Tuhle skvělou polévku umějí jen Češky nad 60. Celá Evropa ji marně napodobuje a šéfkuchaři za recept platí zlatem
Zřejmě neexistuje lepší česká polévka než právě tahle. I kdyby se kterákoliv jiná evropská země snažila tento masterpiece napodobit, půjde to jen těžko. Pomalé restování zeleniny na sádle, domácí sušené houby z našich lesů, majoránka a pořádně hustá polévka. Mňam!
Je z poctivých surovin, je hustá, zasytí a hlavně musí být pořádně cítit po celém bytě. Tento český skvost se snaží napodobit například Poláci se svou kartoflankou nebo Němci, kteří mají dokonce i vlastní verzi bramborového salátu. Polská polévka je ale výrazně nakyslejší a nepřidávají se do ní houby, nýbrž žitný kvas. Německá obdoba se zase podává s kostkami uzeného, klobáskou nebo se slaninou. To tradiční česká bramboračka musí obsahovat brambory, česnek a majoránku.
Prášek z hřibů přijde do základu
To, jaké přesně v ní budou houby nebo zelenina, už záleží na rodinných receptech. Každá rodina má ten svůj a získat recept po praprababičce se pro moderního kuchaře rovná hotovému pokladu. Poctivá bramboračka nejen zahřeje a zasytí, ale také vyvolá vzpomínky na babičky, které nám ji pravidelně servírovaly k obědu. Nepodává se jako předkrm, ale (pro svou sytost) jako hlavní chod, ideálně se škvarkovou plackou nebo s kusem kváskového chleba.
Ideálně bramboračku vaříme ve vývaru, aby měla bohatší a plnější chuť. V minulosti to ale bylo jinak – poctivé vývary si mohly dovolit spíše měšťanské nebo bohatší rodiny, zatímco venkované vařili polévku jednodušeji, často jen z vody, brambor a sušených hub. Houby jsou vůbec nejlepší ty, které si sami nasbíráme v lese a usušíme. Sušené houby mají totiž mnohem intenzivnější aroma než čerstvé nebo dokonce mražené. Sáhnout můžete i po sušených hřibech z obchodu.

Sušené houby nejprve zalijte horkou vodou a nechte je odstát po dobu přibližně patnácti minut. Poté vodu slijte – bude mít tmavě hnědou barvu. Houby následně přelijte studenou vodou a nechte je namočené přes noc. Druhou vodu už nevylévejte, poslouží jako náhražka vývaru. Některé houby si však nechte stranou a rozmixujte je na jemný prášek.Tento houbový prášek má intenzivní chuť a můžete ho použít přímo do základu.
Houbový vývar a jíška
Jdeme na polévku! Potřebovat budete asi 2 hrsti sušených hub, dále 50 gramů másla a pšeničné mouky, 1,5 litru vývaru, brambory – asi 5 kusů, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibuli, petržel, sůl, pepř, majoránku, 2 stroužky česneku a (volitelně) jedno vajíčko.
Jak na samotný základ? Vezměte si kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Ty následně opečte na sádle s trochou soli, kmínu a houbového prášku. Zvlášť si připravíme cibuli, která přijde do polévky až později, protože je měkčí než kořenová zelenina a mohla by se rozvařit. Následně do základu přidejte kostky brambor. S těmi nešetřete, protože díky nim polévka opravdu zasytí! Pokrm samozřejmě podlévejte vývarem. Pak už je čas na jíšku. Na másle opečte mouku a restujte ji, dokud nezezlátne. Poté ji postupně vmíchejte do polévky.

Zázvor na dochucení
Teď už zbývá jen správné dochucení – majoránka a česnek polévku krásně rozvoní. Přidávejte je ale až úplně nakonec, aby byla jejich chuť co nejintenzivnější. Stačí je nechat v polévce jen minutu a můžete servírovat! Vlastně počkat, možná ještě na závěr rozklepněte do polévky vajíčko.
Mimochodem, možná vás překvapí, že staré české kuchařky doporučují přidat do bramboračky špetku sušeného zázvoru – asi pro ten správný říz. Další zajímavou přísadou bývala šťáva z pečeného masa nebo krupice.
Zdroje: apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, houbickavkuchyni.cz