými plody vylovenými z místních vod opravdová hračka.

Olivový olej
Co platí o Itálii, to platí též o Řecku. Vynikající olivy podávané se sýrem, středomořská kuchyně, která je nejen zdravá, ale také nesmírně chutná, to všechno je Řecko. Z toho si Češi s velkou oblibou vozí kvalitní olivový olej. Ten se navíc široce využívá i v kosmetickém průmyslu, a to například v produktech určených k péči o pokožku těla, pleť či o vlasy. Olivový olej má mnoho benefitů, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, obsahuje nespočet vitamínů a antioxidantů.
Mezi nejkvalitnější oleje patří filtrovaný extra panenský olivový olej, který je vhodný zejména k přípravě studených pokrmů. Najít kvalitní panenský olej v Čechách může být někdy oříškem. Ten by se měl navíc uchovávat v tmavých lahvích, to aby se neničila jeho kvalita. Samotný olej je totiž citlivý na světlo a na teplo.
Štola
Zvláště o Vánocích jezdí mnozí Češi na německé vánoční trhy, aby na nich zakoupili tu nejlepší štolu. Nejznámější je pak ta drážďanská, kde byla prý ostatně upečena kdysi úplně poprvé, a které se říká „Dresdner Stollen“. Tento vánoční moučník připomíná naši vánočku, je však daleko hutnější a má sladší chuť, plní se kandovaným ovocem a oříšky.

Podobně jako valašské frgály má také drážďanská štola svou vlastní ochrannou známku, která zaručuje, že splňuje přísné standardy kvality. U našich západních sousedů se dokonce pořádají každoroční Slavnosti drážďanské vánoční štoly. Ta největší, která byla kdy upečena, měřila přes dvaasedmdesát metrů. Po celém Německu se však pečou nejrůznější varianty a v domácnostech se na ně dědí recepty z generace na generaci, podobně jako tomu je s naším vánočním cukrovím.
Zdroje: dresdnerstollen.com/de, healthline.com